O nútenej karanténe sa ešte bude diskutovať. Cestu do zahraničia však neplánujte
21 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Celoplošné testovanie je v súčasnosti azda najdiskutovanejšou otázkou, na ktorú sa názory rôznia nielen v laickej, ale i odbornej verejnosti, píše Denník N


Dobrovoľné, či nasilu? Trestať či nie? Nútená karanténa pre tých, ktorí sa odmietnu dať testovať, alebo niečo iné? Otázok je skutočne veľa a odpovedať na ne nie je jednoduché ani pre lekárov či právnikov. Čas, kedy chce premiér a jeho vláda uskutočniť celoplošné testovanie Slovákov sa ale nezadržateľne blíži.
O karanténe ešte nerozhodli

Podľa slov ministra obrany, pretože vojaci budú významnou zložkou pomoci pri testovaní, sa o 10-dňovej karanténe pre ľudí, ktorí sa nezúčastnia plošného testovania, ešte bude diskutovať. „Budeme hľadať také riešenie, aby bolo v súlade s ústavou a bude dostatočne motivujúce pre ľudí,“ uviedol minister Jaroslav Naď, ktorý zároveň nevylúčil, že by to mohlo byť súčasťou dnešného rokovania vlády. „Uvidíme, ako sa ľudia postavia k testovaniu počas tohto víkendu. Ak budeme vidieť, že ľudia majú vôľu otestovať sa, nebudeme musieť robiť opatrenia, aby sme ich nejak dostatočne motivovať,“ dodal Naď.

R. Mikulec si nemyslí, že povinná štátna karanténa bola obmedzením práv
Minister Mikulec obhajuje zavedenie povinnej štátnej karantény. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR

Výzva pre ľudí počas testov

Minister obrany tiež vyzval ľudí, aby počas dní, kedy sa bude konať plošné testovanie, necestovali do zahraničia, ak to nie je nevyhnutné. Deň po plošnom testovaní sa chystá testovanie aj na hraniciach, ktoré podľa neho bude trvať 60 dní. „Testovať sa budú aj pendleri a cudzinci raz za dva týždne antigénovými testami,“ vysvetlil Naď, podľa ktorého im bude stačiť test raz za dva týždne a zároveň budú akceptovať akýkoľvek test, ktorý budú mať k dispozícii.

Premiér by preferoval aj testovanie na hraniciach
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) by popri plošnom testovaní obyvateľstva privítal aj antigénové testovanie osôb, ktoré prekračujú hranice. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | SITA