USA hrozia zničením všetkých iránskych rakiet, ktoré budú prepravené do Venezuely
28 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Washington „zlikviduje“ všetky rakety dlhého doletu dodávané do Venezuely z Iránu, varoval americký vyslanec v oboch krajinách po vypršaní platnosti zbrojného embarga na Teherán tento mesiac, pričom neposkytol však žiadny dôkaz o uskutočnení jediného predaja, informuje portál RT.


"Transfer rakiet dlhého doletu z Iránu do Venezuely nie je pre USA prijateľný a nebude tolerovaný ani povolený," uviedol v pondelok pre Fox News Elliott Abrams, osobitný zástupca ministerstva zahraničia pre Irán a Venezuelu.

Vyvinieme maximálne úsilie na zastavenie dodávok rakiet dlhého doletu, a ak sa nejako dostanú do Venezuely, budú tam eliminované.

Aj keď Abrams neposkytol nijaké dôkazy o tom, že k takýmto transferom zbraní už došlo, a nie je schopný preukázať, že nejaké zásielky sú už naplánované, trval na tom, že Venezuela bude „zjavným cieľom“ predaja iránskych zbraní, pretože „dva režimy vyvrheľov“ majú „vzťah“.

Putin tvrdí, že americká prítomnosť v Afganistane je prospešná pre záujmy Moskvy
Moskva dlhodobo podporuje prítomnosť amerických vojakov v Afganistane, pretože je presvedčená, že prispievajú k stabilite regiónu a v konečnom dôsledku napomáhajú ruským národným záujmom, uviedol v nedeľu prezident Vladimir Putin, informuje portál... Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Hrozba vyslanca prichádza po tom, ako Washington v pondelok zaviedol sankcie na "kľúčových aktérov" v iránskom ropnom odvetví - vrátane iránskeho ministerstva ropného priemyslu.

Úradníci ministerstva financií ich obvinili, že „sieť pod vedením IRGC“ využívala iránske plavidlá na prepravu asi 10 miliónov barelov surovej ropy „väčšinou určených pre Al-Asadov režim“ v Sýrii.

Ministerstvo taktiež označilo štyri osoby obvinené z účasti na „nedávnom predaji iránskeho benzínu nelegitímnemu režimu Madura vo Venezuele“, ako aj spoločnosť Mobin International Limited so sídlom v Spojených arabských emirátoch, ktorá má väzby na štátnu ropnú spoločnosť v Caracase.

Pravicoví extrémisti v Taliansku mali potýčky s poriadkovou políciou kvôli „diktatúre a zákazu vychádzania“ (VIDEO)
V centre Ríma vypukli pouličné bitky, keď talianska polícia rozptýlila skupinu 200 krajne pravicových demonštrantov, ktorí podnikli násilný protest proti vládnym obmedzeniam, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Marek Molnár