Matovič vo vzťahu k SaS pritvrdzuje. Tentoraz na to doplatil diplomat Martin Klus
15 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Konflikt v koalícii sa vyostruje. Premiér zo sebou do Bruselu na dnešný samit Európskej rady nezobral štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa z SaS.


Igor Matovič to nepriamo potvrdil na stredajšej tlačovej konferencii a TASR to potvrdil aj samotný Klus. Premiér nemá podľa svojich slov najmenší dôvod byť „nadmieru ústretový voči SaS a jej predstaviteľom“, informuje denník Nový Čas. „Aj v rodine, keď platia nejaké pravidlá, platia pravidlá. Keď niekto v tej rodine jej potrebuje stále len ubližovať, potom aj rodina sa k nemu tak trošku správa,“ reagoval predseda vlády na otázku, či Klusa berie do Bruselu.
SaS-kári by sa mali ľuďom ospravedlniť

Matovič nemá podľa svojich slov najmenší dôvod byť nadmieru ústretový voči SaS a jej predstaviteľom, kým si nevstúpia do svedomia, nepostavia sa pred kamery a nevyzvú ľudí, aby dodržiavali opatrenia. Majú sa tiež ospravedlniť. „To, čo tu spáchal ich predseda za posledné dva, tri dni, znamená, že mojím odhadom sa tak tretina ľudí na dodržiavanie sprísnených opatrení vykašle,“ povedal predseda OĽaNO.

Keď ľudia nebudú dodržiavať opatrenia, nič iné ako úplný lockdown Slovensko podľa premiéra nečaká. „A potom by som bol veľmi rád, aby preplatenie účtov posielali pánovi Sulíkovi alebo strane SaS za to, že budú musieť mať všetci podnikatelia zavreté prevádzky možno dva, tri mesiace,“ dodal premiér.

Matovič pochopil situáciu a ospravedlnil sa (FIKCIA)
Matovič si prichystal list občanom, ale nezverejnil ho. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Robert Merva - šéfredaktor

Rozhodovať majú ľudia, ktorí sa vyznajú

Klus povedal, že sa s Matovičom rozprával v pondelok 12. 10. o tom, že ho tentoraz nebude do Bruselu sprevádzať na samit tak, ako je to v prípade tzv. sherpov, čiže hlavných koordinátorov európskych tém, zvykom. „Treba však dodať, že to nie je pravidlom, keďže zloženie delegácie si určuje premiér a pokiaľ viem, vo štvrtok letí veľmi oklieštená zostava,“ dodal štátny tajomník pre TASR.

Matovič pripomenul, že o hygienických opatreniach v súvislosti so zákonom o ochrane verejného zdravia rozhoduje len Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ), pričom vláda, ústredný krízový štáb či pandemická komisia môžu len poradiť. V čase epidémie by totiž mali podľa neho rozhodovať ľudia, ktorí sa vyznajú. „A práve na takéto krízové situácie sme v ich rukách, takže bolo bohapusté klamstvo tvrdiť, že vláda dnes môže rozhodnúť o tom, že budeme zatvárať reštaurácie v takých a onakých okresoch,“ uviedol v reakcii na to, že šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík avizoval, že na rokovaní vlády predloží protipandemické opatrenie, aby sa reštaurácie či fitnescentrá zatvorili len v okrese, kde bol prenos nového koronavírusu potvrdený.

Premiér však podotkol, že Sulík žiadne opatrenia na vláde nepredniesol. Dvojdňový samit Európskej rady sa začína v Bruseli dnes. Lídri EÚ budú na ňom rokovať o epidemiologickej situácii, vzťahoch so Spojeným kráľovstvom, ako aj o zmene klímy a vzťahoch s Afrikou, píše v závere portál cas.sk.

Spor Matovič – Sulík graduje? „Už nie je môj kamarát!“ netají premiér na margo ich vzťahu
Prvá vážnejšia roztržka medzi predsedom OĽaNO a šéfom SaS prišla už v máji. Po nej prišlo udobrenie, no „pokoj zbraní“ v ich údajnom „talianskom vzťahu“. vydržal len do uplynulej nedele. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.