Dočkáme sa ešte babieho leta? Klimatológ Faško v tom má jasno
14 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Leto na Slovensku bolo o niečo chladnejšie a daždivejšie, ako sme boli zvyknutí za posledné roky. Štatistiky ukazujú, že teplotný zlom na Slovensku nastal 25. septembra.


Mnohým prekážala nestálosť počasia, keďže sa striedali slnečné a zamračené dni. Náplasťou sa mohol stať „jesenný“ september a október, kedy sa ľudia tešia na babie leto. Klimatológ však, podľa portálu tvnoviny.sk, pre nás nemá vôbec dobré správy.
Babie leto zatiaľ nebolo

Začiatok septembra bol pritom v znamení vysokých teplôt, tie sa na juhu Slovenska dokonca šplhali k 30 stupňom. Nešlo však o babie leto, ako by sa mohlo zdať. „Mariánske leto je neskoré leto. Vyskytuje sa v prvej polovici septembra, prevažne v jeho druhej pentáde. V tomto čase môže ešte byť cez deň aj dosť teplo, a preto nie je správne v takýchto podmienkach spomínať babie leto,“ vysvetlil klimatológ SHMÚ Pavol Faško.

Babie leto sa podľa odborníka začína na konci septembra a môže sa objaviť až do konca októbra. V tomto období už môžu byť nočné a ranné hmly a aj noc sa na úkor dňa zreteľne predlžuje. „Proces otepľovania cez deň môže byť komplikovanejší, preto počas babieho leta už cez deň veľmi teplo nebýva, ale pri slnečnom počasí môže ešte stále byť popoludní príjemne teplo. Ďalším príznakom babieho leta sú pavučinové vlákna vznášajúce sa vo vzduchu,“ ozrejmil Faško.

Prognóza zrážok je hrozivá, zásoby podzemnej vody sa nedopĺňajú
Prognóza zrážok pre rok 2020 je hrozivá. Na online tlačovej konferencii Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) to uviedla divízna riaditeľka hydrologickej služby SHMÚ Jana Poorová. Rok 2020 je podľa SHMÚ zatiaľ veľmi suchý.... Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA

Predpoklady nie sú dobré

Štatistiky ukazujú, že teplotný zlom na Slovensku nastal 25. septembra, teda v čase, kedy sa začína obdobie babieho leta. Namiesto príjemných dní tak u nás prevláda nestále počasie s početnými zrážkami. „Poloha riadiacich tlakových útvarov v širšom priestore Európy nepraje pre výskyt babieho leta,“ povedal Faško.

Otázkou teraz je, či je ešte šanca, aby sa počasie zlepšilo a do konca októbra by sme si mohli užiť príjemné a slnečné dni. „Predbežne nie sú dobré predpoklady pre výskyt babieho leta v prvej polovici októbra. Aj keď sa teraz, v druhej polovici tohto týždňa, počasie prechodne zlepší, na šancu pre výskyt babieho leta musíme čakať do druhej polovice októbra, ale bez záruky, že sa tak naozaj stane,“ uzavrel pre Markízu Faško.

Sucho trápi až 90 percent Slovenska. Ako je to možné?
Riešenie je zatiaľ v nedohľadne, píšu Hospodárske noviny. Čítať ďalej
15 | 07 | 2019 | Peter Bachan