Smer-SD má 26 podpisov k mimoriadnej schôdzi, osloví aj ostatnú opozíciu
03 | 11 | 2020 I tasr

Smer-SD má pripravených 26 podpisov na iniciovanie mimoriadnej schôdze v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19. Odôvodnenie návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Igora Matoviča (OĽANO) chce poskytnúť ostatným opozičným stranám, aby sa mohli pridať.


Informoval o tom predseda Smeru-SD Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii. Mimoriadnu schôdzu chce pre nákup antigénových testov, pri ktorom podľa neho predstavitelia koalície "kradli ako straky". Rovnako pre možnú protiústavnosť krokov vlády. Dodal, že v súvislosti s dátumom schôdze chcú ešte "taktizovať" aj z dôvodu pripravovaného druhého kola testovania vo viacerých regiónoch.

Fico spochybňoval i prítomnosť rakúskych a maďarských vojenských medikov na Slovensku a to, či boli na juhu Slovenska v Komárne naozaj len medici. Rozhodnúť o ich prítomnosti mal podľa neho parlament. Tvrdí, že vláda porušila ústavu a obišla prezidentku SR ako hlavnú veliteľku Ozbrojených síl SR aj pri nasadení slovenských vojakov. "Pokojne si vláda nasadila bez súhlasu prezidentky 8000 vojakov na testovanie, 1500 vojakov v rámci núdzového stavu. Kto sa pozrie do ústavy a ústavného zákona o bezpečnosti štátu, vie, že o tomto môže rozhodnúť len prezidentka. Prekvapuje ma pani prezidentka, že si nechá takto skákať po hlave," skonštatoval.

Poukázal na možné porušovane ľudských práv. Ako príklad uviedol odmietnutie dôchodcov v lekárskych zariadeniach, ak neboli na testovaní, pričom sa im hovorilo, že nemusia ísť. Rovnako spochybňuje to, že sa občania musia preukázať negatívnym výsledkom testu pri vstupe do obchodu či práce. Zdôraznil, že ide o informácie o zdravotnom stave.

Fico informoval, že sám absolvoval viacero testov na ochorenie COVID-19, nešiel však na antigénový test. Urobil tak podľa neho pre vlastné zdravie, ale aj preto, aby mal istotu, že nie je zdrojom nákazy. Poukázal pritom na množstvo poslancov v pléne. Rovnako sa dali otestovať aj ďalší poslanci Smeru-SD.

Smeráci vykričali Matovičovi čo len mohli. Na celoplošnom testovaní bolo všetko zlé
Víkendové celoplošné testovanie na COVID-19 je už za nami, ale niekomu stále nedá spávať. Opozičný Smer-SD zaň premiérovi poriadne naložil. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.