Pápež František vymenoval 13 nových kardinálov, medzi ktorými je aj prvý Afroameričan
26 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Pápež František oznámil 13 nových kardinálov, z ktorých najvýznamnejším je arcibiskup z Washingtonu DC Wilton Gregory, prvý čierny americký prelát, ktorý si túto česť vyslúžil, informuje portál RT.


Arcibiskupi budú ocenení na slávnostnom ceremoniáli 28. novembra.

Gregory bol menovaný za arcibiskupa DC v roku 2019 a pôsobil v mestách ako Chicago a Atlanta. Arcibiskup vošiel do povedomia tento rok, keď verejne kritizoval prezidenta Donalda Trumpa za návštevu washingtonskej svätyne svätého Jána Pavla II.

Demonštranti organizácie Black Lives Matter sa zhromaždili v centre DC, aby protestovali proti policajnej brutalite, a aby ich Trump a prvá dáma mohli bezpečne navštíviť, museli ich strážcovia zákona rozohnať slzným plynom. Prezidenta kritici obvinili z podnecovania násilných stretov medzi políciou a občanmi len kvôli zaisteniu príležitosti na fotografiu.

Pravicoví extrémisti v Taliansku mali potýčky s poriadkovou políciou kvôli „diktatúre a zákazu vychádzania“ (VIDEO)
V centre Ríma vypukli pouličné bitky, keď talianska polícia rozptýlila skupinu 200 krajne pravicových demonštrantov, ktorí podnikli násilný protest proti vládnym obmedzeniam, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Gregory uviedol, že je podľa neho „mätúce a odsúdeniahodné“, že „akékoľvek katolícke zariadenie“ by sa nechalo „tak zjavne zneužiť a manipulovať“. Pápež Ján Pavol II., Ktorý bol posmrtne vyhlásený za svätého, bol „horlivým ochrancom práv a dôstojnosti ľudí“, dodal.

"Určite by neodpustil použitie slzotvorného plynu a iných odstrašujúcich prostriedkov na umlčanie, rozptýlenie alebo zastrašovanie občanov kvôli príležitosti na fotografiu pred miestom uctievania a mieru," pokračoval Gregory.

V ďalších komentároch Gregory ocenil tých, ktorí „vychádzajú do ulíc na protest proti nespravodlivosti“, hoci tvrdil, že nie je prívrženec.

Pri páde lietadla amerického námorníctva do domu v Alabame zahynuli dvaja členovia posádky (VIDEO)
Americké námorné lietadlo sa zrútilo v obytnej štvrti v Magnolia Springs v Alabame a vyvolalo rozsiahly požiar. Americké letectvo potvrdilo, že posádka neprežila, pričom civilisti sa nezranili, informuje portál RT. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Marek Molnár