India urýchlene nakupuje ľahké ruské obojživelné tanky
15 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Dôvodom tak masívneho a rýchleho nákupu obrnenej techniky sú ozbrojené konflikty Indie na hranici s Čínou.


India a Rusko sú v pokročilom štádiu rokovaní o indickom nákupe ruských ľahkých tankov Sprut-SDM1, uviedli to indické noviny The Economic Times. Rokovania sa začali koncom tohtoročného júla v rámci zrýchleného medzivládneho procesu. Informáciu priniesol portál armyweb.cz.

Potreba nových ľahkých tankov vznikla po nedávnych vojenských stretoch na hraniciach s Čínou. Čína už svoje tankové divízie pozdĺž hraníc rozmiestnila. Ľahké tanky Sprut-SDM1 sa v Rusku ešte len testujú, ale zdroje uvádzajú, že by mohli byť uvedené do prevádzky a poskytnuté Indii k sérii poľných testov ešte pred uzavretím dohody. India by tak mohla získať asi dve desiatky ľahkých tankov. Hovorí sa o ich celkovej cene na úrovni okolo 68 miliónov dolárov.

Tank Sprut-SDM1 sa stal v porovnaní so svojim predchodcom  mobilnejším vďaka inštalácii nového motora, prevodovky a podvozkových a riadiacich systémov, ktoré už boli testované na výsadkových vozidlách BMD-4M a posledných modifikáciách bojových vozidiel pechoty BMP-3. Bojová sila vozidla bola posilnená novým digitálnym systémom riadenia paľby, odvodeným od systému inštalovaného v hlavnom bojovom tanku T-90M.

India tlačí pred zimou tony dodávok na sporné čínske hranice
Od nasadenia mulíc až po veľké dopravné lietadlá - indická armáda aktivovala celú svoju logistickú sieť na prepravu zásob pre tisíce vojakov na prečkanie treskúcej zimy pozdĺž sporných himalájskych hraníc s Čínou. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Mário Martinka


V súčasnej dobe neexistuje vo svete žiadny analóg vozidlá Sprut-SD / Sprut-SDM1. Podľa ruských odborníkov tak má vozidlo vysoký exportný potenciál. Je však veľká škoda, že moderné Sprut-SDM1 už existujú niekoľko rokov a k štátnym skúškam sa dostávajú až teraz, keď sa vo svete začínajú hľadať ľahké tanky, ktoré sú už odskúšané a pripravené na použitie.

Ľahký obojživelný tank Sprut-SDM1 je charakterizovaný ako bojové obrnené pásové obojživelné vozidlo s delostreleckým a raketovým systémom zbraní kalibru 125 mm, ktoré môže bez doplňovania paliva prekonávať úseky dlhé až 500 km, môže byť prepravované výsadkovými loďami i vojenskými transportnými lietadlami a vysadené na padákoch s posádkou na palube.

Palebná sila ľahkého obojživelného tanku Sprut-SDM1 nie je o nič nižšia ako u tankov T-80 a T-90, a pokiaľ ide o mobilitu na súši i na vode, je cca na úrovni výsadkového BMD-4M.

Sprut-SDM1 má základnú bojovú hmotnosť 18 ton, viacpalivový vznetový motor s výkonom 373 kW (merný výkon nad 20 kW na tonu), maximálna rýchlosť na ceste je  väčšia ako 70 km / hod., maximálna rýchlosť plavby je asi 7 km / h. Okrem 125mm kanónu je vyzbrojený dvoma guľometmi kalibru 7,62 mm.

Prichádzajú obavy z 3. svetovej vojny. India v konflikte s Čínou
Napätie medzi Indiou a Čínou by mohlo prepuknúť do otvoreného konfliktu. Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Mário Martinka