Deň pred voľbami v USA môže zasiahnuť Zem asteroid
19 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Malý asteroid smeruje k Zemi rýchlosťou viac ako 25 000 míľ za hodinu práve v čase amerických volieb, ale ak nás všetkých v roku 2020 niečo zabije, nebude to konkrétne táto vesmírna hornina, tvrdí slávny astrofyzik Neil deGrasse Tyson, informuje portál RT.


S odhadovaným priemerom 2 metre asteroid známy ako 2018VP1 nie je „dostatočne veľký na to, aby spôsobil škodu“, napísal vedec Neil deGrasse Tyson na Twitteri a Instagrame.

"Takže ak svet skončí v roku 2020, nebude za tým zásah z vesmíru," dodal vedec.



Asteroid je v skutočnosti na radare už takmer dva roky, odkedy prvýkrát detekoval VP1 2018 Palomarské observatórium v ​​Kalifornii v novembri 2018. Skala obieha okolo Slnka každé 2 roky a najbližšie k Zemi bude 2. novembra zhruba 4 999 kilometrov, čo je z vesmírneho hľadiska veľmi blízko.

Astronómovia z NASA a z iných krajín to však odhadovali tak, že asteroid predstavuje len malú hrozbu: Existuje iba 0,41% pravdepodobnosť, že vstúpi do zemskej atmosféry v tomto roku, pričo msa kvôli jeho malej veľkosti rozpadne.

Vedec vytvoril kameru, ktorá natáča v 3D rýchlosťou 100 miliárd snímok za sekundu, pričom môže odhaliť jednu z najväčších záhad fyziky
Vedec vytvoril novú ultrarýchlu kameru, ktorá filmuje v 3D a dokáže zachytiť svetelné vlny pri ich pohybe. Pôsobivý stroj by nám mohol pomôcť odhaliť jednu z najväčších záhad fyziky, informuje portál RT. Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Marek Molnár