Vláda nemá dáta a aj tak rozhoduje. Kto povie pravdu, je nepriateľ a konšpirátor
13 | 10 | 2020 I Petra Demková

Všetci sme vedeli, že na jeseň sa očakávala druhá vlna. Tá však zaskočila našu vládu, ako sneh v decembri našich cestárov. Niekto však na vine byť musí a premiér Matovič sa rozhodol, že to bude občan.


Richard Sulík potvrdil to, čo sme mnohí tušili; a síce, že konzíliá, komisie a poradné orgány vlády pri rozhodovaní, mnohokrát namiesto vychádzania z exaktných dát, veštia skôr z kávovej usadeniny.

O tom, či pandemická komisia a konzílium odborníkov berie do úvahy všetky najnovšie a presné dáta, ktoré sú k dispozícii, zo Slovenska aj zo zahraničia, existujú pochybnosti už dlhšie. Zdá sa, že premiér sa obklopil odborníkmi len z jednej časti spektra a názory odborníkov, ktoré protirečia jeho vyhranenému a nemeniteľnému názoru, jednoducho miesto v jeho poradných orgánoch nemajú. Škoda len, že dnes sa už ukazuje, že pravda je niekde inde.

Nie je to tak dávno, čo sme boli svedkami doslova besných útokov premiéra na MUDr. Bukovského. Útočí sa na každého s iným názorom a je jedno, či je to anonymný prispievateľ na sociálnej sieti, občan, alebo vedec či lekár s titulmi pred aj za menom. Jednoducho o axiómach doktora Matoviča na tému svätá Korona sa nediskutuje. Korona a súvisiace dáta sú tabu. Je to absolútne nedotknuteľná téma, na ktorú podľa našej vlády neexistuje žiaden relevantný druhý názor. Pravda je len jedna. Diskusia je prípustná len v povolených medziach vyhraneného územia a vyjsť za túto hranicu sa tvrdo trestá.

Spor Matovič – Sulík graduje? „Už nie je môj kamarát!“ netají premiér na margo ich vzťahu
Prvá vážnejšia roztržka medzi predsedom OĽaNO a šéfom SaS prišla už v máji. Po nej prišlo udobrenie, no „pokoj zbraní“ v ich údajnom „talianskom vzťahu“. vydržal len do uplynulej nedele. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Všetky tie nové a aktualizované dáta a fakty, ktoré poukazujú na rôzne skutočnosti a vo všeobecnosti by upokojili spoločnosť, napríklad, že vírus zoslabol, že krivka ťažkých stavov a úmrtí ide dole, ďalej úspech švédskeho modelu, vyhlásenia a vyjadrenia vedcov z celého sveta, že sme to prehnali a vírus nie je taký nebezpečný, ako sme si mysleli, sú našou pandemickou komisiou aj ostatnými poradnými orgánmi tvrdohlavo ignorované. Oni sú voči aktuálnym dátam rezistentní, zdá sa, že pracujú s marcovými číslami a nemienia na tom nič meniť.

Richard Sulík sa cez víkend vyjadril, že odišiel zo zasadnutia krízového štábu preto, že zistil, že sa tam bavia o táraninách, dáta nikde. Peter Pellegrini dnes poznamenal, že nerozumie, čomu sa konzílium venovalo celé hodiny, keď prišli s viac menej identickými opatreniami ako v marci. Hodiny a hodiny dlhé zasadnutia skôr svedčia o manažérskom zlyhaní, ako o dobre vykonanej práci.

Premiér opakovane viní z narastajúcich čísel občanov. Nie som lekárka ani virologička, ale čo viem je, že jedinou úlohou a snahou každého vírusu na svete, je prežiť. Tak je to aj s vírusom Korony. Premiér neustále občanov Slovenska obviňuje, že spôsobujú šírenie vírusu svojou nezodpovednosťou. Ja tiež nesúhlasím s niektorými opatreniami, napr. s nosením rúška, zo všetkých verejne známych zdravotných dôvodov, na ktoré upozorňujú rôzni lekári. Avšak pravdou je aj, že všetky nariadenia, tak ako ďalšie státisíce Slovákov, rešpektujem. Bez rúška by som nemohla nastúpiť do MHD, bez rúška by ma neobslúžili v obchode ani na pumpe a žiadne dieťa bez rúška nemôže ísť do školy. Inými slovami, akokoľvek sa obyvateľstvu nariadenia nepáčia, drvivá väčšina občanov ich rešpektuje a dodržiava.

