Spor Matovič – Sulík graduje? „Už nie je môj kamarát!“ netají premiér na margo ich vzťahu
12 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Prvá vážnejšia roztržka medzi predsedom OĽaNO a šéfom SaS prišla už v máji. Po nej prišlo udobrenie, no „pokoj zbraní“ v ich údajnom „talianskom vzťahu“. vydržal len do uplynulej nedele.


Nateraz najväčšiu roztržku a ďalšie dusno vo vládnej koalícii vyvolal odchod Richarda Sulíka z ústredného krízového štábu. Sulíkovi po ňom predseda vlády adresoval cez sociálnu sieť štipľavé odkazy.
Chce byť pekný ako pri prvej vlne

Koaličných partnerov, no najmä Igora Matoviča najviac rozčertili slová, ktoré po odchode vyriekol Richard Sulíka pre médiá. „Veľmi ma prekvapilo, že nikto z odborníkov nemá dáta. Nevieme, koľko z nakazených chodí pravidelne do fitnescentra, divadla, reštaurácií.“ Bola to jeho reakcia na návrh opätovného zatvorenia posilňovní, barov, divadiel a podobných prevádzok či inštitúcií, čo by škodilo ekonomike. Reakcia nenechala na seba dlho čakať a Igor Matovič sa do neho za to okamžite pustil. „Hoci majú povinnosť byť na ústrednom krízovom štábe, prídu tam na chvíľu, nevypočujú si argumenty. V pohode si odíde na obedík, hoci koniec zasadnutia najdôležitejšieho krízového štábu je v nedohľadne, a ide sa opäť hrať na pekného pred médiá ako počas prvej vlny.“

Správanie Sulíka označil za mimoriadne nezodpovedné, neľudské a nehodné na to, aby sa takto správal predseda koaličnej strany. Dnes ale predseda vlády ešte pritvrdil: „Človek, ktorý nebol schopný v takto kritickej situácii ustúpiť zo svojho komfortu, nemá žiadne morálne právo očierňovať špičkových odborníkov, ktorí sa na pandemickej komisii aj na ústrednom krízovom štábe zaoberali touto témou,“ poznamenal Matovič pred pondelkovým rokovaním vlády.

Kritizuje koaličných partnerov za účasť na zasadnutí Ústredného krízového štábu, tvrdí Matovič
Niektorí členovia Ústredného krízového štábu sa zasadania zúčastnili iba na chvíľu a nepočúvali argumenty. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Jeho výhrady boli pravdepodobne namierené voči koaličným... Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | SITA

Kamarátstvo dvoch šéfov sa skončilo?

Nie je žiadnym tajomstvom, že obidvoch politikov spája aj priateľstvo. Teda, žeby to bola už minulosť? „Nemá už moju dôveru ako priateľ, ja som ho naozaj bral ako priateľa,“ povedal Matovič a vrátil sa do obdobia prvej vlny, keď Sulík „podrážal nohy zozadu“. Pokračoval tým, že zanedbáva svoju prácu. „Pre neho je dôležitejší nedeľný obed v luxusnej reštaurácii než byť tam, kde má, v práci. Za to je platený. Druhí ľudia si to odrobili.“ Toto u neho vraj premiér nemieni tolerovať. Robil to od prvej vlny, že podrážal nohy. V rozhodujúcej chvíli ale podrazil Slovensko. Pichol dýku do chrbta a ako priateľ už nemá moju dôveru!“

Po týchto slovách sa začína pochybovať o sile vládnej koalície, ktorá kvôli sporu už nestojí na takých pevných nohách. A to aj preto, že Igor Matovič zašiel ešte ďalej. Podľa neho by si v strane SaS mali nájsť dôstojnejšieho reprezentanta, ktorý bude túto stranu viesť. Prirodzene, Sulík to nenechal len tak. „O tom, kto bude líder SaS, rozhodnú členovia v tajnej voľbe na kongrese. Už som lídrom 12 rokov, po skončení tohto volebného obdobia to bude 15 rokov. Všetko má svoj koniec!“ povedal novinárom šéf SaS.

