Čas prania špinavých peňazí? Covid-19 môže prežiť na hotovosti až 28 dní, tvrdia štúdie
18 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Koronavírus môže na určitých povrchoch, vrátane bankoviek a obrazoviek mobilných telefónov v chladnejšom podnebí, prežiť takmer mesiac, naznačuje nový výskum austrálskych vedcov


Covid-19 je schopný prežiť na otvorenom priestranstve podstatne dlhšie, ako sa doteraz myslelo, vyplýva zo štúdie Austrálskej organizácie pre vedecký a priemyselný výskum (CSIRO), ktorú zverejnil Virology Journal. "Stanovenie toho, ako dlho zostáva vírus skutočne životaschopný na povrchoch, nám umožňuje presnejšie predpovedať a zmierňovať jeho šírenie a robiť lepšie opatrenia na ochranu našich ľudí," uviedol výkonný riaditeľ CSIRO, Dr. Larry Marshall.

Výskum ukázal, že vírus je „extrémne stabilný“ a schopný existovať na hladkých, neporéznych povrchoch, vrátane bankoviek z papiera alebo plastu, skla a ocele. Pri izbovej teplote  20 ° C Covid-19 žil neuveriteľných 28 dní, čo je o 10 dní dlhšie ako doba prežitia bežného vírusu chrípky. Je potrebné poznamenať, že experiment sa uskutočňoval v tme, keďže UV svetlo je veľmi účinné pri usmrcovaní koronavírusu, píše rt.com.
Vyššie teploty ničia vírus

Vyššie teploty sú vírusu podstatne menej príjemné. Pri 40 ° C bol vírus schopný prežiť menej ako 24 hodín. Pri 30 ° C preukázal Covid-19 celkom zmiešané výsledky. Zostal nažive asi sedem dní na nehrdzavejúcej oceli, plastových bankovkách a na skle, ale iba tri dni na vinylovej a bavlnenej látke. Na papierovej hotovosti bol za týchto podmienok nákazlivý vírus zistený aj po 21 dňoch.

Šialené: Aj toto si dajú na seba ľudia namiesto rúšok proti šíreniu COVID-19
Neverili by ste, čo sú schopní ľudia dať si na seba v niektorých iných končinách sveta na ochranu tváre pred šírením koronavírusu. Niektoré vás naozaj dostanú. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Vytrvalosť SARS-CoV-2 preukázaná v tejto štúdii sa týka sektorov verejného zdravia a dopravy. Tieto údaje by sa mali brať do úvahy v stratégiách určených na zníženie rizika prenosu počas súčasnej pandemickej reakcie,“ uzavrela štúdia.

Takéto objavy naznačujú, že nadchádzajúca zima na severnej pologuli poskytne vírusu ešte pohodlnejšie podmienky. Správy sú určite dobré pre Austráliu, keďže krajina teraz smeruje do leta. V každom prípade, vystavovanie peňazí slnku a ich uchovávanie na horúcich miestach môže byť počas pandémie dobrý nápad.

Celosvetovo počet nakazených koronavírusom už prekročil hranicu 37 miliónov, pričom tejto chorobe podľahlo takmer 1,1 milióna ľudí, ukazujú najnovšie údaje z Univerzity Johna Hopkinsa. USA, India a Brazília zostávajú najviac postihnutými národmi.

COVID-19 do Vianoc naozaj zmizne, výrazne zoslabol, je tu šialenstvo, tvrdí česká virologička
Molekulárna genetička a virologička Soňa Peková si myslí, že sa potvrdzuje, že Covid nie je z prírody. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.