Viete ktorí sú najbohatší Slováci za rok 2020? Z ich majetkov sa vám zatočí hlava
18 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Pravidelný rebríček magazínu Forbes ukazuje, ako sú na tom slovenskí boháči. Niektorí stúpajú, iní klesajú.


Na popredných priečkach sa udiala nečakaná zmena. Zatiaľ čo na prvom mieste je tradične Ivan Chrenko (53), ktorému vynášajú reality, tretie miesto, na ktoré vyskočil majiteľ Esetu Miroslav Trnka (59), sa zmenilo. Rebríček, ktorý prináša portál cas.sk, vychádza ešte z ekonomických výsledkov za vlaňajšok, takže dosahy pandémie zatiaľ príliš nezohľadňuje.
Minulý rok bol v biznise silný

Forbes pripomína, že ani ich majetok nie je vo väčšom či v menšom množstve imúnny voči opatreniam spojeným s COVID-19, ktoré svet zasiahli na jar. „Hoci reálny rozsah škôd bude jasný až po zverejnení tohtoročných výsledkov, väčšina firiem členov rebríčka už teraz hovorí, že ju pocítia. Výsledky za vlaňajšok, z ktorých sme vychádzali, to ešte nezohľadňujú. No ukazujú, že kým niektorí pred koronou prudko rástli, viacerým boháčom sa v biznise nedarilo už pred ňou,“ píše Forbes.

Editorka magazínu Tatiana Vavrová tvrdí, že majetok jednotky v rebríčku sa zväčšil o 260 miliónov eur. „Minulý rok bol v jeho biznise silný, no vzali sme do úvahy mierne zníženie čistej hodnoty jeho aktív k polroku tohto roka, ktoré developer zverejnil koncom uplynulého mesiaca,“ opisuje proces výroby rebríčka. Za zaujímavé zmeny považuje ďalšie priečky, a to najmä tretie miesto, kde postúpil spoluzakladateľ spoločnosti Eset Miroslav Trnka, ktorý v nej má najväčší podiel.

„V tesnom závese za prvou trojkou sú ďalší dvaja pôvodní spoluzakladatelia Esetu Peter Paško a Rudolf Hrubý. Aj oni ťažia z neustáleho rastu tržieb tejto najúspešnejšej slovenskej firmy vo svete a jej vysokej ziskovosti. Práve tento posun ukazuje, ako rôznorodo sa darilo v poslednom období tradičným odvetviam, ako sú napríklad hutnícke závody, v porovnaní s technologickými sektormi. A ako sa ukazuje, technológie v tomto súboji víťazia,“ uzatvára Vavrová.

Forbes zverejnil rating 200 najbohatších ruských podnikateľov
19 | 04 | 2019 | Zuzana Perželová

Ivan Chrenko - 1,65 mld.€ / HB Reavis



V rebríčku najbohatších Slovákov je už dlhodobo. Na jeho čele sa drží vďaka developmentu a vďaka realitám, kde pôsobí skupina HB Reavis. Spoločnosť je známa vo viacerých krajinách Európy a venuje sa najmä výstavbe kancelárskych priestorov. Najväčší obchod uskutočnili v Londýne pred pár rokmi, keď za 250 miliónov libier kúpili projekt One Waterloo.
Jaroslav Haščák - 1,07 mld.€ / Penta Investment

Šéf finančnej skupiny Penta zbohatol za rok o viac ako 100 mil. eur. Forbes pripomína, že pre prebiehajúcu pandémiu nebude Penta tratiť v zdravotníctve, ale v realitách to už tak byť nemusí.
Miroslav Trnka - 700 mil. € / Eset



Obrat Esetu sa posledný rok dostal nad hranicu 500 miliónov eur a tradične vysoká zostala aj ziskovosť spoločnosti, ktorú vlastnia viacerí spoločníci. Trnka má v Esete najvyšší podiel. Venuje sa realitám, vybudoval niekoľko projektov v Trnave či Bratislave.

 
Peter Paško - 680 mil.€ / Eset


Ďalší zo spoluzakladateľov spoločnosti Eset a hlavný programátor prvého antivírusu je dnes konateľom firmy. V súčasnosti sa venuje svojej galérii Nedbalka v Bratislave a podniká v realitách.


.
Rudolf Hrubý  - 670 mil.€ / Eset



Tretí spoluzakladateľ Esetu sa nedávno zviditeľnil kúpou bratislavského hokejového klubu Slovan od rodiny Širokých. V minulosti bol známy najmä ako vlastník hotela Carlton.

