Rusko by mohlo kvôli pandémii čeliť výraznému poklesu vývozu plynu
20 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Pandémia a priemerne teplejšia zimná sezóna v Európe môže tento rok znížiť vývoz ruského zemného plynu o 16 percent, varovala ruská Národná ratingová agentúra (NRA), informuje portál RT.


Celosvetový dopyt po modrom palive sa môže v roku 2020 znížiť na štyri až päť percent v porovnaní s predchádzajúcim rokom, čo predstavuje najhorší pokles za posledných 11 rokov, informovali v pondelok ruské noviny Kommersant s odvolaním sa na odhady agentúry.

Pokles dopytu nastáva uprostred pokračujúceho úsilia o potlačenie šírenia koronavírusu a očakávania, že v európskych krajinách má byť teplá zima. Výsledkom by mohlo byť, že ruský trh s energiou sa tento rok môže znížiť až o 6,4 percenta, v porovnaní s globálnym poklesom o päť percent, podľa predpovede NRA.

Za prvých deväť mesiacov roku 2020 Rusko načerpalo pol bilióna metrov kubických zemného plynu, čo znamená, že produkcia medziročne poklesla o osem percent. Priemerná denná produkcia tiež klesá o viac ako 15 percent, najmä podľa odhadov analytikov, a to najmä v dôsledku poklesu produkcie kľúčového ruského vývozcu plynu, spoločnosti Gazprom.

Ruskí kybernetickí odborníci sa domnievajú, že Severná Kórea napadla ich obranný priemysel
Hackerská skupina zo Severnej Kórey zaútočila na ruské vojenské a priemyselné organizácie zasielaním podvodných e-mailov, tvrdia odborníci na kybernetickú bezpečnosť, ktorí sa domnievajú, že Pchjongjang začína svoju sieť rozširovať, informuje... Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Zatiaľ čo ruský export plynu má tento rok celkovo poklesnúť o 15 až 16 percent, analytici predpokladajú jeho zotavenie v roku 2021, keď zásielky dosiahnu predkrízovú úroveň 220,2 miliárd kubických metrov. Oživenie bude riadené rastúcim dopytom od najväčšieho svetového dovozcu plynu, Číny a ďalších ázijských trhov.

Predpokladá sa, že prudký pokles cien energie zníži príjmy ruských energetických spoločností štvornásobne, zatiaľ čo čisté tržby v ropnom a plynárenskom sektore by sa mohli znížiť o tretinu. Očakáva sa však, že sa situácia zlepší hneď po budúcom roku, keď sa ceny vrátia k rastu.

Britský premiér Johnson údajne plánuje rezignovať kvôli nízkemu platu
Britský premiér Boris Johnson údajne uvažuje o odchode zo svojho postu budúcu jar, pretože sa mu podľa britských médií ťažko žije z platu 150 402 libier ročne, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár