Lukašenko sa stretol s opozičnými aktivistami, pričom rokoval aj o ústavnej reforme
14 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko neočakávane navštívil zadržovacie stredisko v Minsku, kde sa stretol s uväznenými opozičnými členmi takzvanej „Koordinačnej rady“, informuje portál RT.


O neobvyklom kroku informovali miestne médiá v sobotu a na sociálnych sieťach sa neskôr v priebehu dňa objavilo krátke video zo stretnutia.

Členovia opozičnej „Koordinačnej rady“ boli zadržaní kvôli výzvam na zvrhnutie vlády uprostred nepokojov, ktoré nasledovali po sporných prezidentských voľbách 9. augusta. Aktivisti sú v súčasnosti zadržiavaní v ústave predbežného zadržania Bieloruského výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) v Minsku. Lukašenko sa okrem iného zameral aj na blížiacu sa ústavnú reformu v krajine.

"Polovica z vás, pokiaľ viem, právnikov, dokonale rozumie tomu, že ústava nemôže byť napísaná v uliciach," povedal Lukašenko opozičným predstaviteľom.

Celé stretnutie vraj trvalo asi štyri hodiny a ďalšie diskutované témy neboli zverejnené.

Trump propaguje nový „liek“ proti Covid-19 Regeneron a sľubuje, že pre pacientov v nemocnici bude zdarma
Donald Trump vychvaľoval výhody lieku od spoločnosti Regeneron Pharmaceuticals, ktoré užíval pri liečbe na Covid-19, pričom uviedol, že by mal byť zadarmo pre každého pacienta s koronavírusom, ktorý leží v nemocnici, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Politické otrasy sa začali v Bielorusku ešte v auguste po tom, čo si dlhoročný vodca Lukašenko zaistil nové prezidentské obdobie a podľa oficiálnych čísel získal viac ako 80 percent hlasov.

Výsledok však spochybnila opozícia krajiny, ktorá tvrdila, že voľby boli hrubo sfalšované, a vyzvala na masové pouličné protesty. Snahu o zbavenie Lukašenka podporil aj Západ vrátane USA a EÚ, ktorý neakceptoval ani výsledky volieb.

Aj keď masové protesty neviedli k odstráneniu Lukašenka, prezident súhlasil s tým, že niektoré zásadné reformy sú pre krajinu potrebné. Nevylúčil uskutočnenie krátkych prezidentských volieb, neposkytol však nijaký konkrétny časový rámec a trval na tom, že najskôr sa musia uskutočniť ústavné reformy a regionálne voľby.

Dvaja ruskí poslanci si myslia, že vývojári prvej vakcíny proti Covid-19 na svete by mali byť ocenení Nobelovou cenou
Vývojári ruskej vakcíny proti koronavírusom by podľa dvoch ruských politikov mali byť nominovaní na Nobelovu cenu za vedu v roku 2021, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár