O bastardoch, despotoch, prázdnych sľuboch a pokorenom Slovensku
03 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Keď ľudia chcú, nech tu majú Fica, Pellegriniho, skorumpovaného jedného, druhého bastarda. Nech ich majú, keď po nich túžia,“ predseda vlády Slovenskej republiky Igor Matovič.


Nie, netúžia ich tu mať, zažiadalo sa mi zvolať okamžite po tomto verejnom výroku premiéra členského štátu Európskej únie. A hneď v druhom slede prišlo lovenie v pamäti, kedy sa kancelárka Merekelová či prezident Macron až takto subštandardne vyjadrili na adresu svojich politických oponentov. Ľudia tu túžia mať slušnosť, pre slušnosť chodili v státisícoch na námestia a v mene slušnosti zvolili aj vás, pán premiér. V menej tej slušnosti, o ktorú čoraz viac práve vy oberáte našu spoločnosť!

Boli časy, keď sa nepriatelia navzájom vážili, ale to nechajme bokom. Nastali časy, keď ste dopustili, ak nie až zapríčinili, že už sa nevážia ani priatelia. Na sklonku prvej vlny opustil krízový štáb profesor Krčméry. Teraz ho opúšťa predstaviteľ komory lekárov. A dôvod je zrejmý - majú iný názor ako vy.  Vy potrebujete okolo seba profesorov, vedcov, lekárov, odborníkov iba ako kulisu pre vaše predstavenie. Ich názor vás nezaujíma a ak je nebodaj iný, ako váš, vytiahnete na nich nejakú dotáciu, to, či tamto, čokoľvek, čo ich dehonestuje. Iba preto, že ich názor, dokonca vedecký názor, je iný ako ten váš - laický.

"My si budeme slobodne žiť a ostatní nech sú zavretí". Desí ma tento výrok, uznávam, parafrázovaný, no obsahovo totožný s tým, čo ste povedali na tlačovej konferencii. Ide o výrok jedného z troch najvyšších predstaviteľov štátu, pozostávajúceho aj z občanov, voličov, ktorí vás nevolili, no zjavne doteraz uznávali, že ste získali vo voľbách väčšinu. Vy však máte štát vám zverený voličmi spravovať, nie vlastniť a zatvárať v ňom koho sa vám zachce kam sa vám zachce a kedy sa vám zachce.

Čaká nás ďalšie STOP: Vláda obmedzuje pohyb v týchto dňoch a časoch
Slováci si za posledné dni už zvykli, že majú obmedzený voľný pohyb. Vláda však pre nich pripravila ďalšie obmedzenia, ktoré vyhlásila v rámci aktuálneho núdzového stavu. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


To fakt budeme raz spomínať na Mečiara ako na etalón demokracie? Alebo ten čas už nastal? Máme tu despotizmus? Stav, keď sa krajina alebo národ či národy v nej žijúce ocitli pod mocou vládcu, ktorý vládne bez záujmu o podporu verejnosti, ba dokonca ho nezaujímajú ani skutočné potreby svojho obyvateľstva?

V 18. storočí barón de Montesquieu vo svojom diele Duch zákonov poukázal na to, že panovník sa pridržiava zákona a tradícii, kým despotova vláda je svojvoľná a nevypočítateľná.  Despotovia si svoj nárok na moc zvyčajne odôvodňujú legálnymi alebo morálnymi argumentmi, často na základe nejakej autoritárskej ideológie. Alebo opatreniami proti pandémii.

Sklamala aj pani prezidentka, čo si dovolím konštatovať ako človek, ktorý jej vyjadril vo voľbách podporu. Sklamala ma preto, že sľúbila, že nepripustí, aby sa testovanie uskutočnilo v atmosfére hrozieb, zastrašovania a zákazov. Aby bolo dobrovoľné. A doteraz neurobila nič, aby sa tak nestalo. Vyjadriť pochybnosti či znepokojenie je málo. Mali sme tu už ministerku, ktorá bola celé roky transparentne znepokojená. A nič viac.

Spýtajte sa, pani prezidentka či pán premiér matiek, ktoré samé vyživujú deti, ako "dobrovoľne" idú na testy, s akým strachom, že prídu o obživu. Spýtajte sa, pani prezidentka a pán premiér, ako "dobrovoľne" idú na testy ľudia, ktorí doma a nie v rôznych domovoch dochovávajú svojich starých rodičov! Spýtajte sa na to jediných živiteľov rodín. Spýtajte sa na to ľudí v "hladových dolinách".

Mimochodom, kašlem vám na pokyn, aby som sa musel preukazovať papierom, vydaným vašim vojskom, ak si chcem ísť kúpiť jedlo. V Rakúsku, v Česku či v Maďarsku mi ho predajú. Kým nezavriete hranice. Kým ľudí v tejto krajine úplne nepokoríte. Ale to, verím, sa vám nikdy nepodarí.

Vláda rozhoduje v rozpore s princípmi právneho štátu
"Nemôže byť žiadna reč o prekážke na strane zamestnanca, ktorý ostal v domácej izolácii, za čo by mal stratiť nárok na zamestnanie a primerané hmotné zabezpečenie." Bývalá ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík