Samoliečiteľ Kotleba zmiešal alkohol s liekmi! Podľa infektológa je to veľký hazard so životom
29 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

COVID-19 napadol u nás už desaťtisíce ľudí. U niekoho mal ľahší, u niekoho ťažký priebeh a niekto novej pandémii podľahol. Liečba, ktorú si zvolil šéf ĽSNS je nielen netradičná, ale najmä nebezpečná.


Marian Kotleba pôvod koronavírusu od začiatku spochybňoval a tvrdil, že bol vytvorený umelo, ba všetko okolo neho je len zbytočná panika. Medzi ľuďmi šíril rozličné konšpirácie o tom, že štát nás chce prostredníctvom vakcíny čipovať. Pred pár dňami sa ním však sám nakazil. Najnovšie nahral dokonca video, v ktorom sa pochválil domácou „samoliečbou“, ktorú, podľa infektológa poriadne prehnal. Infektológ pre Topky uviedol, že video je ďaleko za čiarou.
Miešanie liekov s vodkou a horúci kúpeľ!

Marián Kotleba má skutočne svojské metódy ako sa vyliečiť z COVID-19, ktorým sa nainfikoval aj preto, že nosí rúško pod nosom. Zdroj: TASR


Ešte v lete Marian Kotleba verejne vyhlasoval, že koronavírus je „výsledok cieľavedomej ľudskej činnosti“, a že možno bol vypustený neúmyselne, alebo aj schválne. Zvykne sa hovoriť, že karma je zdarma, a teraz sa to potvrdilo, pretože sa ním napokon nakazil aj sám a teraz je v karanténe. Šéf ĽSNS svojej povesti ale nezostal nič dlžný, a od šírenia konšpirácií či úvah o čipovaní ľudí tentokrát pritvrdil. V najnovšom videu totiž hovorí o tom, čo mu údajne v liečbe pomohlo. „Miešanie liekov s vodkou a horúci kúpeľ!“ šokoval spôsobom, akým chce COVID-19 poraziť. Infektológ Peter Sabaka ale pre Topky povedal, že ide o veľmi nebezpečný hazard so zdravím. Na Kotlebove video zareagoval aj Štátny ústav na kontrolu liečiv, ktorý varuje pred kombináciou lieku Bromhexin a alkoholu. A to pri akejkoľvek liečba, nielen na nový koronavírus.
„Klasika“ nepomohla, tak sa na to vykašľal

V úvode videa „neporaziteľný“ šéf ĽSNS spomenul, že pre piatimi rokmi prekonal ešte ako banskobystrický župan ťažký vírusový obojstranný zápal pľúc. Vtedy sa sťažoval aj na podmienky a zimu v nemocnici. Keďže teraz nechcel skončiť podobne, pristúpil k „liečbe“ podľa jeho slov zodpovedne. „Začal som jesť cesnak, jablká, pomaranče, ale situácia sa nezlepšovala,“ vraví vo videu Kotleba s tým, že bral aj klasické vitamíny C, D a E, sirup proti kašľu aj na ľahšie vykašliavanie.

„Bolo to zvláštne, že tieto veci nefungovali,“ pokračuje Kotleba vo videu. „Na dva tri dni sa to zlepšilo, a potom sa to začalo zhoršovať. Tak som sa na to vykašľal,“ uviedol a rozhodol sa, že to teda bude riešiť po svojom. Fanúšikov, kvôli ktorým video vzniklo, ešte s úsmevom na tvári upozornil, že to nie je návod, ako sa liečiť.



 
Rúška nezaberali no vodka s kvapkami proti kašľu áno

„Ja len chcem povedať, čo zabralo mne. Každý človek môže byť iný, každému zaberie niečo iné, ale určite nikomu nezaberie nejaké rúško,“ povedal Kotleba pričom nezabudol zdôrazniť nepotrebnosť rúšok, ktoré sú však z pohľadu odborníkov, spolu s odstupom a dezinfekciou, jedinou ochranou obyčajných ľudí pred koronavírusom. Kotlebu je ale presvedčený, že zaberá iný, zaručený recept, pri ktorom použil tzv. „metódy našich predkov“.

Počas choroby okrem iného užíval aj kvapky na uľahčenie vykašliavania, tie však skritizoval, že sa už nevyrábajú s alkoholom, ale vo forme detského roztoku. „Začal som ich teda miešať s vodkou. Do polky som nalial Stop kašľu, do polky vodku. Dávka. Do polky Bromhexin do polky vodky. Dávka. Nie za sebou, ale podľa intuitívneho pocitu,“ uviedol vo videu s tým, že si dal jeden liek o desiatej, druhý o dvanástej, ďalší o druhej. „Proste ako keď prekladáte koložvársku kapustu,“ dodal opäť s ironickým úsmevom na tvári. „...a ešte tri kilá soli do horúcej vane,“ ukázal ďalší podporný liečebný prostriedok.

