Ostrá prestrelka ministra vnútra s primátorom Rimavskej Soboty! Pošle tam vláda políciu?
27 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Mestská polícia v Rimavskej Sobote ľuďom, starým matkám, otcom, za to, že navštívia miestny cintorín a položia kvety a zapália sviece na hroboch svojich blízkych, pokuty ukladať nebude.


Vyplýva to zo statusu primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, ktorý uverejnil na sociálnej sieti Facebook. V tom istom priestore sa potom vytvorila spŕška odkazov pre premiéra, pre ministra vnútra, ako aj pre samotného primátora.

reprofoto status FB (@Jozef Šimko)


"Pán premiér Matovič !
Toto Vám vykrúti krk !
Včera večer 24.10.2020 od 19.00 hod. som sledoval futbalový derby zápas vysielaný z Budapešti, Ferencvároš - Újpest . Hralo sa za účasti divákov a v hľadisku sedelo cca. 15 - 20 tisíc divákov ! Sedeli pár centimetrov od seba !
A vy, pán Matovič !
Nepustíte našich občanov, aby na hroby svojich blízkych, položili kvety na miestnych cintorínoch !
Vyhrážate sa s pokutami !
No nie pán Matovič.
Mestská polícia v Rimavskej Sobote ľuďom, starým matkám, otcom zato, že v priebehu budúceho týždňa navštívia miestny cintorín a položia kvety a zapália sviece na hroboch svojich blízkych, pokuty ukladať nebude."

Píše primátor Jozef Šimko na sociálnej sieti.

Najbližšie Dušičky by nemali byť štandardné, tvrdí Krajčí
Najbližšie sviatky Všetkých svätých a deň Spomienky na všetkých verných zosnulých, čiže Dušičky, by určite nemali byť štandardné. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | TASR


Potom mu napísal minister vnútra Roman Mikulec, ktorého text tiež Jozef Šimko uverejnil.

Reprofoto - status FB (@Jozef Šimko)


"POZDRAVUJEM, PÁN ŠIMKO
Touto cestou by som chcel pozdraviť pána primátora Rimavskej Soboty Jozefa Šimka, ktorý je ukážkovým príkladom človeka, ktorého pomýlené nazeranie na svet je v dnešnej dobe veľkou hrozbou pre spoločnosť. O to viac ma mrzí, že Rimavská Sobota a jej obyvatelia majú za primátora niekoho, kto si dovolí verejne nerešpektovať uznesenie vlády Slovenskej republiky a ešte sa tým chváli na sociálnej sieti.

Milý pán Šimko, odporúčam Vám, ešte raz a poriadne sa oboznámiť s uznesením vlády Slovenskej republiky č. 678 z 22. októbra 2020.

Návšteva cintorínov - aj napriek tomu, že by sme si to všetci veľmi želali - vo výnimkách nie je. Robíme to preto, aby sme chránili presne tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva, ktoré tým, že si na dušičky pôjdu uctiť svojich zosnulých príbuzných, budú môcť doplatiť vlastným životom. Zákon platí pre všetkých rovnako, pre mestskú políciu, ktorá ma nariadenia kontrolovať a aj pre Vás.

Ubezpečujem Vás, že ak nie mestská, tak štátna polícia na poriadok a dodržiavanie nariadení dohliadne."

Roman Mikulec - minister vnútra SR"

Mimoriadna správa: Zákaz návštev cintorínov počas nasledujúcich dní a Dušičiek!
Zákaz vychádzania znamená aj obmedzenie, ktoré mnohých z nás určite nepoteší. Na cintoríny ísť nemôžeme. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Primátor Rimavskej Soboty Jzef Šimko s odpoveďou ( na sociálnej sieti FB) ministrovi vnútra neváhal:

"Vážení občania !
odpovedám na post od p. ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý reagoval na moje rozhodnutie ohľadne Dušičiek:
Vážený pán minister ! Chcem sa Vám poďakovať za Váš pozdrav, ale kým som primátorom mesta v Rimavskej Sobote ja, mestská polícia pokuty ukladať, pre našich občanov zato, že navštívia miestny cintorín a chcú si uctiť svojich zomrelých rodičov, predčasne zomrelé deti, príbuzných a priateľov, zapálením sviečky vonku na ich hrobe /a dokonca už ani s rúškom na tvári / - NEBUDE ! /Snáď stačí slušné upozornenie/
Som toho názoru, že kým naši občania, aj tí starší, môžu navštevovať Kaufland,Tesco, LIDL, kde sa tlačia jeden na druhého ako haringy, v uzavretom priestore, tak môžu navštíviť aj hroby svojich blízkych vo voľnom priestore."
.
Je táto "prestrelka" slov prvou ukážkou aplikácie článku č. 32? Pripomeňme si, že čl. čl. 32 Ústavy SR stanovuje, že "občania majú právo postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd uvedených v tejto ústave, ak činnosť ústavných orgánov a účinné použitie zákonných prostriedkov sú znemožnené."

"Ak by som bol generálny prokurátor, osobne by som spracoval návrh na vzatie Matoviča do väzby", vyhlásil Harabin
Štefan Harabin vo svojom statuse na sociálnej sieti zverejnil videopríhovor, ktorý je odpoveďou na otázky, ktoré mu zaslala redakcia HD. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič