Česká ekonomika sa z koronavírusu zotaví v roku 2028, tvrdí ministerka financií Schillerová
14 | 04 | 2020 I Jaroslav Fabok

Do stavu spred koronakrízy sa ekonomika Českej republiky dostane približne o sedem rokov. Česká ministerka financií Alena Schillerová počíta na najbližšie roky so schodkom v štátnom rozpočte vo výške niekoľkých stoviek miliónov českých korún. 


„Musela by som buď veľmi brutálne škrtať alebo navýšiť dane o 150 miliárd. A to predsa táto vláda nechce,“ tvrdí Schillerová. Správu priniesol portál zpravy.aktuálne.cz s odvolaním sa na české Hospodárske noviny.


Podľa Schillerovej by mal byť schodok štátneho rozpočtu ČR na tento a budúci rok vo výške približne 200-miliárd korún (približne 7,5 miliardy eur). Deficit však podľa nej nebude možné  udržať na nižšej úrovni.


Ministerka financií zároveň potvrdila, že česká vláda počíta v roku 2021 s ekonomickým rastom na úrovni 3,1 percenta a taktiež so zvýšením nezamestnanosti na úroveň 3,5 percenta. Dodáva však, že vývoja rastu počtu nezamestnaných nie je nutné sa obávať.


Za jednu z možností riešenia negatívneho vývoja ekonomickej situácie v krajine označila Schillerová možnosť vstupovania štátu do krachujúcich firiem. V praxi by to fungovalo tak, že štát vstúpi do krachujúceho podniku, následne ho stabilizuje a svoj podiel znova odpredá.


Šokujúca predpoveď vedcov: vrchol nakazených koronavírusom má byť na Slovensku už o 11 dní
Slovensko by mohlo dosiahnuť vrchol počtu nakazených koronavírusom už 23. apríla. Po tom, ako krajina dosiahne vrchol, by mal počet pozitívne testovaných klesať a situácia by sa mala začať všeobecne zlepšovať. Čítať ďalej
12 | 04 | 2020 | Jaroslav Fabok