Thunbergová pozýva do kina na film o sebe. Dokument Ja som Greta však drví kritika divákov
23 | 10 | 2020 I Timotej Dudka

Dokument Ja som Greta má divákom predstaviť posledných päť rokov života mladej švédskej aktivistky, ktorá založila medzinárodné hnutie Piatky pre budúcnosť a organizovala masové protesty za lepšiu klímu. Film sa však dočkal predovšetkým obrovskej vlny kritiky, informuje portál Expres.


„Fascinujúci rok v živote ekobojovníčky Grety Thunbergovej,“ týmito slovami začína svoju recenziu Kevin Maher z denníka The Times. Greta Thunbergová bola s niektorými hodnoteniami natoľko spokojná, že ich musela ukázať svojim podporovateľom. V skutočnosti sa však dokument nesúci jej meno musí vyrovnávať s veľmi tvrdou kritikou.

„Ešte raz, aby bolo jasno: Ja ani nikto v mojom okolí za to nedostaneme ani korunu. Spoločnosť B-Reel Films venuje polovicu výnosov z filmu mojej nadácii a všetko bude venované organizácií a projektom bojujúcim za udržateľný svet, obranu prírody a podporu ľudí, ktorí už čelia najhorším dopadom klimatickej a ekologickej krízy,“ uviedla Thunbergová v reakcii na to, že film má poslúžiť ako spôsob, ako zarobiť na jej popularite.



Hoci má film mapovať úplné začiatky Thunbergovej na dráhe profesionálnej aktivistky, rade kritikov sa nepáči, že dokument vyznieva len ako pozitívna rozprávka o mladej dievčine, ktorá chce zmeniť svet. Prakticky žiadna pozornosť sa podľa tých, ktorí už dokument videli, nevenuje zákulisiu toho, čomu niektorí hovoria „projekt Greta“. Teda ľuďom, ktorí dopomohli tomu, aby sa z neznámej introvertnej školáčky stala celebrita.

Film mal premiéru v kinách napríklad vo Veľkej Británii, Nemecku, Rakúsku alebo v Belgicku. Dohodnuté sú tiež produkcie mimo Európy, napríklad v Kanade, Austrálii alebo na Novom Zélande. Na Slovensku budú mať zrejme fanúšikovia Grety Thunbergovej smolu a jedinou šancou bude počkať si do polovice novembra, kedy sa dokument objaví na internete.

Greta Thunberg reaguje na karikatúru ktorá vyobrazuje, ako je sexuálne napadnutá
Mladá klimatická aktivistka Greta Thunbergová reagovala na grafickú karikatúru, ktorá ju zobrazuje sexuálne napadnutú. Karikatúra sa objavila po vlne odporu na sociálnych médiách proti kanadskej ropnej spoločnosti, ktorej logo sa nachádza na... Čítať ďalej
01 | 03 | 2020 | Dominik Simon


Podľa súčasných reakcií sa zdá, že dokument Ja som Greta senzáciou nebude. Česko-Slovenská filmová databáza (ČSFD) pri filme zatiaľ hlási hodnotenie na úrovni 20 percent, čo ho radí do kategórie prepadákov s tým, že väčšina recenzentov zvolila možnosť hodnotenia „odpad“ . Hodnotilo ho však zatiaľ iba 13 divákov.

V zahraničnej databáze IMDb už film ohodnotilo cez 1300 divákov a hodnotenie je podobne negatívne ako u nás. Známka 2,8 z 10 je opäť niečo, čím sa mladá Švédka príliš chváliť nebude.

Freddie Mercury a jeho posledné dni života: Mal jedno želanie!
Tento rok v novembri uplynie už 29 rokov od chvíle, čo nás navždy opustil legendárny spevák Freddie Mercury z kapely Queen. O posledných dňoch jeho života prehovoril už pred časom jeden z jeho najbližších spolupracovníkov, píše portál... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Timotej Dudka