Môže umelá inteligencia preraziť v oblasti podnikania ?
26 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Humbuk okolo jazykového modelu GPT-3 zdôrazňuje, prečo lídri musia poznať otázky, na ktoré sa majú pýtať


Neobyčajné nedávne objavy v oblasti umelej inteligencie sa javia byť primárne teoretické. Jedna vec je vytvárať pôsobivé výsledky v prostredí výskumu, druhá vec je uplatňovať ich v praxi, píše ft.com. Pre mnohé časti priemyslu realita strojového učenia nezodpovedala teórii. Príprava a čistenie údajov, tréning modelov, vytváranie konzistentných a použiteľných výsledkov, to všetko je často ťažšie, ako sa zdá.

Éra umelej inteligencie ( AI ) má však tiež moc prekvapiť, pričom pokroky v tejto oblasti môžu prichádzať v nepredvídateľných skokoch. Vedieť, ako využiť tieto nové schopnosti v čase, keď sa stávajú dostupné, a zistiť, ako ich čo najlepšie začleniť do pracovných procesov spoločnosti, sa rýchlo stáva základnou zručnosťou každého, kto túži po vedúcej pozícii v biznise.

Najvýraznejší prielom v technológii - jazykový model známy ako GPT-3 - je znamením, že pokrok v tejto oblasti sa zrýchľuje. Ukazuje tiež, že produkty pokročilého výskumu môžu byť pre obchodných manažérov dostupné v ľahko konzumovateľnej forme oveľa skôr, ako by sa mohlo zdať. V septembri, iba tri mesiace po tom, čo štúdia, ktorá technológiu ako prvá opísala, spoločnosť Microsoft uzavrela exkluzívnu licenciu s cieľom jej všeobecného uvedenia do praxe, čo je pozoruhodne rýchly vývoj, ktorý zdôrazňuje jej potenciál.

Každý štvrtý používateľ výpočtovej techniky a androidov sa stal obeťou počítačovej kriminality
Nástrah na internete je veľa. A majú veľa obetí, ukazuje nedávna štúdia. Ale len veľmi málo ľudí sa z následkov poučí. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

GPT -3, je zatiaľ len prepracovaná technológia prediktívneho textu

O GPT-3 bolo už napísané nespočetné množstvo slov (slušný počet z nich napísal samotný GPT-3). Vo veľkom merítku je tento jazykový model podobný systému autoopravy a prediktívneho textu. Tým, že systém absorboval a používa veľké množstvá textu ( takmer 500 miliárd slov ), je schopný ponúknuť návrhy na ďalšie najpravdepodobnejšie slovo v akejkoľvek sekvencii. Po tom, čo naznačíme, čo od systému chceme, dokáže vytvoriť súvisle znejúcu odpoveď, ktorá sa tiahne od slov k vetám a potom až k celým odsekom. Čím však bude odpoveď dlhšia, tým pravdepodobnejšie bude, že text stratí súdržnosť.

Jednou z najzaujímavejších vecí na GPT-3 je jeho schopnosť odvodiť podstatné pravidlá z relatívne malého počtu príkladov. To zahŕňa aj vypracovanie základných gramatických princípov. Vývojári experimentujúci so systémom boli prekvapení jeho úspechom pri riešení matematických problémov a jednoduchého kódovania.

Napriek všetkému, je však ľahké zavrhnúť a označiť túto technológiu za niečo viac ako prepracovaný trik a zaujímavý myšlienkový experiment v tom, či strojová inteligencia začína predbiehať ľudskú rozmanitosť. (Nie je to tak. Ako všetky neurónové siete, systém je iba aplikáciou pokročilých štatistík.) Pre všetky súčasné AI existujú aj jasné obmedzenia. GPT-3 nemá kontext - nemá žiadny všeobecný model sveta, z ktorého by sa dalo čerpať. Nemôže ani myslieť a rovnako ako všetky neurónové siete je krehký: napriek všetkej svojej zdanlivej brilantnosti sa dokáže zaseknúť na zjavne jednoduchej úlohe.

