Druhý deň testovania: Nápor na odberné miesta opadol, niekde chýbajú testy či certifikáty
01 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na celom Slovensku aj dnes pokračuje celoplošné testovanie na COVID-19, ktoré sa, rovnako ako včera, nezaobišlo bez istých problémov. Čakacie v odberných miestach je všade takmer minimálne.


Aj v nedeľu sa bude testovať rovnako ako v sobotu, teda v čase od 7.00 do 22.00 h s prestávkami v čase 12.00 – 12.45 h a 18.00 – 18.30 h, posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h. Počas soboty na Slovensku otestovali viac ako 2,5 milióna ľudí, z ktorých bolo 25 850 infekčných, čo je 1 %. Testovanie počas druhého dňa plošného testovania zabezpečujú tímy na 4782 odberných miestach, teda k dispozícii je 98 % všetkých plánovaných odberných miest. O testovanie sa stará vyše 46-tisíc osôb, informuje portál dnes24.sk.

Celoplošné testovanie sa spustilo, premiér aj minister obrany sa tešia. „Zatiaľ je to dobré!“
Deň „D“ nastal a na Slovensku sa dnes ráno spustilo celoplošné testovanie. Hlavní protagonisti zatiaľ neskrývajú spokojnosť. Čítať ďalej
31 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ako to v nedeľu vyzerá v jednotlivých krajoch?

Bratislavský kraj

Oproti sobote je dlhší rad pri odbernom mieste momentálne skôr výnimkou a mestské časti informujú väčšinou o pár osobách čakajúcich na test. „Veľká časť otvorených odberných miest oznamuje nízky záujem o testovanie v prvých minútach,“ hlási mestská časť Petržalka, kde odberné miesta zatiaľ fungujú v neúplnom počte a na niektorých z nich prebieha doplnenie potrebného personálu či materiálu. Z Ružinova informujú, že prázdne sú aj drive-in odberné miesta, rovnako je zatiaľ mĺkvo na odberných miestach pre peších. Z Karlovej Vsi hlásia, že všetky odberné miesta sú otvorené, čakacia doba je maximálne pár minút. Zatiaľ nízky počet ľudí v radoch pred odbernými miestami hlásia aj z Rače.

Diametrálne odlišná situácia na odberných miestach v porovnaní so sobotou ale panuje v nedeľu ráno aj v okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja. Samosprávy Pezinku, Malaciek i Senca oznamujú prostredníctvom svojich webov a sociálnych sietí, že na testovanie sa momentálne na väčšine miest vôbec nečaká. Pezinok prostredníctvom interaktívnej mapy odberných miest informuje, že až na výnimky majú odberné miesta prázdno, plynule prebieha aj odber na drive-in mieste pri kameňolome. V Senci je pokoj, ak sa niekde čaká, je to vyslovené pár minút.
Košický kraj

V sobotu v Košiciach otestovali takmer 95-tisíc ľudí, pričom pozitívnych bolo necelých 0,5 percenta. Ďalšie tisíce Košičanov podľa magistrátu chodili na testovanie do okolitých obcí. Záujem o celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v druhom najväčšom meste na Slovensku v nedeľu dopoludnia opadol. Na košickom letisku je pre záujemcov o celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v nedeľu spolu 17 odberných tímov. Ráno v tomto drive-in nebola žiadna čakacia doba na výter.
Trnavský kraj

V meste Trnava otestovali počas celoplošného testovania v sobotu približne 30-tisíc ľudí, pozitívnych z nich bolo 0,68 percenta. Testovanie sa v nedeľu začalo v podstate bez čakania a na odberných miestach sú v rade maximálne traja ľudia. Výnimku tvorí športová hala, kde čaká podľa portálu desať ľudí.
Trenčiansky kraj

Na mnohých odberných miestach stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu hlásili v sobotu problémy s nedostatkom antigénových testov a certifikátov. Časť sa podarilo doplniť už večer, časť sa dopĺňa v nedeľu, prípadne sa testy a certifikáty operatívne presúvajú medzi odbernými miestami. Od nedele funguje nové odberné miesto v kongresovej sále kultúrneho centra v Bojniciach, ktoré je prednostne určené pre pacientov s ťažkým zdravotným stavom z Kúpeľov Bojnice. V okresnom meste Prievidza funguje od nedeľného rána 33 odberných miest. Vo viacerých testovacích tímoch pôsobia lekári, ktorí sa do plošného testovania zapojili bez nároku na finančnú odmenu.
Prešovský kraj

Všetkých 66 odberných miest v Prešove je otvorených aj v nedeľu. Nápor záujemcov o testovanie výrazne klesol a testy sa dajú absolvovať bez čakania, pretože sa netvoria takmer žiadne rady. Otvorené sú všetky odberné miesta a k dispozícii všetky odberové tímy.
Banskobystrický kraj

V Banskej Bystrici je k dispozícii 68 odberných miest a nechýbajú ani dve mobilné. Situácia je oproti sobote diametrálne odlišná. Odberné miesta sú pripravené, ale žiadne rady sa netvoria. Ak, tak len minimálne, napríklad na najväčšom sídlisku Sásová, na uliciach Sitnianska a Ďumbierska, v centre mesta na Triede SNP či na sídliskách Podlavice alebo Radvaň.
Nitriansky kraj

V sobotu z avizovaných 64 odberných miest v Nitre spustili 63. Rovnaký počet odberných miest funguje aj v nedeľu s tým rozdielom, že oproti sobote sú počas odberné miesta poloprázdne. Väčšina odberných miest hlási zatiaľ nulové alebo malé počty ľudí v rade. Voľné sú aj odberné miesta pre autá tzv. drive-in.

V nedeľu ráno otvorili všetkých 21 odberových miest aj v Nových Zámkoch. Podľa informácií mestskej polície je situácia pred nimi pokojná a čakacie doby na odbery minimálne.
Žilinský kraj

V Žilinskom kraji boli pred nástupom do služby z testovaných policajtov dvaja s pozitívnym výsledkom. Slúžiť však môžu len v prípade negatívneho testu, preto boli nahradení. Situácia v Žilinskom kraji je, rovnako ako aj v ostatných na Slovensku, počas nedele pokojná a na odberných miestach sa zväčša nečaká, alebo iba minimálny čas, informuje portál dnes2e.sk.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.