"Toto je neprijateľný návrh" - tvrdí ruská diplomacia o americkej ponuke podpísať Start III
14 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov označil americkú podmienku predĺženia zmluvy START za neprijateľnú.


Washington predtým navrhoval predĺženie platnosti zmluvy za podmienky dočasného vzájomného zmrazenia jadrového arzenálu. „Toto je neprijateľný návrh,“ uviedol ruský diplomat v reakcii na žiadosť agentúry TASS o vyjadrenie k vyhláseniu osobitného zástupcu prezidenta USA pre kontrolu zbraní Marshalla Billingsleyho. Informuje portál tass.ru.

Ruský námestník ministra zahraničia Sergej Rjabkov označil návrh Washingtonu za predĺženie Zmluvy o opatreniach na ďalšie znižovanie a obmedzovanie strategických útočných zbraní (START, neoficiálne START-III) za jednoznačne neprijateľný, s výhradou dočasného vzájomného zmrazenia jadrových arzenálov.

USA tvrdia, že sú pripravené predĺžiť zmluvu START s Ruskom v prípade zmrazenia jadrového arzenálu oboch krajín. Billingsley uviedol, že USA sú pripravené rozšíriť program START III o Ruskú federáciu za predpokladu, že dôjde k dočasnému zmrazeniu objemu jadrového arzenálu v oboch krajinách. Podľa neho môže Washington túto dohodu uzavrieť ešte zajtra, „ale aj Moskva bude musieť preukázať politickú vôľu a urobiť to isté“.

Rusko vidí malé šance na dosiahnutie dohody s USA o kontrole jadrových zbraní
Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu uviedlo, že vidí len malú šancu na dosiahnutie dohody o kontrole jadrových zbraní so Spojenými štátmi. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
23 | 08 | 2020 | TASR


Rusko a USA podpísali zmluvu START v roku 2010. Podľa zmluvy každá strana redukuje svoje strategické útočné zbrane tak, aby ich celkový počet po siedmich rokoch od nadobudnutia platnosti a po nej nepresiahol 700 nasadených medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), ponorkových balistických rakiet (SLBM) a ťažkých bombardérov ( TB), 1 550 bojových hlavíc, 800 nasadených a nenasadených odpaľovacích zariadení ICBM, SLBM a TB. Zmluva zostáva v platnosti 10 rokov (do 5. februára 2021), pokiaľ nebude nahradená následnou dohodou ešte pred týmto dátumom. Môže sa tiež po vzájomnej dohode strán predĺžiť najviac na päť rokov (tj. do roku 2026).

Vzťahy medzi USA a Ruskom sú "takmer na dne"
"Hrozný" stav vzťahov medzi USA a Ruskom nie je to, čo iné krajiny očakávajú od dvoch krajín s najväčším jadrovým arzenálom na svete, uviedol hovorca prezidenta Putina, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Marek Molnár