Greta Thunberg reaguje na karikatúru ktorá vyobrazuje, ako je sexuálne napadnutá
01 | 03 | 2020 I Dominik Simon

Mladá klimatická aktivistka  Greta Thunbergová reagovala na grafickú karikatúru, ktorá ju zobrazuje sexuálne napadnutú. Karikatúra sa objavila po vlne odporu na sociálnych médiách proti kanadskej ropnej spoločnosti, ktorej logo sa nachádza na obrázku. Informuje euronews.


Obrázok ukazuje nahé mladé dievča zozadu, zatiaľ čo ho dve ruky ťahajú za pletené vrkoče. Na jej chrbte je napísané „Greta“ a pod ňou je logo energetickej služby X-Site Energy Services založenej v Alberte. V sobotu, sa 17 ročná Thunbergová vyjadrila na twitteri : „Začínajú byť čoraz viac zúfalí ... To ukazuje, že víťazíme.“



Thunbergová, ktorá často nosí vlasy v copoch, ako je to znázornené na obrázku, sa stala vedúcim hlasom v boji proti klimatickým zmenám a je celosvetovo známa svojím aktivizmom. V nedeľu to vyzeralo, že webové stránky a sociálne médiá X-Site Energy Services boli odstránené. Spoločnosť NBC News nedostala komentár od generálneho riaditeľa spoločnosti Douga Sparrowa. Sparrow však pre kanadské globálne správy uviedol, že si bol existencie karikatúry vedomý, ale dodal, že za to nie je zodpovedná jeho spoločnosť.

„Tieto obrázky sme na sociálnych médiách nezverejnili ,“ povedal Sparrow pre Global News. „Boli sme a obrázkoch iba označení na našich účtoch - osobných a firemných - ktoré práve odstraňujem, aby som sa pokúsil zmierniť škody."

Global News vo svojom článku uvádza, že sa opakovane Sparrowa pýtali na pôvod obrázka, ku ktorému sa odmietol vyjadriť. V piatok kráľovská kanadská horská polícia Alberta vo vyhlásení uviedla, že po vyšetrovaní bolo zistené, že „obrazy nespĺňajú prvky detskej pornografie ... a nevyobrazujú ani nekonsenzuálny čin, ktorý by bol priamym ohrozením, Alberta RCMP rozhodla, že sa nejedná o trestný čin. “

Napriek tomu, že úradníci odmietli vzniesť trestné stíhanie, mnohí kanadskí predstavitelia tento obraz odsúdili. Vedúca inštitúcie "Alberta pre kultúru, multikulturalizmus a postavenie ministerky žien" Leela Aheerová tweetovala:

„Grafika v tomto príspevku je poľutovaniahodná, neprijateľná a ponižujúca. Každý, kto je za to zodpovedný, by sa mal hanbiť a okamžite sa ospravedlniť za tento strašný obraz. “Premiér Alberty Jason Kenney odpovedala na Aheerovej tweet a podporila jej vyhlásenie.„Ďakujem vám, že ste odsúdili tento obraz a správu, ktorú posiela, @LeelaAheer,“ napísal.

Greta Thunberg použila peniaze z alternatívnej Nobelovej ceny na založenie nadácie
Mladá švédska aktivistka Greta Thunberg využila peniaze, ktoré získala k Cene za správny život (Right Livelihood Award), na založenie eponymnej nadácie. Čítať ďalej
20 | 02 | 2020 | SITA