Otestujú nás všetkých? Vláda plánuje dať na zisťovanie protilátok milióny eur
17 | 10 | 2020 I Natália Sollárová

Vláda už vyčlenila desiatky miliónov eur na nákup antigénových rýchlotestov.


Podľa zistení portálu aktuality.sk chce štát nakúpiť minimálne 10 miliónov antigénových rýchlotestov. Väčšia časť zásielky by mala na naše územie prísť už budúci týždeň, oficiálne však tento údaj ešte nikto nekomentoval.

Ako ďalej píšu aktuality.sk, ministerstvo financií, na ktorého vyjadrenie čakajú, by už malo mať žiadosť o uvoľnenie peňazí na stole a cena za testy predstavuje približne 43 miliónov eur. Nákup má realizovať Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR), o ich zabezpečenie požiadalo ministerstvo zdravotníctva.

Opatrenia prišli neskoro. Aj optimistický scenár je desivý, tvrdí Szalay
Rútime sa smerom ku kolapsu, vláda pritvrdila neskoro. Podľa očakávaní pandemickej komisie, ak aj budú prísnejšie opatrenia fungovať, môžeme i v tom najlepšom scenári počítať až s 5-tisíc infikovanými ľuďmi denne. A to môže ohroziť poskytovanie... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Rezort však zatiaľ neodpovedal na konkrétnu otázku, či nás čaká masové testovanie. Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej sú všetky opatrenia týkajúce sa poskytovania zdravotnej starostlivosti konzultované na úrovni konzília epidemiológov, pandemickej komisie a ústredného krízového štábu. „Stalo by sa tak aj v prípade plošného testovania a všetky opatrenia a pokyny by sa realizovali na základe uznesení týchto odborných tímov,“ uviedla Eliášová.

Zisťovanie protilátok na COVID-19 pomocou antigénových testov je síce jednoduchšie a rýchlejšie, ale môže to byť na úkor spoľahlivosti. Podľa Petra Visolajského rýchlotesty nezachytia toľko pozitívnych ako klasická PCR metóda a to najmä vtedy, ak ľudia majú mierne alebo žiadne príznaky.

Virológ zo Slovenskej akadémie vied Boris Klempa pre aktuality.sk uviedol, že to predstavuje „kompromis, pretože celú krajinu otestovať PCR testami by bolo presnejšie, ale logisticky a laboratórne nemožné“.

Slovenská lekárska komora žiada Krajčího, aby predložil plán mobilizácie ambulantných lekárov
Slovenská lekárska komora vyzýva Ministerstvo zdravotníctvo SR, aby predložilo realizačný plán týkajúci sa mobilizácie ambulantných lekárov. Na tlačovej besede to vyhlásil jej prezident Marian Kollár. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | SITA


Podľa molekulárnej biologičky Edity Révay, ktorá pôsobí v Izraeli, je rýchlotest vhodný napríklad vo väzniciach, v domovoch pre seniorov, osadách či komunitných domoch. Teda na miestach, na ktorých je spolu viac ľudí. Pochybuje však, že je možné takéto testovanie aplikovať celoštátne, zvlášť v prípade miest. Myslí si, že by to bolo možné, pokiaľ by v deň testovania nebol žiadny pohyb cez hranicu daného mesta.

„Takto by vychytali aktívne chorých. Problémom stále zostanú tí s nízkou vírusovou náložou,“ upozornila ďalej biologička pre aktuality.sk. Nikto totiž zatiaľ nevie, ako dlho môžu byť asymptomatickí ľudia infekční. Plošné testovanie ako prvá krajina realizovala Čína, keď vo Wu-chane zisťovali vírus takmer u všetkých obyvateľov, čo je viac ako 10 miliónov ľudí. V ich stopách ide aj Česká republika, ktorá svoj zámer avizovala vo štvrtok. Testovanie, ktoré chcú začať o dva týždne, však má byť dobrovoľné.

Štátne hmotné rezervy majú od tohto týždňa vo svojich skladoch zásobu 500-tisíc antigénových testov. Prioritne sú určené pre zdravotníkov, domovy sociálnych služieb, políciu i hasičov. Ako uviedol šéf SŠHR Ján Rudolf pre portál TA3, distribuované užívateľom mali byť podľa pokynov ministerstva zdravotníctva do konca tohto týždňa.

Slovensko podľa NKÚ nebolo pripravené na pandémiu
Kompetentné inštitúcie, ktoré sú súčasťou krízového riadenia, neboli dostatočne pripravené na riešenie pandemickej situácie spôsobenej ochorením COVID-19. Konštatoval to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR s tým, že na pandémiu nebola pripravená ani... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | SITA