Exmanželka šéfa ĽSNS prehovorila o nevere. Kotleba nemá problém s inými rasami
To je paradox, expartnerka Mariana Kotlebu, ktorého len pred pár dňami súd odsúdil za propagáciu neonacizmu, priznala, že svoju druhú dcéru Jannat porodila „vysokopostavenému“ Egypťanovi. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Prekonal aj omnoho ťažšie choroby – hnisavú angínu

„Cítil som, že znova začínam mať príznaky, možno začínajúceho zápalu pľúc. Tak k tomu som pripojil kúpele v horúcej vani. V najhorúcejšej, aká sa v paneláku dá napustiť. Do vane som si dal tri kilá jedlej soli a vydržal som tam pol hodinu, trištvrte hodinu. Každý večer pred spaním. Pod troch dňoch som cítil radikálne zlepšenie,“ vraví vo videu s tým, že sa cítil v pohode. „Napriek tomu vyšli testy pozitívne,“ nechápe Kotleba,

Pri tomto „recepte“ sa odvolával aj na podľa jeho slov špičkového doktora z banskobystrickej nemocnice F. D. Roosevelta. „Povedal mi, že určite to treba ľuďom povedať, že mi to pomohlo a že to vyšlo.“ Vzápätí nasledovala kritika vlády a zľahčovanie koronavírusu. „Omnoho ťažšie choroby sme prežívali ako deti,“ povedal s tým, že mnohí ležali s hnisavými angínami. „Nikto z toho nerobil paniku, nikto ľudí neobmedzoval a nerobil psychopatické opatrenia,“ hrdo vyhlásil Kotleba.

Kotleba je v povinnej karanténe po návrate z Čiernej Hory
Poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda ĽSNS Marian Kotleba je v povinnej karanténe. Vrátil sa z Čiernej Hory, ktorá je zaradená medzi rizikové krajiny. Pre TASR to potvrdil hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica, upozornil na to portál... Čítať ďalej
07 | 09 | 2020 | TASR

Nebezpečný hazard so zdravím, alkohol oslabuje imunitu

Podľa Kotlebu treba pracovať najmä na svojej imunite, treba sa k tomu postaviť zodpovedne a používať to, čo každému zaberá. Propagovať kombináciu liekov a alkoholu však určite nie je zodpovedné správanie. V posledných minútach videa sa vyjadroval k opatreniam a naďalej presadzoval svoju konšpiračnú teóriu, že koronavírus je umelo vytvorený. Odvolával sa na pôvod slova, z ktorého vydedukoval záver, že všetci sa máme údajne klaňať „novej kráľovnej“ a zarobili na tom rôzne firmy. Zároveň sa obáva zavádzania nového svetového poriadku.

Naopak, Peter Sabaka, infektológ z Kliniky infektológie a geografickej medicíny UK v Bratislave, ktorý sa na Kramároch venuje pacientom s najťažším priebehom ochorenia COVID-19, v reakcii pre Topky uviedol, že tento „návod“ je úplná hlúposť, ktorá chorému vôbec nepomôže. „Navyše je to zbytočné hazardovanie so zdravím. Celkovo prezentovaný recept odráža absolútnu medicínsku negramotnosť,“ uviedol. „To síce nemôžeme pánovi poslancovi zazlievať nakoľko nemá patričné vzdelanie,“ povedal Sabaka.
Propaguje nielen neúčinné, ale potenciálne škodlivé recepty

Marian Kotleba aj v parlamente buď rúško nenosí vôbec, alebo ho má pod nosom. Zdroj: SITA


„Je ale poľutovaniahodné, že na miesto toho aby odporúčal chorým odbornú pomoc, propaguje nielen neúčinné, ale dokonca potencionálne škodlivé recepty spôsobom, ako keby práve vynašiel liek, ktorý v spoločnom úsilí bezúspešne hľadajú svetové kapacity už od marca,“ skonštatoval Sabaka. Lieky uľahčujúce vykašliavaniu síce môžu podľa neho uľaviť od produktívneho kašľa, lenže pri koronavíruse je kašeľ skôr suchý, a na ten veľmi nepomôžu, ba vonkoncom neliečia samotné ochorenie.

