Pozor na "Covidové prsty", varujú vedci
30 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Vedci tvrdia, že u ľudí infikovaných koronavírusom sa môže vyvinúť kožný príznak známy ako Covidové prsty, informuje portál Mirror.




Výskum Medzinárodnej ligy dermatologických spoločností a Americkej dermatologickej akadémie zistil, že niektorí pacienti mali na nohách zápal podobný chilblaínu. Zápalový stav môže viesť k tomu, že prsty na nohách zmenia farbu a opuchnú a v niektorých prípadoch „dlhého Covidu“ to môže trvať mesiace.

Tento stav sa zvyčajne rozvinie do týždňa až štyroch týždňov po infikovaní a môže mať za následok opuch prstov na nohách alebo zmenu farby. Príznaky sú vraj vo väčšine prípadov mierne a chodidlá sa normalizujú do niekoľkých týždňov. Vedci tiež zistili, že asi každý šiesty človek vyžaduje nemocničnú liečbu, zatiaľ čo niektorí z tých, ktorí majú príznaky „dlhého Covidu“ hlásia, že to trvá aj niekoľko mesiacov.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Dr. Esther Freemanová, hlavná vyšetrovateľka medzinárodného dermatologického registra Covid-19,  povedala: „Zdá sa, že existuje určitá podskupina pacientov, u ktorých sa pri liečbe Covidu vyvinie zápal prstov na nohách. Zmenia sa na červené a opuchnuté a nakoniec sa sfarbia do fialova. Vo väčšine prípadov sa to vyrieši samo a zmizne to. Je to relatívne mierne."

"Toto postihnutie trvá v priemere asi 15 dní. Videli sme však pacientov, ktorým to vydržalo mesiac či dva. A faktom je, že niektorí naši pacienti majú "dlhý Covid" viac ako 150 dní - sú to pacienti s červenými alebo fialovými opuchnutými prstami na nohách po mnoho mesiacov.“ Údaje naznačujú, že asi polovica pacientov má covidové prsty na nohách a asi 16% z nich muselo byť kvôli tomu hospitalizovaných.

Viete ktoré boli najhoršie epidémie za posledných 100 rokov? Až šesť ich začalo v Číne
V súčasnosti našu planétu desí pandémia COVID-19, za posledné storočie ale ľudstvo zápasilo so siedmimi smrteľnými epidémiami, ktoré si vyžiadali milióny životov. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Doktorka Freemanová uviedla, že identifikácia ľudí so symptómami covidových prstov na nohách pomáha vedcom lepšie porozumieť symptómom súvisiacim s koronavírusom kdekoľvek v tele. Povedala: „Začíname vidieť dlhý Covid v iných orgánových systémoch, je to prvýkrát, čo sme si uvedomili, že sa to môže stať aj na koži. Myslím si, že to vyvoláva veľa otázok o tom, o aký druh zápalu ide - existuje zápal aj inde v tele? Zatiaľ poriadne nepoznáme odpoveď. Na pokožku sa dá pozerať ako na okno do zvyšku tela, pretože je to zápal, ktorý vidíte - a môže naznačovať zápal aj inde.“

Čísla poskytujú lekári, ktorí liečia pacientov s kožnými problémami v desiatkach krajín po celom svete, čo znamená, že existuje potenciálne veľa ľudí s covidovými prstami, ktorí nevyhľadali lekársku pomoc.

„Myslím si, že to, čo hlásime, je pravdepodobne iba špičkou ľadovca - nového príznaku choroby je pravdepodobne oveľa viac, ako hlásime, ale myslím si, že keď to oznámime, viac ľudí to rozpozná,“ uzavrela Freemanová.

Gröhling informuje mimoriadne zmätočne, všetci už strácajú nervy. Minister ani len nereaguje
Chaotická a zmätočná komunikácia je príznačná pre celý vládny kabinet Igora Matoviča. Najnovšie sa o rozvírenie hladiny vôd postaral minister školstva Branislav Gröhling, ktorý vydáva definitívne rozhodnutia, ktoré o pár hodín mení. Riaditeľky sú... Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Petra Demková