Boj o život dievčatka: Počas kŕmenia náhle zmodrelo a na telíčku sa jej objavili čierne fľaky
26 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Desivé chvíle zažila matka pri kŕmení svoje malej dcérky. Pri večeri sa zrazu trhol boj o život dieťaťa.


Chvíľa, ktorej sa obáva asi každý rodič. Len 22-ročná mamička Rhea zohriala svojej 16-mesačnej dcérke na večeru cestoviny. Dieťa uprostred kŕmenia zrazu prestalo jesť a zmodrelo. Nezostával čas nazvyš a život malej Clary závisel na rozhodnutí matky, o hororovom príbehu píše denník Nový Čas.
Mama zachránila dcérke život

Rhee bojovala o život svojej dcérky Clary, ktorú napokon zachránila. Zdroj: Northfoto


Rhea Webb (22) z anglického mesta Worthing sa počas večere podľa portálu Mirror poriadne zľakla. Spočiatku si síce myslela, že sa jej len 16-mesačná dcéra Clara dusí, potom si ale všimla, že dievčatku sa zastavilo srdce a následne zmodrelo. Rhea okamžite zakročila a začala s resuscitáciou, s ktorou neprestala viac ako 6 minút. A potom sa stal zázrak, dievčatko sa opäť nadýchlo! Lekári sa netaja tým, že je batoľa na tomto svete len vďaka jej statočnej mame.

„Prestala dýchať a úplne zmodrela. Na jej tele, keď prišla o všetok kyslík, sa objavili čierne škvrny. Horúčkovito som behala hore a dole po chodbe mojej mamy s Clarou cez ruku. Bola úplne bez života. Myslela som si, že je preč,“ opisuje hrozivé okamihy Rhea. „Schmatla som ju a začala som jej dávať jemné buchnáty do chrbta a masírovala som jej prstami hrudník. Robila som to asi 40 sekúnd, a potom si uvedomila, že v hrdle nemala nič zaseknuté,“ tvrdila Rhea, ktorá dcérku položila chrbátikom na podlahu a snažila sa zistiť, či žije.

https://www.hlavnydennik.sk/2020/10/18/exkluzivne-smrt-adamka-%e2%80%a011-vyvolava-velke-otazniky-uzialeni-rodicia-chcu-poznat-pravdu/
Po počiatočnej panike správne rozhodnutie

Matka si spočiatku myslela, že sa jej len 16-mesačná dcéra Clara dusí. Zdroj: Northfoto


Malá Clara nedýchala, a tak mamička začala s resuscitáciou, počas ktorej striedala stláčanie hrudníka a vdychy a podarilo sa jej priviesť dcérku k životu hneď, ako dorazili záchranári. Dievčatko v sanitke dostalo záchvat a ešte tú noc ju previezli na JIS-ku. Štyri dni bola napojená na prístroje, ktoré jej pomáhali s dýchaním a následne podstúpila operáciu. Po dvoch mesiacoch ťažkého boja si rodičia mohli svoje dievčatko odviezť domov.

Rhea priznáva, že krátko po pôrode absolvovala základné školenie zamerané na záchrannú života, avšak nikdy jej ani len nenapadlo, že svoje vedomosti využije. „Spočiatku som panikárila, ale potom mi niečo v mozgu cvaklo a vedela som, že to jednoducho musím urobiť. Keby som to neurobila, ktovie, kde by sme dnes boli,“ opisuje svoje pocity Rhea.
Problémy si zdravím od narodenia

Clara mala problémy so zdravím už od narodenia. Zdroj: Northfoto


Lekári už počas tehotenstva museli Rhee a jej partnerovi Laurencovi Knowlesovi (25) oznámiť, že ich dcérka bude mať v srdci veľkú dieru, bude mať len jednu obličku a trpieť skoliózou. Clara prišla na svet v apríli 2019 v 8. mesiaci tehotenstva po urgentnom cisárskom reze. Vážila len 2290 gramov. Už deň po narodení podstúpila operáciu na odstránenie troch abnormalít v jej telíčku vrátane „pripevnenia“ tenkého čreva k žalúdku. „Je to najšťastnejšie dieťa, aké kedy môžete stretnúť, vždy sa usmieva. Zakaždým, keď sa na ňu pozriem, som stále taká vďačná, že je tu stále po tom všetkom, čo prežila,“ ukončila podľa denníka Nový Čas svoje rozprávanie hrdinka Rhea.

 

Šokujúce skúsenosti mamičiek z personálu detského oddelenia nitrianskej nemocnice. Zhodujú sa: „Toto už nikdy viac!“
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.