Dvaja ruskí poslanci si myslia, že vývojári prvej vakcíny proti Covid-19 na svete by mali byť ocenení Nobelovou cenou
11 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Vývojári ruskej vakcíny proti koronavírusom by podľa dvoch ruských politikov mali byť nominovaní na Nobelovu cenu za vedu v roku 2021, informuje portál RT.


Tvorcovia vakcíny z moskovského Ústavu pre epidemiológiu a mikrobiológiu Gamaleya ako prví dokončili vakcínu proti Covid-19, ktorý trápi celú planétu a naďalej má dramatický vplyv na svetovú ekonomiku. Poslanec Leonid Ogul verí, že objav bude prínosom pre všetkých na celom svete, a preto by mali byť odmenení.

"Vynález vakcíny proti novej koronavírusovej infekcii predstavuje skutočný prielom v oblasti vedy a medicíny," uviedol Ogul. "A samozrejme som veľmi rád, že tento prielom priniesli naši vedci."

Ogul je podpredsedom Výboru pre ochranu zdravia Štátnej dumy a členom vládnucej strany Jednotné Rusko. V 80. rokoch študoval medicínu a v rokoch 2005 až 2012 bol vedúcim lekárom Astrachanskej klinickej pôrodnice. Jeho návrh podporil kolega politik Boris Mendelevich, ktorý označil vakcínu za „skutočný prielom vo svete“.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Sputnik V je len jednou z mnohých vakcín proti Covid-19 vyrábaných v Rusku. Druhá, vyrobená v sibírskom laboratóriu Vector, by mala byť zaregistrovaná do polovice októbra. Federálna protimonopolná služba v krajine v stredu oznámila, že jedna dávka akejkoľvek vakcíny proti koronavírusom bude stáť menej ako 1 000 rubľov (13 dolárov).

11. augusta ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že krajina zaregistrovala prvú vakcínu Covid-19 na svete. Momentálne je v tretej a poslednej fáze klinických štúdií, do ktorej je zapojených 40 000 dobrovoľníkov. Niektoré západné krajiny vakcínu kritizovali ako nebezpečnú kvôli jej údajne príliš rýchlemu vývoju a nesprávnemu testovaniu.

Začiatkom septembra však rešpektovaný britský lekársky časopis The Lancet zverejnil štúdiu vývojárov vakcíny, ktorá ukázala, že je stopercentne účinná a produkuje protilátky u všetkých 76 účastníkov pokusov v počiatočnom štádiu.

Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia majú v pláne zaviesť sankcie voči Rusku za údajnú otravu Navaľného
Nemecko, Francúzsko a Veľká Británia presadia sankcie EÚ voči ruským jednotlivcom kvôli údajnej otrave kritika Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý tvrdí, že okrem účasti Moskvy nevidí pre incident žiadne iné „dôveryhodné vysvetlenie“, informuje... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár