Manuál plošného testovania: Ako sa naň pripraviť a čo je dobré vedieť
30 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Dušičkový víkend bude pravdepodobne patriť testovaniu. Jeho cieľom je zachytiť ďalších infikovaných a spomaliť šírenie vírusu pomocou antigénových testov. Kto sa skríningu nezúčastní a nespadá do kategórie výnimiek, má zostať v 10-dňovej karanténe.



Pre koho je testovanie určené a kto tam, naopak, nemusí ísť?

Testovanie je považované za dobrovoľné a je zorganizované pre ľudí nad 10 rokov. Výnimkami, ktoré nad testovaním nemusia uvažovať, sú: deti do 10 rokov, autisti, onkologickí pacienti a pacienti, ktorým to nedovoľuje ich zdravotný stav.

Rovnako sa netýka ľudí, ktorí boli v posledných 90 dňoch pozitívne testovaní na nový koronavírus. Seniori nad 65 rokov môžu ísť podľa portálu Plus jeden deň na výter, pokiaľ sa chcú vyhnúť 10 dňovej domácej izolácii.

Vláda rozhoduje v rozpore s princípmi právneho štátu
"Nemôže byť žiadna reč o prekážke na strane zamestnanca, ktorý ostal v domácej izolácii, za čo by mal stratiť nárok na zamestnanie a primerané hmotné zabezpečenie." Bývalá ochrankyňa ľudských práv Jana Dubovcová. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Musím ísť na test len v mieste trvalého bydliska?

Otestovať sa je možné na akomkoľvek odbernom mieste. Vzhľadom na odporúčané zníženie mobility je však najvhodnejšie ísť tam, kde to máte najbližšie. Niektoré mestá budú mať aj tzv. drive-in lokality, ktoré umožňujú testovanie z pohodlia auta. Sú medzi nimi napríklad Bratislava, Nitra, Trenčín či Prievidza. Informujte sa na stránke svojej obce.
Kedy to bude?

Testovanie sa uskutoční v sobotu a v nedeľu, od 7. hodiny ráno. Posledný odber vám urobia najneskôr o 21:30 večer. Podľa portálu Plus Jeden deň sú prestávky naplánované v časoch medzi 12. až 12:45 a 18. až 18:30.
Kedy sa tam vybrať?

Hoci ministerstvo obrany odporúča, aby sa postupovalo podľa abecedy, samosprávy môžu vydať vlastné usmernenia. Sledujte stránku svojej obce.

Zdravotníci, ktorí budú ochotní testovať celý víkend, dostanú príplatok 500 eur, tvrdí premiér
Zdravotnícki dobrovoľníci, ktorí sa zúčastnia oboch dní víkendového plošného testovania, dostanú od štátu príplatok 500 eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | SITA

Čo potrebujem?

Doklad totožnosti. Dospelí by mal mať pri sebe občiansky preukaz, dieťa kartičku poistenca. Na základe dokladu vám bude pridelené číslo, ktoré odovzdáte na mieste odberu.
Môžem predtým jesť?

Minimálne hodinu pred odberom by sa nemalo jesť, uvádza portál Plus jeden deň. Neodporúča sa ani fajčenie, ústne vody či spreje do nosa, pretože by mohli skresliť výsledok.
Ako dlho budem čakať v rade?

Vo väčších mestách, alebo v oblastiach s menším počtom odberných miest, sa môžu tvoriť dlhšie rady. Zdravotníci by mali za hodinu otestovať približne 35 ľudí. Keďže v sobotu hlásia na niektorých miestach nepriaznivé počasie, môže sa hodiť i dáždnik. Obce môžu v takomto prípade rozložiť stany.

Celoplošné testovanie: Nevhodné testy, nepripravenosť, neodbornosť, ale aj nátlak na ľudí
Cez víkend čaká na obyvateľov Slovenska najväčšia zdravotnícka akcia v histórii. Mnohí lekári ale varujú, že to z viacerých dôvodov nemusí dopadnúť dobre. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Ako bude prebiehať odber?

Pred samotným odberom vás požiadajú o odkašľanie a vysmrkanie sa. Na obe činnosti je vhodné i slušné použiť vreckovku. Môžete mať aj vlastnú. Na jej odhodenie bude pripravená uzatvárateľná nádoba. Potom si vydezinfikujete ruky. Následne vás zdravotník vyzve na zloženie rúška, ústa môžu zostať zakryté. Pomocou tyčinky za niekoľko sekúnd urobí výter z nosohltana. Budete pri tom stáť alebo sedieť.
Môžu mi počas odberu ublížiť?

Tyčinka, ktorou sa odber vykonáva je ohybná a v rukách školeného zdravotníka nepredstavuje žiadne riziko. Ministerstvo zdravotníctva na svojej facebookovej stránke zverejnilo  inštruktážne video, v ktorom krčný lekár Matúš Máčaj názorne ukazuje a vysvetľuje, ako správne urobiť výter z nosa.:


Čo sa robí pre zníženie rizika možnej nákazy?

Každý člen odberného tímu takisto absolvuje antigénové testy. Miesto odberu bude opakovane dezinfikované, budú platiť sprísnené epidemiologické opatrenia. Zdravotník, ktorý vykonáva odber, si má po každom človeku vymieniť rukavice. Mnohé samosprávy, pokiaľ to bude možné, budú zriaďovať odberné miesta v exteriéri, teda na čerstvom vzduchu.

Pri víkenovom plošnom testovaní pomôžu aj hasiči
Na pomoc pri víkendovom plošnom testovaní obyvateľstva na koronavírus poskytne Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) 50 dvojčlenných odberových tímov. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | SITA

Ako môžem riziko prípadnej infekcie znížiť vlastným pričinením?

Stále sa odporúča dbať na už známe opatrenia – používať rúško tak, aby prekrývalo celé horné dýchacie cesty a výhybať sa kontaktu s ním v tvárovej časti. Hlavná epidemiologička Hentria Hudečková podľa portálu sme.sk odporúča, aby ste si rúško napravili, tak použijete gumičky. Od ostatných udržiavajte odstup minimálne 2 metre. Pomôcť môže aj vlastný dezinfekčný prostriedok na ruky. Ak chce riziko nákazy znížiť na minimum aj pre ostatných, kašlite a kýchajte výlučne do vreckovky.
Ako sa dozviem výsledok?

Výsledok sa zobrazí približne za 15 minút a dozvedieť by ste sa ho mali do pol hodiny. Medzitým budete čakať vo vyhradenom priestore. Potom vás zavolajú podľa prideleného čísla a dostanete obálku s certifikátom. V prípade pozitívneho výsledku si pracovník zapíše vaše údaje.
Bude stačiť, keď si potom certifikát odfotím do mobilu?

Rozhodne nie. Ako informuje portál Plus jeden deň, podľa ministra obrany Jaroslava Naďa fotka v mobile nestačí. Certifikát je vybavený ochrannými prvkami, ktoré zabezpečujú jeho pravosť. Ani pokus vytlačiť si vlastný doklad na tlačiarni by sa tak nestretol s úspechom.

Celoplošné testovanie? Smer-SD a Hlas-SD ho spochybňujú a zneisťujú svojich voličov
Víkendové celoplošné testovanie proti koronavírusu stále rozdeľuje nielen ľudí, ale aj odborníkov a v neposlednom rade politikov. A práve opozičný Smer-SD i jeho dvojča Hlas-SD mu nie sú vôbec naklonení. Pozrel sa na to portál... Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Antigénovým testom nedôverujem, chcem radšej PCR

PCR test je dostupný pre samoplatcov alebo ho na základe príznakov indikuje lekár. Vtedy je hradený zdravotnou poisťovňou. Na termíny sa však môže čakať aj niekoľko dní. PCR test bude považovaný za „priepustku na slobodu“ len v prípade, že jeho výsledok nebude starší ako z 30. októbra.
Ako je to s tehotnými ženami?

Ženy, ktoré čakajú bábätko, sa majú rozhodnúť podľa štádia tehotenstva. Minister zdravotníctva Marek Krajčí uviedol, že ak je žena tesne pred pôrodom a nasledujúce dni bude len doma alebo v nemocnici, na testy ísť nemusí.
Bude mi stačiť absolvovať jedno testovanie?

Po prvom kole by sa počas nasledujúceho víkendu testovanie malo uskutočniť znova. Pokiaľ sa tak stane, vláda opäť vyhlási zákaz vychádzania a na výnimky bude pravdepodobne potrebný nový certifikát.

Pohár trpezlivosti pretiekol! Primátor Košíc a starostovia povedali pred testovaním DOSŤ!
Celoplošné testovanie sa nezadržateľne blíži a s ním stúpa aj nervozita a obavy pred ním. A netáka sa to iba samotných ľudí, ale najmä tých, ktorí za to sčasti zodpovedajú – a to samosprávy. Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.