Smutný príbeh: Adamko najskôr v nemocnici takmer vykrvácal, po oživení skončil v kóme!
01 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Neuveriteľný prípad zlyhania zdravotníkov v nemocnici. Polícia už obvinila lekárku a dve zdravotné sestry.


Príbeh malého Adamka je jeho rodičov ako zo zlého sna. Pred vyše troma rokmi v tom čase osemročného chlapčeka hospitalizovali v pardubickej nemocnici. Štyri dni po plánovanej operácii nosných mandlí však začal masívne krvácať. Bol v nemocnici, kde mu ale nikto trinásť minút nepodal pomocnú ruku, čo si napokon vyžiadalo svoju daň. Inak zdravý chlapček skončil v bdelej kóme, píše o Adamkovi portál Topky.sk.
Nepovšimnutý trinásť minút



Chlapcovi rodičia, ktorí pravidelne informujú o jeho stave, v pondelok uviedli, s akými komplikáciami musia bojovať. Podľa nich zdravý Adam začal pár dní po operácii mandlí masívne krvácať, lenže personál pardubickej nemocnice na to správne nezareagoval. Celých trinásť minút ho totiž nikto neošetril, medzitým vdýchol krv a zastavilo sa mu srdce. Adamkova resuscitácia trvala asi trištvrte hodiny, napriek tomu skončil v bdelej kóme s poškodeným mozgom.

Adam je teraz odkázaný na nepretržitú pomoc druhých. Jeho rodičia na sociálnej sieti opísali situáciu z pondelka, kedy sa vracali z neurorehabilitácie v Liberci. „Už niekoľkokrát sa nám stalo, že počas cesty sa dostavia kŕče a je nutné Adamka položiť. Potom len rýchlo nájsť miesto, zastaviť, položiť a chvíľku počkať, až dôjde k upokojeniu a uvoľneniu,“ uviedli sklamaní rodičia.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/30/zacal-sa-sudny-proces-za-smrt-sebastianka-%e2%80%a03-obvinene-lekarky-tvrdia-sme-nevinne/
Obvinili lekárku a dve sestričky

Po zlyhaní zdravotníkov v pardubickej nemocnici zostal Adamko v bdelej kóme. Zdroj: FB / Pomáháme Adámkovi


Adamkova rodina má obrovskú podporu širokej verejnosti. „Vy a vaša žena ste neskutoční bojovníci. Veľmi ma dojíma fotka kľačiacej maminy pri Adamkovi na tráve. Tam jednoducho každému musí dôjsť, že vlastne celá rodina žije len bojom o každý deň. A to je všetko, nič iné, každý deň je rovnaký. Potom mi napadá, ako dlho toto môže človek vydržať? Ani vás osobne nepoznám, a mám vás rada. Vaši chlapci nemohli mať lepších rodičov než ste vy,“ okomentovala príspevok Veronika.

„Všetci omieľajú len covid, kedy si asi uvedomia, že sú aj iné choroby, napríklad tie nezavinené? Tie hodili cez palubu? Súcitím stále s vami, a prajem Adamkovi veľa síl, aj vám všetkým,“ pridala Zdenka. Polícia v prípade obvinila lekárku a dve zdravotné sestry z ťažkého ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Obvineniu čelí aj pardubická nemocnica a kvôli možnej zaujatosti vyšetruje prípad královohradecká polícia, ktorej hovorkyňa Magdaléna Vlčková uviedla, že vec zatiaľ nebola uzavretá.

Šokujúce skúsenosti mamičiek z personálu detského oddelenia nitrianskej nemocnice. Zhodujú sa: „Toto už nikdy viac!“
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Nemocnica vyplatila odškodné

Za zlyhanie svojich zdravotníkov už vyplatila pardubická nemocnica Adamkovým rodičom pomerne vysoké odškodní. Zdroj: FB / Pomáháme Adámkovi


Po zverejnení prípadu v médiách rezignoval námestník liečebnej starostlivosti pardubickej nemocnice Roman Michálek, ktorý daný deň slúžil ako lekár ORL. Jeho postavenie mimo službu odporučil nemocnici hajtman Martin Netolický. Nemocnica sa s rodinou napokon dohodla na odškodnení. Jeho výšku síce ani jedna zo strán nezverejnila, no podľa skorších informácií by sa konečná suma mala pohybuje medzi čiastkami, s ktorými šli do rokovania obe strany. Rodičia požadovali 22-miliónov korún (vyše 812-tisíc eur), nemocnica im ponúkala 15,5-milióna korún (viac ako 572-tisíc eur). Minulý rok ale už rodina dostala zálohu 6-miliónov korún (zhruba 221-tisíc eur), informuje portál Topky.sk.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/09/28/zvrat-v-pripade-mrtvej-dianky-%e2%80%a015-policia-z-jej-smrti-obvinila-primara/