 

Tomáš Chrenek - 600 mil.€ / Moravia Steel, Třinecké železárny



Hlavný zdroj prímov mu tvorí skupina Moravia Steel, ktorá je medzi desiatkou najväčších českých firiem. Na Slovensku bohatne vďaka firme Minerfin, ktorá patrí medzi najziskovejšie.

 
Jozef a Patrik Tkáčovci - 600 mil.€ / J&T Finance Group



Obaja pôsobia vo finančnej skupine J&T Finance Group. Pre Slovákov sú najznámejšie J&T Banka či Poštová banka, ktoré tvoria gro ziskov. Orientujú sa však aj na zahraničné finančné inštitúcie.

 

Milan Fiľo  - 590 mil.€ / Mondi SCP



Pôsobí vo firme Eco-Investment, cez ktorú vlastní časť ružomberských papierní. Spoločnosť sa odsťahovala do Prahy, no vplyv má na viaceré slovenské segmenty - Tauris či Rybu Košice.


Ivan Jakabovič - 500 mil.€ / J&T Finance Group


Je spolumajiteľom J&T Finance Group. Vlani vykázali nárast čistého zisku na 124 miliónov eur, kým rok predtým to bolo o 20 miliónov menej. Forbes pripomína, že výrazne narástol výnos z obchodovania.




Martin Kúšik - 460 mil.€ / Odyssey 44

Ide o expartnera Penty, ktorý si z nej odniesol 440 miliónov eur a v súčasnosti tieto peniaze podľa Forbes zveľaďuje v rodinnom fonde Odyssey 44. Kúpil polovicu predajní Sportisimo či časť Flixbusu.




 
Evžen Balko - 400 mil.€ / Moravia Steel



Je podpredsedom dozornej rady Moravia Steel, ktorá pôsobí v hutníctve. Balkovci majú aj rodinnú firmu Sovereign Invest, kde vykazujú časť výnosov.

 

 
Mária Blašková - 400 mil.€ / Moravia Steel, Minerfin



Jediná žena medzi najbohatšími Slovákmi. Je dedičkou po svojom manželovi Ľubomírovi, ktorý sa podieľal na fungovaní firiem pod značkou Moravia Steel

 

 

 

Americkí boháči znásobili svoje majetky aj počas pandémie
Superbohatí ľudia v Amerike si podchytili zákonodarnú a výkonnú moc a určujú, ktoré zákony sa prijímajú. Vzniklo aj nové odvetvie „ochrany majetku“, kde miliardári platia za vyhýbanie sa daniam. Čítať ďalej
01 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová

Boháči zbohatli o dvadsať osem percent

Švajčiarska banka UBS, ktorá analyzuje bohatstvo svetových miliardárov, uvádza, že počas leta zveľadili svoj majetok o 28 %. Je to paradox oproti miliónom ľudí, ktorí sa pre pandémiu ocitli bez práce či so zníženým príjmom. „Miliardári žijú v búrlivých, no priekopníckych časoch. V roku 2020 síce dominuje kríza, nikdy však nebol väčší potenciál pre inovácie a pre nové technológie,“ píšu v správe.

Celkový majetok niečo vyše 2 000 miliardárov stúpol na konci júla na rekordných približne 10,2 bilióna USD (8,65 bilióna eur). Doterajší rekord 8,9 bilióna USD bol dosiahnutý na konci roka 2017. Jedným z dôvodov nárastu majetku ‚superbohatých‘ je zotavenie akciového trhu.

Štúdia tiež ukázala, že motorom zvyšovania bohatstva sú investície do rýchlorastúcich oblastí, ako sú technológie a zdravotná starostlivosť. Podľa štúdie je aktuálne na svete 2 189 mužov a žien s hodnotou majetku presahujúcou 1 miliardu USD. Pri hodnotení majetku, ako uvádza portál cas.sk, sa brali do úvahy hotovosť, nehnuteľnosti, luxusné tovary, rovnako ako akcie a firemné aktíva, pričom záväzky sa odpočítali
Svetový rebríček


  1. Jeff Bezos (majiteľ spoločnosti Amazon) - 185 mld. dolárov

  2. Bernard Arnault (riaditeľ spoločnosti LVMH Moët Hennessy - Louis Vuitton SE, najväčšej spoločnosti s luxusným tovarom na svete) - 117 mld. dolárov

  3. Bill Gates (spoluzakladateľ počítačov spoločnosti Microsoft) - 115 mld. dolárov


Koronavírus nešetrí ani miliardárov, ich počet museli znížiť o stovky
Ani najbohatší ľudia sveta nie sú voči novému koronavírusu imúnni. Časopis Forbes uverejnil rebríček miliardárov pre tento rok. Slovensko v zozname zastupujú dvaja boháči. Čítať ďalej
07 | 04 | 2020 | Natália Sollárová