Progresívne Slovensko víta odmeny pre zdravotníkov, ďalšie musia byť podľa hnutia vyššie
28 | 10 | 2020 I TASR

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) víta v stredu vládou schválené odmeny pre zdravotníkov v prvej línii. Vzhľadom na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu by však podľa hnutia vládny kabinet tieto odmeny nemal považovať za konečné a na ich ďalšie navýšenie by mohol použiť aj európske peniaze.


"Odmeny v druhej vlne, aj vzhľadom na intenzívnejšie nasadenie a riziká, musia byť vyššie a plošné. To znamená jednorazový bonus k výplate pre každého pracovníka v slovenskom zdravotníctve, v hodnote minimálne tisíc eur v čistom," skonštatovala predsedníčka PS Irena Bihariová.

Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka poznamenal, že na vyššiu podporu zdravotníckeho personálu je možné využiť aj európske peniaze. Jedným z možných nástrojov uviedol takzvanú Investičnú iniciatívu v reakcii na nový koronavírus.

Matovič uráža prezidentku. Ako "rešpektovať" predstaviteľov štátu?
"Niekto má nutkavú potrebu od testovania pokútne odrádzať … lebo s ideou neprišiel/-a on/-a. Trápnučké tri dni pred logisticky najťažšou operáciou v histórii." - Predseda vlády Igor Matovič. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Tá Slovensku umožnila flexibilne použiť až 2,5 miliardy eur z nevyčerpaných eurofondov. Tieto peniaze Európska únia povolila čerpať aj na platy lekárov a zdravotníckeho personálu," zdôraznil Šimečka. Podpora zdravotníkov z domácich aj európskych financií formou jednorazovej odmeny je podľa neho štandardným vládnym nástrojom počas koronakrízy.

Vláda SR v stredu rozhodla, že na odmeny zdravotníkom, ktorí pomáhali v prvých mesiacoch zvládať boj s pandémiou nového koronavírusu, pôjde zo štátneho rozpočtu 37.532.245 eur.