Chronickým problémom Slovenska je premiér, myslí si Palko
15 | 10 | 2020 I Petra Demková

Bývalý minister Palko si myslí, že najväčšou chorobou Slovenska je premiérova neschopnosť riešiť konflikt inak ako v osobnej rovine a táto choroba je neliečiteľná.


Vladimír Palko pozorne sleduje politické dianie a myslí si, že slovenská spoločnosť začína byť vystrašená v miere, ktorá nezodpovedá skutočnému riziku, ktorému čelíme. Všetko má mať svoju mieru, aj varovania, aj zverejňovanie hrozieb. „Súdny človek pochopil, že ani epidemiológovia a virológovia nie sú neomylní, a už vôbec nie jednotní v názore, čo treba robiť“, hovorí.

Bývalý minister vnútra, Vladimér Palko, pozorne sleduje dianie na slovenskej politickej scéne aj v spoločnosti. Občas sa zvykne občanom prihovárať cez svoj facebookový profil. Najnovšie cítil potrebu zaujať postoj k aktivitám Igora Matoviča a konzília odborníkov, ktorí zavádzajú proti-covidové opatrenia, aj ku komunikácii premiéra.

SaS opäť dráždi koaličných partnerov. Nesúhlasí so skrátením parlamentu kvôli korone
Koaličný trojlístok OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí má opäť ťažké srdce na svojho štvrtého partnera z vládnej partie – Slobodu a Solidaritu. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V prvom rade, V. Palkovi sa nepáči zákaz bohoslužieb. Považuje ho za neodôvodnený. Popísal situáciu, ktorú zažil cez víkend: „Dve nedele za sebou som šiel na omšu s tým, že budem stáť vonku pred kostolom a tak to aj bolo. Bolo nás takých viac, dokonca o niečo viac ako tých vo vnútri. Stáli sme v dostatočných vzdialenostiach a všetci s rúškami, i keď vonku to nebolo prikázané. Bola tam úplná disciplína. Prečo treba teraz ísť úplne na nulu? Medzi číslami 50 a nula je veľa čísel, napríklad 30, 20, 15 ... Mám obavu, že táto radikálnosť má budiť dojem odhodlanosti. Ale je to iba radikálnosť“, uzatvára.

Bývalý minister vnútra kritizuje aj spôsob komunikácie opatrení vládou. Hovorí, že slovenská spoločnosť začína byť nadmieru vystrašená. „Všetko má mať svoju mieru, aj varovania, aj zverejňovanie hrozieb. Ak koronavírus ohrozuje najmä starých ľudí a ľudí, ktorí už trpia nejakou vážnou chorobou, tak sa treba starať o ich bezpečnosť. Ale je zakázané povedať, že drvivej väčšine ľudí nič nehrozí? Že aj drvivej väčšine nakazených nehrozí ani ťažký priebeh choroby?“ pýta sa V. Palko.

Neuveriteľné: Vláda sa pomýlila asi o 150-tisíc infikovaných! Experti ich odhadujú menej
Reálny počet infikovaných v populácii odhadujú experti na maximálne 50-tisíc. Richard Kollár z Katedry aplikovanej matematiky UK vyhlásil, že vláda šíri konšpirácie. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V ďalšej časti svojho príspevku si všíma bývalý podpredseda KDH, že dnes je absolútne zakázaná diskusia o Covide a je prijímaný len jeden názor. Voči tomu má výhrady a hovorí: „Čo je horšie, že cítiť pripravenosť vytlačiť mimo spoločnosť slušných kohokoľvek, kto zaujme iný ako alarmistický postoj, a tým naozaj nemyslím exotov, ktorí popierajú, že nejaký koronavírus existuje. Myslím tým ľudí, ktorí jednoducho kladú otázky, a miesto odpovedí sa dočkajú hysterického odsudzovania, že im je vraj ľahostajné, či nejakí starí ľudia zomrú alebo nie. Pozor na to. Nepriamy vplyv na život a smrť môže mať ako podcenenie koronavírusu, tak aj nesprávne prijaté opatrenia proti koronavírusu.“

Na záver si Vladimír Palko neodpustil kritiku premiéra. Považuje ho dokonca za „chronický problém“. Všíma si jeho neschopnosť riešiť konflikty inak ako v osobnej rovine. A ďalej si všíma: „Matovič sa stále obrykuje na obyčajných ľudí pre ich nedisciplinovanosť, pritom sám nemá ani najmenšiu vnútornú disciplínu, ktorá je potrebná pri komunikácii. ...Chce to trochu menej pátosu a hystérie“, uzatvára svoj status bývalý minister vnútra.

Šialené: Toto chce Matovič a spol. odklepnúť?
Súčasťou novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú schválila vláda, je aj vylúčenie práva na náhradu škody z dôvodu vykonávania opatrení. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.