Sevastopoľu na Kryme zostáva pitná voda už len na 80 dní
14 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

V Sevastopole na Kryme zaviedli úrady "režim vysokej výstrahy" z dôvodu blížiaceho sa prídelu pitnej vody.


Podľa samosprávy Krymu sú momentálne rezervy Černorechenskej vodnej nádrže, z ktorej vodu prijíma takmer celé mesto, 16,8 milióna metrov kubických vody. Zároveň je z toho sedem miliónov metrov kubických „núdzová rezerva, pod ktorú už nemožno ísť“. „Ak vezmeme do úvahy, že do konca roka sa neočakávajú žiadne závažné zrážky, bude tu dostatok vody na niečo viac ako dva mesiace“ dodala tlačová služba, ktorú cituje portál tass.ru.

V rámci prioritných opatrení sa uskutočnia práce na výmene vodovodného systému, predovšetkým v oblastiach s veľkými stratami vody, ako aj geologické prieskumyv s cieľom hľadať a zhodnotiť zásoby podzemnej vody na území Sevastopoľa. Od budúceho týždňa sa plánuje začať prečerpávať vodu z jazera pri hore Gasfort. Záhradnícke združenia sa presúvajú do zimného režimu zásobovania vodou, obmedzenia dodávok vody do domov sa v súčasnosti nateraz nezavádzajú.

Rusko požaduje od Washingtonu vysvetlenie, či USA vyzbrojovali militantntov na Kryme
Po tom, ako bol citovaný nemenovaný americký predstaviteľ v správe, v ktorej sa uvádza, že americké sily poskytli zbrane militantným jednotkám na Kryme, požaduje veľvyslanectvo Ruska v USA objasnenie týchto zverejnených informácií, píše portál... Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Z dlhodobejšieho hľadiska sa plánujú dva veľké projekty na zabezpečenie prítoku ďalšej vody do nádrže Černorechenskaja. "Na prezidentskej úrovni boli prijaté všetky rozhodnutia, vláda vyčlenila potrebné sumy. Prioritným opatrením je presun vody z lomu Kadykovsky do 30. decembra, výstavba vodovodu Belbek do 1. marca 2021," cituje guvernérova tlačová služba Michaila Razvozajeva.

Problém zásobovania vodou a zavlažovania pôdy na Kryme a v Sevastopole nastal v roku 2014, keď Ukrajina jednostranne odrezala dodávky vody z jej územia, ktoré zabezpečovali až 90 percent potrieb polostrova. Obyvatelia a podniky v regióne dostávajú vodu z miestnych zdrojov. Tento rok sa zároveň ukázal ako veľmi suchý a na dennom poriadku je otázka možného nedostatku vody v Sevastopole.

Na Kryme muselo zasahovať 8 stíhačiek, aby zadržali tri americké bombardéry B-52 (VIDEO)
Ruská armáda vyslala osem stíhačiek na odradenie flotily amerických bombardérov blížiacich sa ku Krymu. Misia USA zahŕňala vzácny let nad Ukrajinou, pričom vo veľkom preukázali svoje letecké schopnosti, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Marek Molnár