Profesor Krčméry: Druhú vlnu koronavírusu ovplyvnilo u nás najmä šesť udalostí
27 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Druhá vlna COVID-19 udrela aj na Slovensku plnou silou. Uvedomuje si to aj uznávaný profesor a infektológ Vladimír Krčméry.


Niektorí odborníci aj u nás síce varovali pred druhou vlnou, napriek tomu bolo leto sprevádzané uvoľňovaním opatrení a dovolenkami. Už koncom augusta síce Bratislava zapla červenú na COVID semafore, napriek tomu počty infikovaných začali výrazne stúpať. Ako dôvod hygienici uvádzali najmä uvoľnené správanie mladých počas letných večerov, píše webový portál televízie Markíza tvnoviny.sk.
Šesť udalostí, ktorí spustili druhú vlnu

Minister zdravotníctva Marek Krajčí priznal, že súčasná veľmi zlá situácia je spôsobená aj tým, že on sám „nebúchal dostatočne do stola“, keď chcel spolu s Pandemickou komisiou v lete sprísniť opatrenia. Od premiéra Igora Matoviča si vtedy vypočul kritiku, že nezvládajú situáciu. „Väčšinou sa druhá vlna začína importom. My sme mali tú smolu, že sa tu udialo šesť udalostí za sebou, ktoré spolu nemali súvis, ale mali byť medzi nimi prestávky a neboli. Inak to nemohlo dopadnúť,“ uviedol v exkluzívnom rozhovore pre tvnoviny.sk známy infektológ Vladimír Krčméry.

Medzi spomínaných šesť udalostí zaradil obnovenie futbalovej ligy, odložené svadby a oslavy, návrat dovolenkárov, neodloženie školského roka a otvorenie internátov aj pre zahraničných študentov, štart hokejovej ligy a povolenie ostatných hromadných podujatí. „Situácia bola, aká bola a nikomu to nezazlievam a nesťažujem sa. Nechcem sa pozerať dozadu, lebo nás to zbytočne demobilizuje. Každý robil to, čo bol schopný pochopiť a robiť,“ zdôraznil Krčméry.

Aké sú plusy a mínusy plošného testovania podľa profesora Krčméryho
Nad testovaním Slovenska počas dušičkového víkendu stále visia otázniky. Pilotná časť projektu v najviac postihnutých okresoch sa stretla s obrovským záujmom, ale názory na celoplošné zachytávanie infekčných ľudí sú stále rozporuplné. Ako to vidí... Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Od septembra sa zhoršoval stav aj na Orave

Koncom leta sa začala situácia s COVID-19 rýchlo meniť i v niektorých ďalších okresoch Slovenska a znepokojujúca začínala byť už začiatkom septembra, keď 3. septembra pribudlo 121 nových prípadov. Od toho dňa začal počet nakazených stúpať a držal sa nad hranicou 100. Na Orave prvýkrát zaznamenali vyšší nárast 9. septembra, keď sme evidovali 17 odhalených pozitívnych testov v okrese Tvrdošín. O desať dní neskôr, 19. septembra, Úrad verejného zdravotníctva informoval, že za rekordným nárastom nakazených môžu rodinné oslavy a svadby. V Tvrdošíne objavili ďalších 30 nakazených a v Námestove 27.

Situácia na hornej Orave a v Bardejove začala byť už neúnosná. Nemocnice sa plnili, ba ochoreniu podľahli aj lekári a v nemocnici v Bardejove už prestali prijímať nových pacientov a oddelenie pre COVID pacientov nemohli otvoriť, pretože tam nemal kto slúžiť. Aj preto štát spustil plošné testovanie práve v týchto regiónoch.

Čo hovorí profesor Krčméry na „chrípôčku“ či nedostatok kyslíka pod rúškom
Od vypuknutia epidémie sa objavuje mnoho protichodných informácií. Časť ľudí verí, že rúška nás zotročujú či ohrozujú, alebo že celý koronavírus je len nafúknutý podvod. Profesor Vladimír Krčméry pre portál Nový Čas vysvetlil svoj pohľad na... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Natália Sollárová

Chybou bolo uvoľnený režim na hraniciach

Vývoj počtu potvrdených prípadov COVID-19 na Slovensku. Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR


Očakávania niektorých ľudí, že vírus bude časom slabnúť sa, žiaľ, nenaplnili. Stúpali aj počty hospitalizovaných pacientov s ťažkým priebehom a aj počty úmrtí. Aktuálne evidujeme 176 úmrtí na COVID-19, pričom medzi obeťami sú aj mladší ľudia. Odborník na tropickú medicínu Krčméry pripomína, že to nebola len Orava a Bardejov, čo prispeli k druhej vlne. „Svadby a rodinné oslavy v týchto regiónoch boli len súčasťou skladačky, v ktorej sa ocitlo viacero udalostí, medzi ktorými mal byť väčší časový odstup,“ myslí si Krčméry.

