Pozor! Do Čiech môžete vycestovať len v týchto nevyhnutných prípadoch
27 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

COVID-19 v druhej vlne v plnej sile udrel nielen u nás, ale aj v susedných Čechách, kde je situácia už viac ako kritická. Aj preto sa našim ľuďom odporúča k našim susedom, kde rovnako ako u nás platí zákaz vychádzania, vycestovať iba v nevyhnutných prípadoch.


Za také sa považuje cesta do zamestnania či výkonu podnikateľskej činnosti, vrátane pendlerov, nevyhnutné cesty za rodinou, cesty k lekárovi či účasť na svadbách a pohreboch. Cesty za účelom turistiky alebo návštevy priateľov nie sú možné. Informuje o tom podľa TV JOJ Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí na svojej webovej stránke.
Vyplnenie formulára aj korona test

Rezort našej diplomacie tiež priblížil, všetky osoby cestujúce z krajín, ktoré nie sú na zozname tých s nízkym rizikom nákazy, majú povinnosť vyplniť elektronický príjazdový formulár ešte pred príchodom do Českej republiky. Vyplnením a odoslaním formulára naši občania tak automaticky informujú príslušnú hygienickú stanicu o svojom príchode. „Doklad o vyplnení formulára musí osoba, ktorá vstupuje do Českej republiky predložiť i pri hraničnej či pobytovej kontrole,“ upozorňuje okrem iného naše ministerstvo.

Do piatich dní od príchodu z rizikovej krajiny by potom mala osoba absolvovať na vlastné náklady test RT-PCR, ktorého výsledok doručí miestnej príslušnej hygienickej stanici. Pokiaľ do siedmich dní od príchodu nepredloží výsledok testu, budú mu nariadené karanténne opatrenia. „V rámci cestovania medzi krajinami EÚ je možné predložiť po príchode výsledok RT-PCR testu, ktorý bol vykonaný v inom členskom štáte a nie je starší ako 72 hodín. Túto možnosť majú občania EÚ, vrátane občanov Českej republiky a občanov tretích krajín s povoleným pobytom v EÚ,“ doplnil rezort diplomacie.
Dajte si pozor aj na toto nariadenie

Od 22. októbra 2020 od 6:00 hod platí v Českej republike obmedzenie voľného pohybu osôb na celom území Česka. Zároveň od 21. októbra platí povinnosť nosenia rúšok aj vonku, pokiaľ osoby nemôžu byť vo väčšej vzdialenosti ako dva metre od inej osoby, s ktorou nežijú v jednej domácnosti. Rúško musia mať aj v prípade, pokiaľ s takou osobou cestujú v jednom aute, informuje v závere portál noviny.sk.

COVID-19 desí celú Európu. Česko je na kolenách, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia
Z celej Európy sa valí jedna Jóbova zvesť za druhou. Takmer každá krajina hlási výrazný nárast nakazených a zvýšené protiepidemiologické opatrenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.