Lobisti z EÚ chcú zakázať pojmy „vegetariánsky burger“ a „vegetariánska klobása“
17 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Pojmy ako „vegetariánsky burger“ a „vegetariánska klobása“ pre rastlinné potraviny by mohli byť potenciálne zakázané, ak si lobisti z poľnohospodárskeho a mäsového priemyslu vyberú tú správnu cestu. Európsky parlament bude o návrhu hlasovať budúci týždeň, informuje portál RT.


Vegetariánska čierna listina by obsahovala aj výrazy ako „jogurtový“ a „syrový“ na produkty, ktoré neobsahujú mlieko. Hlasovanie sa má uskutočniť budúci utorok, keď sa bude o poslednej spoločnej poľnohospodárskej politike hlasovať v pléne.

Lobisti tvrdia, že tieto pojmy uvádzajú spotrebiteľov do omylu, pričom európska obchodná organizácia pre poľnohospodárstvo Copa-Cogeca zašla tak ďaleko, že naznačuje, že sa jedná o „zjavný prípad únosu kultúry“, uvádza sa v nedávnom vyhlásení.

Poľnohospodárske družstvo dokonca naznačilo, že značka na rastlinných potravinách by mohla byť zámerne klamlivá, pričom tvrdia: „Niektoré marketingové agentúry to používajú na úmyselné zmätenie spotrebiteľov.“

Ďalší pokus získať vodu zo vzduchu
Vedci tvrdia, že systém poháňaný slnečnou energiou funguje dokonca aj v suchých oblastiach Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Mário Martinka


„Neexistujú absolútne žiadne dôkazy, ktoré by naznačovali, že spotrebitelia sú zmätení alebo zavádzaní súčasným označovaním vegetariánskych a vegánskych výrobkov,“ uviedla vo vyhlásení Jasmijn de Boo z organizácie ProVeg, ktorá sa zasadzuje za podporu potravín. "Ako všetci vieme, v arašidovom masle nie je maslo. Spotrebitelia presne vedia, čo dostanú, keď si kúpia vegetariánske hamburgery alebo vegetariánske párky."

Snemovňa Spojeného kráľovstva súhlasí s tým, že pojmy, ktoré v súčasnosti používajú výrobcovia rastlinných potravín, pravdepodobne nie sú mätúce. Podľa správy parlamentného výboru z roku 2019 si vo Veľkej Británii omylom kúpili vegetariánsky výrobok menej ako štyri percentá ľudí.

Boo a ďalší z pro-vegetariánskej strany, vrátane veľkých potravinárskych spoločností ako Unilever a Nestlé, tvrdia, že zákaz by bol tiež v rozpore so stanovenými cieľmi EÚ „vytvoriť zdravšie a udržateľnejšie potravinové systémy“ a bojovať proti zmene podnebia podľa strážca.

Hrozba vesmírneho odpadu rastie, varuje Európska vesmírna agentúra
Napriek úsiliu bojovať proti problému vesmírneho odpadu na obežnej dráhe okolo našej planéty vydala Európska vesmírna agentúra (ESA) znepokojujúcu správu, ktorá naznačuje, že problém sa zhoršuje a časom môže mať až drtivé následky, informuje portál... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Marek Molnár