SIS pozorne sleduje situáciu, ktorá nastala po útokoch vo Viedni
03 | 11 | 2020 I tasr

Slovenská informačná služba (SIS) pozorne sleduje situáciu, ktorá nastala v pondelok po večernom útoku v rakúskej metropole Viedeň.


"Situáciu pozorne sledujeme a sme v kontakte s rakúskymi kolegami a ministerstvom vnútra," uvádza SIS na svojej facebookovej stránke. Pozostalým vyslovila úprimnú sústrasť.

SIS už 31. októbra na svojej stránke uvádzala, že pozorne sleduje aktuálnu bezpečnostnú situáciu v Európe a rastúce napätie, ktoré bolo zaznamenané v súvislosti s násilnými incidentmi moslimských radikálov v uliciach a kostoloch v posledných dňoch v susednom Rakúsku a vo Francúzsku.

Vo Viedni došlo k teroristickému útoku
Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Starosta Viedne Michael Ludwig to uviedol pre verejnoprávnu stanicu... Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF uviedol, že streľba je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov. Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených.

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočníci strieľali z automatických zbraní. Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených 15 osôb.

EÚ obvinená z odsúdenia migrantov na smrť
EÚ bola obvinená z odsúdenia migrantov na smrť. Obviňujú ju kritici jej nedávnych dohôd o dohľade dronmi nad Stredozemným morom vo výške 100 mil. eur, informuje Guardian. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Diana Zaťková