Všetci v koalícii sú zhrození zo Sulíkovho správania, vyhlásil premiér
Všetci v koalícii sú podľa slov predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) zhrození zo správania ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS). Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | SITA

Doplatia na to ľudia životmi a zdravím

Podľa Matovič bude mať Sulíkov krok vážne dôsledky. „Na toto doplatí mnoho ľudí životmi a zdravím, pretože my dnes potrebujeme v ľuďoch nabudiť najmä zodpovednosť, že dodržiavajme všetci opatrenia, lebo si buď zavrieme celú krajinu, alebo nám tu budú zbytočne umierať ľudia a budú tisícky ľudí zbytočne trpieť následkami,“ nechal sa počuť premiér, ktorý pokračoval v kritike ministra hospodárstva aj cez pondelňajší obed v Rádiu Expres, kde bol hosťom Braňa Závodského. Povedal tam, že je rád, že Sulík nemá vo vláde žiadne slovo, a a opakoval, že išlo o sabotáž a prirovnával ho k nepriateľovi, ktorý „nám potajomky vybil zbrane, potajomky otrávil naše kone“.

Keď sa podľa Matoviča pre koronu zatvorí Slovensko, ľudia majú posielať účet predsedovi SaS. „To je debilina, to je ako s pierkom na slona,“ skonštatoval na margo Sulíkovej požiadavky na rozšírenie používania rúšok. Ako minister hospodárstva sa tiež podľa neho nezaujímal o kompenzačné opatrenia pre podnikateľov, ktorých postihnú opatrenia proti korone. „Prišiel o pol hodinu neskôr na vládu a nezaujíma sa o to,“ povedal po tom, čo vymenoval ministrov financií, práce a kultúry a zdravotníctva ako tých, čo túto otázku v pondelok preberali.

Matovič v súboji so Sulíkom: "V nemocnici s koronavírusom bojuje o život aj 48-ročný lekár!"
Premiér reagoval na slová, ktoré si počas nedele vymieňal so Sulíkom. Odkázal mu, že v nemocnici bojuje o život aj lekár. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Osobným útokom sa chce vyhnúť

Podľa Sulíka mu premiér povedal, že na krízový štáb nemá chodiť minister hospodárstva, ale zástupca ministerstva, ktorý tam aj bol. „Po dvoch hodinách a 15 minútach som sa vecnej diskusie nedočkal a odišiel som,“ vysvetľoval, prečo odišiel z krízového štábu. Niektoré Matovičove výroky ale nechcel komentovať. „Nemôžete z každého názorového rozdielu robiť krízu,“ skonštatoval šéf SaS, ktorý si podľa vlastných slov dáva veľký pozor na to, aby si odpustil akékoľvek osobné útoky, poznámky a aby to celé nešlo do osobnej roviny. „Ale vo vecnej rovine som si nikdy nenechal zobrať možnosť povedať, čo uznám za vhodné,“ dodal Richard Sulík, ktorý zo zasadnutia vlády neskôr odišiel bez toho, aby sa k sporu s premiérom ďalej vyjadroval.

Dnes Matovič obvinil predsedu SaS zo „sabotáže mimoriadne dôležitých opatrení“, z toho, že mu ide len o percentá a že sa vezie na Kotlebovej vlne. „Atmosféra na rokovaní vlády bola vecná,“ vravel o tom, čo sa dialo na schôdzi kabinetu, minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý tiež kritizoval v nedeľu Sulíka, no dnes už bol oveľa miernejší. „Vyzeralo to veľmi pokojne, s pokojnými hlasmi,“ opisoval rokovanie vlády minister školstva Branislav Gröhling (SaS). V máji po prvej vážnejšej roztržke medzi Matovičom a Sulíkom prišlo po pár dňoch udobrenie. Dokedy ich zvada v „talianskom vzťahu“ bude trvať tentokrát a aký bude mať koniec?
Pellegrini hovorí o zlom signále

K roztržke Sulíka s Matovičom sa vyjadril už aj líder strany HLAS – SD Peter Pellegrini. „Ako je možné, že predseda vlády dopustí takýto signál spoločnosti, ak chce následne nejakú disciplínu, dôveru a držiavanie pravidiel,“ uviedol Pellegrini na dnešnej tlačovej konferencii.

Kríza - Sulík proti všetkým, všetci proti Sulíkovi
S jednotou v koalícii je, zdá sa, "amen". Kríza vyvrcholila na dnešnom krízovom štábe - aké príznačné! Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Ivan Brožík