Vládna novela na programe mimoriadnej schôdze NR SR je protiústavná, tvrdí Fico
Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorou sa má Národná rada (NR) SR zaoberať na utorkovej (13. 10.) mimoriadnej schôdzi, je protiústavná a dokazuje aj protiústavnosť prijímania doterajších opatrení na boj s pandémiou... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | TASR


Obrovský vplyv na postoj Slovákov a vzrastajúci odpor voči opatreniam spôsobuje fakt, že všetko, na čo upozorňujú naši čelní predstavitelia občanov, raz vyhrážkami, raz pateticky so slzami v očiach, sami porušujú. Prichádzajú s nariadeniami, ktoré sami nerešpektujú, arogantne dávajú najavo, že sú to len príkazy pre plebs, zatiaľ čo elita môže žiť bezstarostne ďalej svoje životy bez akýchkoľvek obmedzení. Premiér sa ukazuje na svadbe bez rúška, prezidentkina dcéra si robí na chate bujarú párty, v Bratislave a v Tatrách zasadá niekoľko stovák ľudí bez rúška na konferencii Globsec a v parlamente máme pozitívneho poslanca, o ktorom nikto nevedel. Jednoducho, rad radom sa vystavujú situáciám a robia aktivity, ktoré sami označujú za najrizikovejšie.

Nezdá sa, že by nezodpovednosť Slovákov bola dôvodom zvyšujúcich sa čísel pozitívne testovaných. Dôvodom bude skôr to, že vírus dokáže prežívať aj za sťažených podmienok. Naučí sa to. Vírusy s nami žijú odkedy existuje ľudstvo a ak vírus niečo dokáže takmer dokonalo, tak je to šíriť sa. Premiér Matovič neustále opakuje, že vírus sa najviac šíri v rodinách a na rodinných oslavách, na rodinných stretnutiach. Zdá sa teda, že hlavný dôvod, prečo sa vírus šíri je ten, že ľudia naďalej žijú a existujú v rodinách. Dá sa tomu zabrániť? Príde premiér Matovič aj na to, ako Slovákom zakázať i toto?

Zalepili ústa, obmedzili zhromažďovanie... a rabovanie štátneho rozpočtu môže začať!
Český minister Prymula sa nechal počuť, že sa chystá testovanie celého národa. Pokiaľ to ani po tomto niektorým nedochádza, potom nech odhlásia predplatné na tlač, prestanú čítať správy a cestou do otroctva si vyzdvihnú odklad o absolvovaní... Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Timotej Dudka


Skutočným a zdá sa, že hlavným dôvodom, prečo naše čísla pozitívne testovaných rastú, je absolútna nečinnosť našej vlády, nezvládanie situácie na regionálnej úrovni úradov hygieny a chýbajúci plán. Najdôležitejšia úloha premiéra Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího v letných mesiacoch, bola pripraviť opatrenia na jeseň, zabezpečiť dostatok ochranných prostriedkov a vytvoriť plán. Všetci sme vedeli, že na jeseň sa očakávala druhá vlna. Tá však zaskočila našu vládu, ako sneh v decembri našich cestárov. Niekto však na vine byť musí a premiér Matovič sa rozhodol, že to bude občan.

Zdá sa však, že na Slovákov už vyhrážky a zastrašovanie prestávajú účinkovať. Ťažko donútiť občana dlhodobo rešpektovať nariadenia, ak vidí, že čelní predstavitelia ich dodržiavajú len naoko. A ak už aj koaličný partner potvrdzuje, že tieto sa vymýšľajú bez relevantných dát, občianskej poslušnosti a snahe byť zodpovedný môže byť čochvíľa koniec.

Koronavírus sa stal politickým, už ho nedramatizujme, hovorí popredný nemecký virológ
Mali by sme prestať s dramatizovaním nového koronavírusu. Obzvlášť, ak tu s nami bude ešte dlho, hovorí popredný nemecký odborník na virológiu Hendrik Streeck. Jeho slová citoval portál CNN Prima News. Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Natália Sollárová