Koruna závratne padá, Slováci, pracujúci v Čechách, budú mať drahé Vianoce
16 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

To, čo ekonómovia očakávajú už takmer tridsať rokov, prišlo - česká koruna nastúpila kurz tvrdého pádu, trend si všíma portál lidovky.cz.


Oslabená koruna do tohto týždňa vstúpila najhoršie, ako mohla. Oznámenie prísnych opatrení proti koronavírusu pre nasledujúce týždne domácej mene zobralo aj posledné nádeje na zastavenie jej už chronických strát. A hlbšie do vrecka si preto siahnu tiež mnohé slovenské domácnosti. S tým, ako sa v krajine zhoršuje pandemická situácia, možno očakávať len a len ďalšie oslabenie koruny. očakávať. Podľa analytikov o to drahšie vyjdú tiež tohtoročné Vianoce.

"Kurz českej koruny je veľmi dobrý indikátor nielen v ekonomickej oblasti, ale bohužiaľ aj v tej pandemickej," povedal pre lidovky.cz ekonóm poradenskej spoločnosti Deloitte David Marek. Podľa neho je súvislosť vývoja koruny s pandémiou jednoduchá: čím horšia je pandemická situácia, tým viac slabne kurz koruny.

Ešte začiatkom roka bola pritom koruna k euru najsilnejšia za posledných sedem rokov. V polovici februára sa obchodovala za 24,82 koruny za euro. Pomáhal jej vývoj na svetových trhoch, ale aj prekvapivé zvýšenie sadzieb Českou národnou bankou na začiatku februára. V posledných týždňoch však euro prekročilo hranicu 27,30, nad ktorou kolíše. Za pol roka na eure je to pád takmer o tri koruny.

Česká ekonomika sa z koronavírusu zotaví v roku 2028, tvrdí ministerka financií Schillerová
Do stavu spred koronakrízy sa ekonomika Českej republiky dostane približne o sedem rokov. Česká ministerka financií Alena Schillerová počíta na najbližšie roky so schodkom v štátnom rozpočte vo výške niekoľkých stoviek miliónov českých korún.... Čítať ďalej
14 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok


Pražská burza je najslabšia od konca apríla. Česká koruna oslabila oproti hlavným svetovým menám
Tak, ako sa však v jesenných týždňoch pandémia rozvíja, zhoršujú sa aj perspektívy ekonomiky. "Je jasné, že tu nie je klíma, ktorá by svedčila investíciám, takže predpokladám, že koruna zostane slabá minimálne do konca roka," hovorí ekonóm ČSOB Petr Dufek. A možno očakávať, že korunaspadne ešte nižšie.

Pandémiou zasiahnuté rozpočty domácností sa tak podľa analytikov pravdepodobne budú vyrovnávať s ďalšou vlnou zdražovania v obchodoch. "Dopady sú zrejmé, slabšia koruna všeobecne znamená drahší dovoz tovaru. A na to potom doplácame všetci tým, že platíme viac za tovar v obchodoch, " hovorí Marek.

A to sa premietne do vianočných nákupov. "Určite to bude zrejmé už v období Vianoc. Žiadny dovozca nechce prerábať, "podotýka Marek. Zdraženie sa primárne týka elektroniky a pohonných hmôt, neobíde ale ani potraviny.

Česi by tento rok mali minúť v e-shopoch viac než 133 miliárd Kč
24 | 12 | 2018 | TASR


Slabšia koruna ale naopak môže pomôcť českým vývozcom a podporiť domáci priemysel. Nie je to ale stopercentne isté, záležať bude aj na iných štátoch Európy, predovšetkým potom na tých susedných, ako sa popasujú z pandémiou.

Ak sa krajinám v Európe podarí vyvarovať českej cesty - čo sa týka obmedzovania ekonomiky - firmy budú môcť normálne vyvážať. Pre české firmy je kľúčové predovšetkým Nemecko, kam ide tretina vývozu - tam to pre dovozcov zatiaľ vyzerá dobre.

Situácia sa však rýchlo mení. "Trh je na to, čo sa deje v Európe a momentálne zvlášť u nás, veľmi citlivý," hovorí Dufek. Podľa neho sa na ďalšom vývoji kurzu koruny podpíše novembrové zasadnutie Českej národnej banky. "Keby znova znížila úrokové sadzby, korunu by to urobilo ešte menej atraktívnou a dočkali by sme sa ďalšieho oslabenia," obáva sa. "Koruna bude ale jedným z posledných problémov, ktorý tu budeme mať," uzatvára Dufek.

Byty prudko zlacnejú, neverte realitkám, hovorí ekonóm. Už teraz vieme, že kríza bude dlhá
Neistota, náraz globálneho turizmu do steny, spomalenie vnútornej migrácie, neochota bánk. To vidí český analytik Martin Lobotka ako hlavné argumenty pre pád cien nehnuteľností v strednodobom horizonte. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič