Neuveriteľné: Nové prístroje v ružomberskej nemocnici dali na oddelenie kde nemajú ani napojený rozvod kyslíka!
14 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Je to veľmi zlé, pacientov na umelú pľúcnu ventiláciu už prestala prijímať aj nemocnica v Ružomberku.


Veľmi zaujímavý status napísal na sociálnej sieti Milan Kulkovský, ktorý je lekárom a primárom Interného oddelenia nemocnice v Považskej Bystrici. Jeho riadky možno u niekoho vzbudia hnev, u niekoho možno úsmev, ale rozhodne je to úsmev cez slzy. Niekto až pri ich prečítaní pochopí, že situácia s COVID-19 u nás je skutočne vážna. A to nielen pre nedodržiavanie nariadení epidemiológov samotnými ľuďmi, ale aj stavom v niektorých nemocniciach.
Vynovené priestory bez rozvodov kyslíka

Svoj status začína lekár priam šokujúcou informáciou z Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. „Pred pár dňami sme boli informovaní o otvorení COVID oddelenia v ÚVN Ružomberok. Vládni predstavitelia so slávou ukázali zrekonštruované priestory, nové prístroje. Infekčnému oddeleniu starajúcemu sa najmä o pacientov z Oravy to malo pomôcť. Aká je realita? V uvedených priestoroch chýbajú rozvody kyslíka. Nové ventilátory sú teda prakticky nefunkčné (upresnenie informácie: v budove chýbajú rozvody na kontinuálny prívod kyslíka, v prípade jeho potreby ho nahrádzajú kyslíkovými bombami),“ píše M. Klukovský na sociálnej sieti a v závere svojho statusu dodáva, že aj minister obrany potvrdil, že v uvedených priestoroch nie sú rozvody kyslíka a pre prípad potreby používajú kyslíkové bomby.

COVID-19: V nemocniciach sa plnia infekčné oddelenia. Pozitívnych už máme aj takmer 600 zdravotníkov
Počty pozitívne testovaných ľudí na koronavírus rastú rýchlejšie ako v prvej vlne a už sme presiahli aj hranicu 800 prípadov denne. Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Kde budú liečiť COVID pacientov?

Podľa aktuálnych informácii od jeho kolegov už ružomberská nemocnica neprijíma pacientov na umelej pľúcnej ventilácii. „Oravské nemocnice prezentujú svoju pripravenosť spoliehajúc sa na pomoc kolegov v Ružomberku a Martine. Bude to pravda aj po tom, čo budú musieť aj oni liečiť COVID pacientov? Nemyslím si to. Infekčné oddelenia na celom Slovensku prestávajú zvládať nápor pacientov, títo už zostávajú ležať na neinfekčných oddeleniach, kde nie je možné zabezpečiť adekvátnu izoláciu a včasnú špecifickú liečbu,“ pridáva lekár s tým, že mnohé nemocnice opäť odkladajú plánované a neakútne výkony.
Ventilátory nemá kto obsluhovať

A „jóbové“ správy od lekára na jeho statuse pokračujú: „Aj keby sme hneď do všetkých nemocníc rozdali po 100 ventilátorov, nemá ich kto ovládať. Vojaci môžu obsluhovať telefóny pri trasovaní, ventilátor ale neobslúžia. Odborníkov je žalostne málo a niektorí z nich sú tiež nakazení.“ Vláda podľa neho od jari mohla zabezpečiť zaškolenie potrebného personálu, lenže nestalo sa tak, pretože sa riešilo najmä odvolávanie riaditeľov nemocníc, parlament sa hádal a háda pre potraty a marihuanu.

„Nestraším. Popisujem realitu, o ktorej zodpovední nechcú a nemôžu hovoriť. Lomcujú mnou emócie. Najradšej by som všetkých tých kotlebovcov, pseudoodborníkov bojujúcich proti rúškam, zdieľačov hoaxov a konšpiračných teórii vyfackal. Vďaka zákernosti a hlúposti nezodpovedných jednotlivcov, ktorých nasledujú tisíce sklamaných občanov a vďaka zlyhaniu štátu v príprave na očakávanú druhú vlnu, budeme čeliť bezprecedentnej zdravotníckej kríze,“ hnevá sa lekár vo svojom statuse na ľudí, ktorí akoby nechceli pochopiť, akej pandemickej hrozbe v súčasnosti čelíme.

Núdzový stav zefektívni zabezpečenie ochranných prostriedkov pre nemocnice či domovy sociálnych služieb, tvrdí Mikulec
Núdzový stav zaviedla vláda pre to, aby bolo možné efektívnejšie zabezpečovať ochranné prostriedky pre nemocnice, zdravotníkov či domovy sociálnych služieb. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA

Situáciu zhoršila ďalšia nemocnica

Pre “chrípôčku”, ako o Covid-19 hovorí Marián Kotleba, denne podľa lekára zomierajú ľudia. A to nielen starí a chorí, ale aj mladí. „Kde je teraz Dr. Bukovský? Prídu spolu s Dr. Liptákom zo svojich ambulancií pomáhať do prvej línie? Nie. Ich odvaha totižto schne rýchlejšie než atrament zaznamenávajúci ich bludy...,“ zakončuje svoju úvahu na sociálnej sieti doktor Milan Kulkovský. A veruže na Slovensku bude zrejme ešte horšie, pretože Univerzitná nemocnica v Martine už neprijíma pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova, rozhodol o tom krízový štáb nemocnice. Zdravotníci už nechávajú lôžka iba pre pacientov z Turca.



Minister obrany odvolal s okamžitou platnosťou riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku
Minister obrany Jaroslav Naď s okamžitou platnosťou odvolal riaditeľa Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku Petra Vaněka. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii s tým, že novým riaditeľom nemocnice sa stane brigádny generál Vladimír... Čítať ďalej
27 | 08 | 2020 | SITA