Výnimky počas výnimočného stavu: Zástupcovia týchto profesií k vám prísť môžu
31 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Podnikanie počas výnimočného stavu je mimoriadne zložité, pretože takmer všetko je zatvorené či zakázané. Sú ale výnimky, keď ku klientovi môže prísť zástupca istej profesie, no naopak sa to nesmie.


Od soboty minulého týždňa je veľká časť živnostníkov v neistote, či môžu svoje profesie vykonávať, alebo nie. Zatvorením prevádzok prišli o svoje pracoviská najmä kaderníčky, kozmetičky, maséri, osobní tréneri, ale aj mnohí ďalší. Platí totiž zákaz vychádzania, a tak klienti k nim nemôžu ísť. Čo ale ak ich klient či zákazník zavolá k sebe domov? Môžu svoju prácu robiť uňho? Aj toto zisťoval portál e.dennikn.sk.
Klient nesmie ísť von, živnostník k nemu áno

Alebo čo takí opatrovatelia detí a seniorov, súkromní doučovatelia, upratovači, opravári a remeselníci, pre ktorých je domácnosť klienta bežným pracoviskom? Môžu oni ísť za svojimi zákazníkmi? Úrad vlády až v utorok oficiálne potvrdil, že môžu. Ide totiž o výkon podnikateľských a obdobných činností, na ktorý sa vládny zákaz vychádzania nevzťahuje. „Klient síce nesmie vychádzať z domu, kaderník ale môže ísť ku klientovi za predpokladu, že sú dodržané všetky hygienické pravidlá. Je však potrebné sledovať aktuálne opatrenia, resp. vyhlášky úradu verejného zdravotníctva, v zmysle ktorých je poskytovanie určitých služieb dočasne obmedzené,“ povedala Tatiana Kmecová z tlačového odboru úradu vlády.

Denník E mal predtým približne rovnakú informáciu iba z neoficiálneho zdroja, aj to iba v súvislosti s remeslami. Až z nového vyjadrenia úradu vlády je zrejmé, že ľudia môžu k sebe domov zavolať nielen opravárov a remeselníkov, ale aj zástupcov iných profesií. Ľudia v tom majú veľký zmätok, čo pre Denník E potvrdili viacerí poskytovatelia služieb, ktorí očakávali, že im vláda vysvetlí, čo môžu robiť a čo nie.

Je rozhodnuté: Lockdown bude. Od soboty platí zákaz vychádzania!
Ústredný krízový štáb rokoval od ôsmej ráno, následne rokovala vláda. Premiér Matovič priznal, že šlo o mimoriadne ťažké rozhodovanie. Rozhodnutie padlo na základe alarmujúcich dát o úmrtiach a nakazených. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zmätok spôsobili najmä málo presné informácie

Z troch oslovených kaderníčok chápe každá pravidlá lockdownu inak. Prvá tak, že nemôže klienta ostrihať ani uňho doma, lebo je zákaz vychádzania. Druhá sa trochu vykrúca, no zdá sa, že chodí ku klientom domov, lenže priznať to nechce, lebo si myslí, že sa to nesmie. A tretia hovorí, že ku klientom chodiť môže, lebo je to jej práca, ale že nechodí, lebo o strihanie teraz nie je záujem. Rovnaký zmätok majú i upratovacie firmy a poskytovatelia iných služieb. Aj u nich platí, že záujem o služby sa zo strany zákazníkov rapídne znížil. A to preto, že buď sa boja koronavírusu, alebo si myslia, že sú takéto služby zakázané aj doma. Zo strany vlády im totiž chýbalo vysvetlenie.

Od pondelka 2. novembra pritom budú zase iné pravidlá, ktoré bude ľuďom tiež potrebné vysvetliť. Po víkendovom plošnom testovaní na celom Slovensku sa totiž ešte viac obmedzí sloboda. Ak sa niekto nedá otestovať, nebude môcť ísť do práce, odprevadiť dieťa do školy ani do prírody v rámci okresu. Ten, kto sa otestovať dá a bude mať negatívny výsledok testu, bude mať podobnú voľnosť a obmedzenia ako tento týždeň.

Pozor, núdzový stav vám môže skomplikovať život. Ak vám uložia pracovnú povinnosť, musíte pracovať!
Vláda Igora Matoviča vyhlásila od dnešného dňa núdzový stav. Ľudia by ale mali vedieť, že počas neho im môže byť uložená pracovná povinnosť. Kto neposlúchne, dostane pokutu. Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Poskytovateľ služby musí mať v rukách negatívny test

S negatívnym testom môže človek teda ísť do práce, do prírody v rámci okresu, ale nie napríklad do kaderníctva. Kaderníctva, kozmetické salóny, fitnescentrá a ďalšie prevádzky by mali zostať pre zákazníkov zatvorené aj na budúci týždeň. Zákazníci sa ale budú môcť nechať obslúžiť doma. Plat však, že poskytovateľ služby musí mať v rukách negatívny test. Či to tak naozaj bude alebo sa to ešte na poslednú chvíľu zmení, úrad vlády definitívne nepotvrdil. „Čo sa týka opatrení po 1. novembri, informácie sa budú aktualizovať podľa vývoja situácie,“ reagovala podľa portálu e.dennikn.sk Kmecová.

Ak je cieľom testovania vychytať všetkých pozitívnych, toto sa nepodarí, tvrdí epidemiologička
Lekárka nevie, na základe akých odborných stanoviskách bol návrh na celoplošné testovanie robený a mnoho infikovaných sa ukáže ako falošne negatívni. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.