Obavy z pandémie a rastúce ceny podnecujú krajiny k hromadeniu zásob potravín
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Šialenstvo nakupovania sa rozšírilo na vládnu úroveň, keď krajiny začali hromadiť jedlo v obave, že vplyv pandémie na globálne dodávateľské reťazce by mohol spôsobiť zvýšenie cien, informuje portál RT.


Zdá sa, že národy závislé od dovozu potravín sú najviac znepokojené nedostatkom poľnohospodárskeho tovaru, pretože počet infekcií Covid-19 stále rastie. Napríklad Egypt, najväčší globálny dovozca pšenice, medzi júlom a augustom medziročne zvýšil nákupy o takmer 40 percent.

Úradníci krajiny predtým agentúre Reuters povedali, že Káhira chce mať preventívne opatrenie vzhľadom na prebiehajúcu pandémiu na minimálne šesť mesiacov.

Väčšina egyptských dodávok pšenice pochádza z Ruska, ktoré zaviedlo kvótu na vývoz obilia v prvej polovici tohto roka, aby chránilo svoj domáci trh. Tento krok bol považovaný za alarmujúci v dôsledku neistoty koronavírusov, analytici však uviedli, že svet nezostane bez ruského obilia, pretože je možné nájsť alternatívnych dodávateľov.

Bill Gates tvrdí, že život sa vráti do normálu až po zavedení druhej generácie vakcín proti Covid-19
Technologický magnát Bill Gates uviedol, že život sa môže vrátiť do normálnych koľají, až keď bude druhá generácia vakcín proti Covid-19 široko dostupná a vírus bude odstránený po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Jordánsko tiež podporilo nákup obilia. Podľa správy agentúry Bloomberg dosiahli zásoby pšenice v krajine rekordných 1,35 milióna ton. Aj keď to na rok a pol postačuje na pokrytie potrieb krajiny, vláda zvažuje pridanie ešte väčšieho množstva potravín do svojich strategických zásob na zaistenie bezpečnosti potravín.

Začiatkom tohto roka doviezli Spojené arabské emiráty z rovnakého dôvodu 4 500 dojníc z Uruguaja. Národ uviedol, že išlo iba o prvú takúto zásielku a ďalšie budú nasledovať.

"Covid-19 prinútil spotrebiteľov, aby prešli od riadenia inventára v pravý čas ku konzervatívnejšiemu prístupu, ktorý bol označený len pre každý prípad," uviedli analytici Bank of America, ktorých citoval Bloomberg. „Výsledkom je, že zákazníci uskladňujú viac zásob ako preventívne opatrenie proti budúcim prerušeniam dodávok.“

Nemeckí technici odmietajú pracovať na lietadle bieloruského prezidenta Lukašenka
Technickí pracovníci z Národnej leteckej spoločnosti Lufthanse na nemeckom letisku v Hamburgu odmietli slúžiť štátnemu lietadlu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka a obvinili prezidenta z „vydania príkazu strieľať na demonštrantov v... Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Marek Molnár