Zamestnanci chorí na COVID-19 by sa mali ľahšie dostať k úrazovému príplatku zo Sociálnej poisťovne
14 | 10 | 2020 I SITA

Zamestnanci chorí na COVID-19 by sa mali ľahšie dostať k úrazovému príplatku zo Sociálnej poisťovne. Ak zamestnávateľ potvrdí zamestnancovi, že jeho choroba vznikla v práci, Sociálna poisťovňa bude považovať podmienku choroby z povolania za splnenú.


Konanie o nároku na úrazový príplatok sa tak v týchto prípadoch urýchli. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý v stredu schválila vláda. Ministerstvo práce a sociálnych vecí tým reaguje na zdĺhavý a administratívne náročný proces uznávania choroby z povolania a stále sa zväčšujúci okruh dotknutých zamestnancov pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu. Vláda súčasne schválila návrh, aby sa parlament novelou zákona zaoberal v skrátenom legislatívnom konaní.

Novelou zákona sa tak má uzákoniť fikcia splnenia podmienky choroby z povolania. Suma úrazového príplatku, ktorého nárok je založený na takejto fikcii, má byť vo výške 25 % denného vymeriavacieho základu zamestnanca. Spolu s náhradou príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca, resp. nemocenským, tak zamestnanec dostane 80 % jeho hrubého príjmu.

"Cieľom návrhu je v porovnaní s aktuálnou právnou úpravou spružniť proces priznávania úrazového príplatku v prípadoch ochorenia COVID-19, ktorý slúži na nivelizáciu rozdielov medzi príjmom zo zárobkovej činnosti pred vznikom dočasnej pracovnej neschopnosti a nemocenským," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Krajniak uznal, že plošný zákaz bohoslužieb je v súčasnosti potrebný
Plošný zákaz bohoslužieb, ktorý má začať platiť od štvrtka 15. októbra, je v súčasnosti potrebný. V stredu po rokovaní vlády to pripustil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina). Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | TASR


Úrazový príplatok dorovnáva rozdiel medzi príjmom zamestnanca pred vznikom choroby z povolania a nemocenským, resp. náhradou príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca. "Účelom úrazového príplatku je teda v zásade dorovnať rozdiel v príjme zamestnanca spôsobený chorobou alebo úrazom," tvrdí rezort práce.

Ochorenie COVID-19 vzniklo v práci vtedy, ak je preukázateľný kontakt zamestnanca s týmto ochorením alebo s infekčným materiálom ako súčasť plnenia pracovných úloh alebo pracovných činností. "Nárok na úrazový príplatok s použitím tejto fikcie vznikne za predpokladu, že zamestnanec je uznaný za dočasne práceneschopného počas krízovej situácie. Tento nárok mu bude trvať aj po skončení krízovej situácie, a to až do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ak má zamestnávateľ pochybnosti o príčinnej súvislosti vzniku ochorenia COVID-19 s výkonom zamestnania jeho zamestnanca a teda nepotvrdí túto skutočnosť, o splnení podmienky uznania choroby z povolania sa rozhodne štandardne, teda na základe uznania choroby z povolania špecializovaným pracoviskom.

Neuveriteľné: Nové prístroje v ružomberskej nemocnici dali na oddelenie kde nemajú ani napojený rozvod kyslíka!
Je to veľmi zlé, pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu už prestala prijímať aj nemocnica v Ružomberku. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Ľahšie získanie nároku na úrazový príplatok nazvala vláda COVID príplatok. Ako na tlačovej besede po rokovaní vlády povedal premiér Igor Matovič, tento príplatok je určený pre zdravotníckych pracovníkov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

"Zabezpečí sa tým to, aby všetci zamestnanci, ktorí ochorejú v práci pri starostlivosti o ľudí, aj pri práci s pozitívnymi vzorkami, mali preplácanú péenku približne vo výške plnej čistej mzdy," povedal. Pri zamestnancovi s hrubou mzdou tisíc eur to podľa neho bude 110 percent čistej mzdy a pri 2-tisíc eurovej hrubej mzde pôjde o 115 percent čistej mzdy. "Pri vyšších platoch to trošku klesá," dodal predseda vlády.

Novely zákona o sociálnom poistení, ktorej návrh schválila vláda, sa odborári podľa hovorkyne Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Martiny Nemethovej dožadovali už od apríla tohto roka. "Návrh na zaradenie COVID-19 medzi choroby z povolania sme predložili ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny, ako aj na tripartitu, ešte počas prvej vlny pandémie. Vtedy sa to s pochopením nestretlo, dnes však boli odsúhlasené zmeny," tvrdí hovorkyňa KOZ.

Procedúra priznávania choroby z povolania je podľa odborárov v súčasnosti na Slovensku komplikovaná a sú aj poddimenzované pracoviská pracovného lekárstva. "Preto vítame každé zjednodušenie v prospech pracujúcich,“ povedala viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová.

COVID-19: Nemocnica v Martine na dne svojich kapacít. Pacientov zo severu Slovenska už neprijíma!
Univerzitná nemocnica v Martine prestala prijímať pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova. Rozhodol o tom krízový štáb nemocnice a zdravotníci už nechávajú lôžka len pre pacientov z Turca. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.