Prvé riziko podľa neho boli návraty ľudí z dovoleniek, lebo režim na hraniciach bol počas leta uvoľnený. „Síce existoval zoznam červených a zelených krajín, neexistovala ale štátna karanténa a ani e-karanténa, ktorá by kontrolovala ľudí, či dodržiavajú izoláciu,“ vysvetľuje náš uznávaný infektológ. V júli sme u nás zaznamenali 250 importovaných prípadov, pričom najviac ich prišlo z Ukrajiny, Srbska a Česka.

Desivá prognóza o ďalšom vývoji na Slovensku! Takto to vidí profesor Krčméry
Za zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku môže podľa profesora viacero faktorov. Ako s opatreniami proti druhej vlne korony naložia naši epidemiológovia? Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zlé aj neodloženie začiatku školského roka

V auguste sme už evidovali 416 importovaných prípadov, ku ktorým výrazne prispeli dovolenky v Chorvátsku. Najviac nakazených k nám však prišlo z Ukrajiny (137), Chorvátska (58) a z Česka (54). Importované prípady samé o sebe nemusia byť problémom, pretože s nimi počas letnej sezóny rátali všetky krajiny. „Veľa dovolenkujúcich nastúpilo do práce a ich deti v septembri do školy. Objavili sa prípady, keď riaditeľka nedovolila žiakovi vstup do školy, lebo rodičia v dotazníku priznali, že sa vrátili z Chorvátska,“ netají Krčméry.

Z dôvodu šírenia koronavírusu bolo koncom septembra zatvorených 48 škôl. Od 12. októbra sa už zatvorili brány všetkých stredných škôl na Slovensku. „Práve preto, že koncom augusta sa mnohí vracali z dovoleniek zo zahraničia, sa mal začiatok školského roka posunúť,“ dodáva profesor. Podľa ministerstva školstva ale školy nepredstavovali vysoké riziko a za riadnym začiatkom školského roka si stoja. Vysokým školám minister Branislav Gröhling odporučil, aby semester začali neskôr, no väčšina to odmietla. V súčasnosti sa vysokoškoláci vzdelávajú dištančne a na internátoch ostali len zahraniční študenti. Práve návrat veľkého množstva študentov na internáty považuje Krčméry za ďalší dôvod, prečo narástol počet infikovaných.

Je možné, že druhú vlnu máme za sebou, tvrdí profesor Krčméry
Náš epidemiologický odborník varuje, že existujú aj tretie, či štvrté vlny pandémie. Dovolenku počas leta odporúča radšej stráviť na Slovensku. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová

Problémom boli aj hromadné podujatia

Vývoj počtu potvrdených prípadov COVID-19 na Slovensku. Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR


Situáciu s COVID-19 nezlepšilo ani obnovenie futbalovej a hokejovej ligy, či ostatné hromadné podujatia, ktoré boli povolené od leta. Úrad verejného zdravotníctva ale štatistiky, koľko ľudí sa na týchto podujatiach nakazilo nemá. V polovici septembra odhalili hygienici 27 pozitívne testovaných hokejistov v Skalici. Deväť hráčov bolo nakazených v klube Nové Zámky, Slovan Bratislava hlásil 18 infikovaných hráčov a hokejová Dukla Trenčín deväť pozitívne testovaných hráčov. Postupne sa pridávali aj ďalšie tímy. Medzi poslednými je futbalový Slovan a hokejový Zvolen.

Podľa Krčméryho je preto nespravodlivé viniť z druhej vlny iba Oravu a Bardejov. Hoci priznáva, že v Bardejove bolo viac rizikových podujatí, nemá význam zavádzať opatrenia len tam. „Je tu nielen vysoká mobilita, ale i dobrá infraštruktúra, takže aj keď v Bardejove bolo viac rizikových podujatí, tí ľudia cestovali do Bratislavy, alebo niekto z Bratislavy cestoval do Bardejova. V malej krajine nemôžeme robiť veľa regionálnych opatrení. Semafor je výborný, ale je ideálny pre veľkú krajinu. Sme malá krajina, ktorá je prepojená vlakmi, autobusmi a autami a každý má možnosť v priebehu jedného dňa pricestovať na akúkoľvek akciu v akomkoľvek meste. Regionálne opatrenia by nepriniesli ten efekt, ktorý potrebujeme,“ povedal podľa tvnoviny.sk v závere infektológ.

Profesor Krčméry vidí na zastavenie koronavírusu len jedno riešenie
Populárny infektológ a odborník na tropickú medicínu sprevádzal Slovákov počas pandémie ako člen krízového štábu. Hoci sa verejných funkcií zo zdravotných dôvodov nateraz vzdal, situáciu stále sleduje. Svoj názor na COVID-19 a očkovanie proti nemu... Čítať ďalej
20 | 08 | 2020 | Natália Sollárová