Technologický bod zlomu (Dani Rodrik)
Komentár Dani Rodrik (Internationale Politik und Gesellschaft) Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Ingrid Vrabcová

Odpoveď skrytá v mori irelevantných informácií

GPT-3 však stále vykazuje pozoruhodný úspech pri dosahovaní použiteľných výsledkov a je pravdepodobné, že vstúpi do obchodnej oblasti oveľa rýchlejšie ako mnoho iných technológií umelej inteligencie. OpenAI, výskumná spoločnosť so sídlom v San Franciscu, ktorá túto technológiu vyvinula, ju sprístupnila prostredníctvom aplikačného programovacieho rozhrania obmedzenému počtu vývojárov, čo viedlo k prudkému nárastu počtu experimentov.

Ponúkanie tejto služby prináša AI do rúk manažérov bez technických znalostí softvéru. Pre podnikových vedúcich pracovníkov budúcnosti bude základnou zručnosťou pri práci s takouto technológiou poznať správne otázky, ktoré sa majú pýtať, a porozumieť tomu, ako „odstrániť chyby“ z odpovede, čo znamená odstránenie irelevantných informácií a zameranie sa na to, čo je skutočne užitočné.
Tri spôsoby využívania GPT - 3

Je však príliš skoro na to aby sme boli schopní povedať, ako technológia GPT-3 naruší samotný biznis v čase, keď sa bude používať v obchodnom prostredí. Rovnako ako všetky formy automatizácie, je pravdepodobné, že bude využívať tri formy.

Umelá inteligencia porazila skúseného pilota F-16 (VIDEO)
Ľudský pilot s nalietanými viac ako 2 000 hodinami v stíhačke F-16 prehral v piatich priamych súbojoch proti umelej inteligencii v súťaži organizovanej americkou Agentúrou pre pokročilý výskum, informuje portál RT. Čítať ďalej
22 | 08 | 2020 | Marek Molnár


Prvá zahŕňa automatizáciu úloh na nízkej úrovni. Takzvané generatívne systémy AI, ako je tento, ktoré produkujú originálny obsah, sú vhodné na produkciu výstupov z veľkého množstva dát. Vývojári, ktorí už s týmto modelom experimentovali, boli schopní využiť niekoľko zaujímavých jazykových trikov, napríklad dosiahnuť to, aby sa z časti právnickej hantírky stal všeobecnejší, ľahšie porozumiteľný jazyk. Systém sa takisto používa na zhromaždenie finančných informácií z časti textu, ktoré následne vloží do tabuľky, čím z neho robí istú formu automatizovaného účtovníka.

Druhým širokým využitím AI je podpora práce odborníkov a zvýšenie ich produktivity. V prípade GPT-3 to znamená schopnosť vyhľadávania v bežnom jazyku. Napríklad hľadanie užitočných informácií vo veľkých súboroch právnej dokumentácie alebo výskumných materiálov, ktoré sa nedajú ľahko nájsť v existujúcich vyhľadávacích systémoch.

Z dlhodobého hľadiska by systémy AI, ako je tento, mohli vytvárať nové poznatky a nápady, ktoré by inak zostali nepreskúmané. Spojenia, ktoré vytvárajú, majú potenciál byť skutočne novými, najmä ak sú vyškolené v oblasti údajov špecifických pre dané odvetvie (a dokonca aj pre konkrétne spoločnosti). V tomto momente je však GPT-3 používaná iba na analýzu všeobecného informačného toku.

Záujem, ktorý jazykový model a umelá inteligencia vyvolal, nám pripomína, že iba málo technológií dokázalo vyvolať podobný humbuk. Na druhej strane existuje iba málo technológií, ktoré dokážu zmeniť svet biznisu. Rozlišovanie medzi týmito dvoma spôsobmi sa rýchlo mení na jednu zo základných schopností vrcholového manažmentu.

Celý tento článok napísal robot. Už sa bojíš človeče?
GPT-3, výkonný nový OpenAI jazykový generátor, pre theguardian.com napísal esej od nuly. Cieľ ? Presvedčiť nás, že roboti prichádzajú v mieri Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Mário Martinka