Rusko nevidí šancu na predĺženie zmluvy New START s USA, ale stále nezatvára dvere voči rokovaniam, tvrdí Lavrov
15 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Moskva neverí, že je možné pokračovať v zmluve New START s USA, pretože dosiahnutie spoločného základu je nemožné kvôli podmienkam, ktoré požaduje Washington, uviedol v stredu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, informuje portál RT.


V rozhovore pre tri ruské rozhlasové stanice sa Sergeja Lavrova pýtali, či vidí nejaké šance na to, že by sa tieto dve krajiny dohodli na predĺžení zmluvy New START do roku 2026. Zmluva o znížení strategických zbraní alebo New START zaväzuje Rusko a USA znížiť počet ich strategických jadrových zbraní na polovicu, pričom platnosť zmluvy vyprší vo februári.

"Ja osobne nevidím šancu. Moji kolegovia, ktorí pracujú s americkou delegáciou, taktiež nevidia takúto perspektívu," uviedol Lavrov.

"Jednoducho im vysvetľujeme, že pri súčasných podmienkach to je nemožné," dodal ruský minister zahraničných vecí.

V Rusku preberajú moc upratovačky, ženy v domácnosti i vodiči autobusov
Novým politickým trendom sú vodcovia, ktorým voliči dôverujú, lebo sú „priamo z ľudu“. Uviedol portál Ruinformer.com. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Lavrov však dodal, že Moskva by nikdy nepovedala, že zatvára dvere k rokovaniam alebo obmedzuje kontakt s Washingtonom v tejto otázke.

Rozhovory o predĺžení zmluvy New START, ktoré boli pozastavené na rok a pol, sa konečne obnovili v júni, pričom obe strany vyjadrili opatrný optimizmus ohľadne ich možných výsledkov.

Rokovania sa však odvtedy zjavne dostali do slepej uličky kvôli neochote Washingtonu hľadať kompromis a požiadavkám Ruska tlačiť na Čínu, aby sa pripojila k dohode. Peking tvrdí, že také plány nemá, pričom Moskva pri mnohých príležitostiach vysvetľovala Washingtonu, že ich požiadavky sú „nereálne“.

Zmluva New START, ktorá bol podpísaná v roku 2010, zostáva jedinou významnou dohodou o nešírení jadrových zbraní medzi Ruskom a USA po jednostrannom odstúpení Donalda Trumpa od zmluvy o jadrových rakiet stredného dosahu pred dvoma rokmi.

India urýchlene nakupuje ľahké ruské obojživelné tanky
Dôvodom tak masívneho a rýchleho nákupu obrnenej techniky sú ozbrojené konflikty Indie na hranici s Čínou. Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Ivan Brožík