Dovolí farmaceutický priemysel ušetriť miliardy na liekoch lepším stravovaním? (Malcolm Kendrick)
04 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Malcolma Kendricka (RT)






Ak sa chcete vyhnúť úmrtiu na Covid-19, jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, ak máte nadváhu, je zhodiť kilá. Nedávna štúdia medzinárodného tímu vedcov, ktorá využívala údaje od 399 000 pacientov zistila, že u ľudí s obezitou, ktorí sa nakazili koronavírusom, bola o 113 percent vyššia pravdepodobnosť, že skončia v nemocnici, ako ľudia so zdravou hmotnosťou, o 74 percent vyššia pravdepodobnosť prijatia na intenzívnu starostlivosť a o 48 percent vyššia pravdepodobnosť úmrtia.

Prečo? Nuž, „prečo“ sa sústredí na škodlivý účinok zvýšenej hladiny glukózy v krvi na endotelové bunky a ... komplikuje sa to. Najdôležitejšie nie je pochopenie zložitých metabolických a fyziologických dráh, ale jednoducho pomôcť ľuďom pri chudnutí. A tu prichádza na rad doktor David Unwin.

Covidová imunita sa vyskytuje u dospelých šesť mesiacov po prvej infekcii, naznačuje štúdia
Štúdia naznačuje, že bunková imunita (T-bunky) proti vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19, bude pravdepodobne prítomná u väčšiny dospelých šesť mesiacov po primárnej infekcii, pričom hladiny sú podstatne vyššie u pacientov so symptómami, informuje... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Tento rodinný lekár zo Southportu v severozápadnom Anglicku už roky verí, rovnako ako ja, že hlavným motorom priberania, ktorý nakoniec vedie k cukrovke 2. typu, je strava s vysokým obsahom sacharidov. To znamená konzumovanie príliš veľkého množstva cestovín, zemiakov, ryže, chleba, spracovaného cukru atď. A málo červeného mäsa, olivového oleja, masla, vajec a podobne.

To je, samozrejme, pravý opak toho, čo nám už desaťročia hovoria „odborníci“, ktorí démonizujú tuk a podporujú sacharidy. Máme tanier „dobre sa najedz“ a „potravinovú pyramídu“ a státisíce dietológov po celom svete, ktorí propagujú sacharidy ako „zdravú“ možnosť.

Po dôkladnom dodržiavaní tejto rady sa celá populácia západného sveta stáva tučnejšou a tučnejšou ... a tučnejšou. A čoraz viac nezdravšou. Mimochodom, nejde o náhodu - je to príčina a následok.

Ale vráťme sa k Dr. Unwinovi - pred rokmi si zúfal z toho, že žiaden z jeho pacientov nedokáže schudnúť. Bolo to také skľučujúce, že nenápadne študoval svoj dôchodkový plán a sníval o dôchodku. Potom jedného dňa prišla do ordinácie pacientka, ktorá výrazne schudla a túto hmotnosť si udržala.

Ruskí vedci objavili spôsob, ako diagnostikovať rakovinu len z jednej kvapky krvi
Vedci z dvoch univerzít v Samare objavili metódu diagnostiky rakoviny pomocou spektroskopickej techniky, ktorá vykonáva biopsiu z jednej kvapky krvi v priebehu niekoľkých minút, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Spočiatku sa táto žena zdráhala povedať, ako to urobila, pretože sa obávala nevyhnutnej kritiky. Nakoniec sa však doktorovi Unwinovi priznala, že to dosiahla konzumáciou stravy s nízkym obsahom sacharidov. Podľa vlastných slov Dr. Unwina :

"Mal som záujem zistiť, ako si pacientka zlepšila diabetickú kontrolu. Priznala sa, že moje rady ignorovala a naučila sa oveľa lepší spôsob starostlivosti o seba z internetu. Potlačil som svoju zranenú pýchu a pozrel sa na fórum s nízkym obsahom sacharidov na stránke diabetes.co.uk. Boli tam tisíce diabetikov 2. typu, ktorí ignorovali svojich lekárov - a dosahovali vynikajúce výsledky."

Nekritizoval svoju pacientku, namiesto toho ho to zaujalo. Môže to byť pravda? Išlo to proti všetkému, čo mu bolo povedané o zdravej výžive, chudnutí a cukrovke 2. typu - tuk má dvakrát viac kalórií na gram ako sacharidy ... a podobne. Jesť tuk, o ktorom veril, že vás robí tučným a potom sa u vás rozvinie cukrovka a srdcové choroby?

Vedci objavili nové genetické ochorenie, ktoré zabilo až 40% pacientov
Nový stav, ktorý je spôsobený genetickými mutáciami, preukázal obzvlášť vysokú úmrtnosť, pričom pacientom nepomohli žiadne v súčasnosti dostupné spôsoby liečby, uviedli vedci, informuje portál RT. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Dr. Unwin vykonal ďalší výskum, a potom sa rozhodol pracovať so svojimi pacientmi, hlavne s pacientmi s cukrovkou, aby zistili, či môže byť prospešná strava s nízkym obsahom sacharidov. Hľa, bolo to veľmi prospešné. V skutočnosti to bolo ako zázračný liek.

V roku 2014 publikoval prácu o svojich výsledkoch na malom počte pacientov. Bolo uvedené :„Pozorovalo sa, že diéta s nízkym obsahom sacharidov dosiahla výrazný úbytok hmotnosti u všetkých pacientov a priniesla normalizáciu kontroly glykémie u 16 z 18 pacientov. Zároveň sa zlepšili lipidové profily v plazme a klesol krvný tlak, čo umožnilo prerušenie antihypertenznej liečby u niektorých jedincov ..."

„Záver: Na základe našej doterajšej práce môžeme pochopiť dôvody internetového nadšenia pre nízkosacharidovú diétu: väčšina pacientov chudne rýchlo a pomerne ľahko [a] predvídateľne, hladiny HbA1c nie sú pozadu. Hladiny cholesterolu, pečeňových enzýmov a hladiny BP sa zlepšili. Tento prístup je ľahko implementovateľný a ľudia s cukrovkou ho veľmi oceňujú.

Mutácia koronavírusu môže byť nákazlivejšia, varuje štúdia
Vedci z Texaskej univerzity v Austine analyzovali viac ako 5 000 pacientov s Covid-19, aby pochopili, ako mutoval vírus SARS-CoV-2, informuje Mirror. Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Teraz publikoval výsledky oveľa rozsiahlejšej štúdie s takmer 200 pacientmi počas šesťročného obdobia, ktorá bola práve zverejnená v časopise British Medical Journal Nutrition, Prevention & Health. Jeho hlavné objavy sú pôsobivým príkladom nízkosacharidovej diéty a toho, ako môže viesť k tomu, že ľudia budú oveľa zdravší a dostanú celoživotnú medikáciu:

  • 46 percent remisie cukrovky 2. typu bez liekov

  • Významné zlepšenie hmotnosti, krvného tlaku a lipidových profilov

  • 93-percentná remisia prediabetes

  • Štyria jedinci úplne vylúčili inzulín

  • Celková strata hmotnosti pre 199 účastníkov bola 1,6 metrickej tony

  • Ročná úspora 50 885 GBP v rozpočte na liečbu cukrovky

  • Ak by si každý ppraktický lekár túto prax osvojil, NHS by mohla ušetriť cca. 277 miliónov GBP (asi 350 miliónov USD) ročne


Tento dokument bude, samozrejme, napadnutý, pretože tu existujú obrovské finančné záujmy. Úspory, ktoré by NHS mohla dosiahnuť, by boli trpasličie v porovnaní s tým, keby USA s oveľa vyššími nákladmi na lieky prijali túto politiku - mohli by sme sa pozerať na zhruba 2 miliardy dolárov ročne. Po celom svete, ktovie, ale boli by to obrovské sumy peňazí.

Chrániť iba starých a chorých? Ilúzia, tvrdí epidemiológ a popisuje hrozbu tretej vlny
Český popredný epidemiológ Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) Petr Smejkal prehovoril o súčasnej pandémii COVID-19 aj o „ilúzii“, ktorou označil predstavu o konkrétnejšej ochrane starých a chorých, informuje portál... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Môžete si teda predstaviť radosť, s ktorou sa tento dokument stretne v zasadacích miestnostiach farmaceutických spoločností po celom svete. Rovnako tak ohromní producenti potravín s nízkym obsahom tuku a vysokým obsahom sacharidov budú zdesene rozhadzovať rukami - „Môj bonus, môj bonus! Nieeee!“ Môžete si vziať všetky svoje nízkotučné jogurty a ...

Pokiaľ ide o nás ostatných, môžem vás ubezpečiť, že doktora Unwina zaujímala iba jedna vec - zistiť, ako pomôcť ľuďom pri chudnutí a kontrole ich cukrovky. Dosiahol to pre svojich pacientov a ukazuje zvyšku sveta, ako urobiť to isté.

Začnú sa jeho výskumom zaoberať orgány po celom svete? Odkloníme sa od propagácie stravy s vysokým obsahom sacharidov? Musíte si robiť srandu. Spoločnosti, ktoré majú prísnu kontrolu nad svetom lekárskeho výskumu, a ktorých lobisti sa hemžia okolo politikov v bohatých krajinách, by stratili príliš veľa peňazí.

Prestaňte fajčiť, uvoľníte lôžko v nemocniciach, vyzývajú lekári
Nemocniciam a zdravotníkom preťaženým kvôli pandémii koronavírusu by mohli pomôcť fajčiari, ak by sa vzdali cigariet alebo aspoň obmedzili fajčenie. Počet akútnych hospitalizácií najmä na interných a pľúcnych oddeleniach by sa tak v najbližších... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Čo je, sakra, škoda, pretože obezita predstavuje viac ako kedykoľvek predtým v tejto nekonečnej pandémii Covid-19 zdravotnú krízu. Tento dokument a neúnavná práca Dr. Unwina nám jasne hovorí, čo musíme urobiť - teraz a urgentne. Ak to Boris Johnson myslí so svojím plánom, aby bol národ štíhlejší a v lepšej kondícii, vážne, mal by sám ísť na nízkosacharidovú diétu a vychvaľovať jej prednosti.

Prístup Dr. Unwina nebude fungovať okamžite a nebude fungovať pre všetkých - nikdy to tak nie je. Predstavuje však nádej. Mohlo by to zachrániť stovky a tisíce životov. Možno viac ako akákoľvek vakcína. Jeho výskum by sa mal kričať zo striech.

Malcolm Kendrick, lekár a autor, ktorý pracuje ako praktický lekár v National Health Service v Anglicku

Máte koronavírus? Znížte riziko nákazy ostatných členov domácnosti
Každý piaty s ochorením COVID-19 v Česku sa nakazil v rodine, vyplýva z dát Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky. V rebríčku miest s najvyššou mierou rizika nákazy sa pred domácnosti dostali už len prípady infekcie chytenej na... Čítať ďalej
02 | 11 | 2020 | Timotej Dudka