„Nehovoriac o tom, že vo videu sa nabáda k prekračovaniu dávky a k miešaniu liekov s alkoholom, ktoré sa taktiež neodporúča. Samotný alkohol môže neblaho vplývať na imunitný systém človeka a ochorenie môže len zhoršiť a zvýšiť riziko zlyhania pľúc. Celkovo je celé video ďaleko za čiarou. Ak by ma tak nepobavila absurdnosť a trápnosť tejto prezentácie, bol by som hlboko pobúrený ako sa pán poslanec zahráva so zdravím jeho fanúšikov,“ dodal ešte infektológ.

Marián Kotleba má na krku nové trestné oznámenie. Za šírenia dezinformácií
Predsedovi ĽSNS sa ale k trestnému oznámeniu pridruží aj podnet na Úrad verejného zdravotníctva. Zavaril si v nedeľnej televíznej relácii na RTVS. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Pozor na liečbu Bromhexinom v kombinácii s alkoholom

Štátny ústav pre kontrolu liečiv varuje pred kombináciou lieku Bromhexin a alkoholu pri akejkoľvek liečbe, nielen pri novom koronavíruse. Pitie alkoholu pred ochorením COVID-19 nielenže nechráni, ale môže byť aj nebezpečné a vhodný nie je ani ako prevencia. Ústav na to upozornil na sociálnej sieti. „Ani pri Bromhexine, ani pri žiadnom inom lieku nie je vhodná súbežná konzumácia alkoholu,“ komentovali odborníci, ktorí tiež upozornili, že liek sa používa na uvoľnenie hlienov pri liečbe akútnych a chronických ochorení priedušiek a pľúc spojených s produkciou hustého hlienu.

Štátny ústav navyše zdôraznil, že konzumácia alkoholu vírus neničí, ale, naopak, môže zvýšiť zdravotné riziká, ak sa človek infikuje. V prípade, ak má človek potvrdené ochorenie COVID-19, treba sa riadiť inštrukciami ošetrujúceho lekára. „Bezpríznakový priebeh si zvyčajne nevyžaduje žiadnu liečbu, v prípade príznakov je potrebné zvoliť vhodný liek, či už na zníženie horúčky, alebo tlmenie bolesti a podobne,“ dodali podľa portálu Topky.sk odborníci z ústavu na kontrolu liečiv.


Kotleba sa podľa neho nakazil na „gestapáckom“ súde

Kotleba sa nakazil na súde od svojho obhajcu, ale ako vidieť, šéf ĽSNS mal rúško opäť pod nosom. Zdroj: Topky


Partia poslancov okolo šéfa ĽSNS je známa tým, že ignorujú základné opatrenia ako napríklad nosenie rúšok, a navyše šíria dezinformácie či konšpiračné teórie. Rúško si Kotleba ako jediný nedal ani v diskusnej relácii RTVS. Pri nosení ho má pravidelne zosunuté pod nos, čo odborníci hodnotia ako neúčinné. Kotleba už raz, po návrate z Čiernej Hory, karanténu absolvoval, lenže vtedy sa u neho koronavírus nepotvrdil. V polovici októbra sa však situácia zmenila. Na súde v kauze kontroverzných šekov sa necítil dobre a neskôr sa ukázalo, že jeho advokát Tomáš Rosina bol pozitívne testovaný. Koronavírus o pár dní potvrdili aj u šéfa kotlebovcov.

Šéf ĽSNS sa pritom odvolával na to, že sa nakazil „na tom gestapáckom súde“. „Nikto z nás pred súdom chorý nebol a po súde advokáti, kolegovia poslanci a aj ja,“ hovoril vtedy Kotleba. Zrejme zabudol, že keďže pociťoval príznaky, tak sa musel nakaziť dávno pred súdom, na ktorom ho sudkyňa uznala vinným a odsúdila na štyri roky a štyri mesiace. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, pretože sa Kotleba odvolal. Po jeho ochorení nasledovalo testovanie poslancov v parlamente, keďže s nimi bol v styku, a viacero z nich bolo pozitívnych, a tak je rokovanie parlamentu momentálne prerušené, píšu v závere Topky.sk. Pokiaľ človek cíti príznaky, mal by ihneď kontaktovať svojho lekára a konzultovať s ním ďalší postup. Všetky potrebné a aktuálne informácie nájdete na oficiálnych stránkach korona.gov.sk.

Benevolentná RTVS. Kotleba zostal v relácii, aj keď odmietol rúško
V nedeľnej Relácii O 5 minút 12 došlo ku kontroverznej situácii. Marian Kotleba si odmietol nasadiť rúško, napriek pravidlám televízie a výzve moderátora. A prešlo mu to. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | Natália Sollárová