Prezidentka Čaputová: Nad plošným testovaním visí ešte viacero otáznikov
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zuzana Čaputová sa konečne oboznámila s podrobnosťami najväčšieho testovania, aké Slovensko kedy zažilo. Nad niektorými otázkami však podľa nej stále visí veľa otáznikov


Tri dni trvalo vláde Igora Matoviča, kým prezidentku Zuzanu Čaputovú oboznámila s podrobnosťami najväčšieho u nás. Prezidentka podľa TV JOJ tvrdí, že dostala odpovede na množstvo otázok, nad niektorými však podľa nej stále visí veľa otáznikov.
Testovanie dobrovoľné a bez sankcií

Patrí medzi ne napríklad povinná karanténa pre tých, čo sa odmietnu otestovať. „Myslím si, že testovanie má byť dobrovoľné, pričom si myslím, že ak je niekto sankcionovaný tak sa o dobrovoľnosti nedá hovoriť,“ vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. Takto jednoznačne znel odkaz z prezidentského paláca, po tom, ako si hlava štátu vypočula vládne argumenty obhajujúce najväčšie testovanie, aké Slováci kedy zažili.

„Bude to s veľmi veľkou pravdepodobnosťou dobrovoľné s tým, že ľudia, ktorí sa nepreukážu akýmkoľvek testom, budú najbližších 10 dní v karanténe,“ povedal premiér Igor Matovič.

Prezidentka reaguje na zvýšené počty nakazených. Vyčitka vláde aj výzva ľuďom
Na zvýšený počet nakazených reagovala po stretnutí s epidemiológmi a hlavným hygienikom aj hlava štátu Zuzana Čaputová. Ako napísala na svojej sociálnej sieti, spoločne sa zhodli, že situácia nie je dobrá a najbližšie týždne a mesiace budú počty... Čítať ďalej
23 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Čaputová vníma isté ústavné otázniky

Za porušenie karantény hrozí sankcia v stovkách eur, no a práve s podmienkou domácej karantény sa však okamžite zodvihla vlna s tým súvisiacich otázok. Vrátane tých od prezidentky. Spĺňa pre ňu aj podmienku dobrovoľnosti? „Ja by som tam vnímala isté ústavné otázniky. Keď som sa na to pýtala dnes, tak dostala som informáciu, že táto téma ešte nie je uzatvorená,“ odpovedala Čaputová.

Prezidentka sa dnešnej bezpečnostnej rade, ktorú nechala zvolať sama, sa pýtala aj na spoluprácu so samosprávami. Tie tiež čoraz hlasnejšie volajú po ďalších informáciách. „Nemajú dostatok faktov, informácií a pomoci na to, aby celú akciu mohli úspešne zrealizovať,“ pokračovala prezidentka. Na mieste je v tomto prípade podľa prezidentky aj otázka kondície slovenského zdravotníctva.
Premiér optimistom, opatrná prezidentka

Či bude schopné v prípade obrovského vyťaženia odberových lekárov, či zdravotníkov zabezpečiť starostlivosť o ľudí chorých na Covid. „Tie predikcie hovoria o tom, že v horizonte dvoch týždňov by to mohlo byť okolo 2000 možno o tri týždne 3500 ľudí, ktorí by si vyžadovali hospitalizáciu s touto diagnózou,“vyhlásil premiér.  Už najbližšie víkendové testovanie na Orave bude skúškou. Zatiaľ čo premiér predpovedá úspech, prezidentka je opatrnejšia. „Nepripúšťame si scenár, že na Orave to dopadne zle,“ poznamenal Matovič. „Bude to veľmi dôležitý ukazovateľ, ako sme schopní zabezpečiť celoplošné testovanie na celom Slovensku,“ kontrovala podľa TV JOJ prezidentka.

PRIESKUM: Rebríčku dôveryhodnosti kraľuje prezidentka Z. Čaputová
Najdôveryhodnejšou osobou medzi vysokými štátnymi činiteľmi ostáva prezidentka SR Zuzana Čaputová. V prieskume spoločnosti Focus pre televíziu Markíza jej vyjadrilo dôveru 66 percent respondentov. Čítať ďalej
27 | 09 | 2020 | TASR