Peter Sagan ukončil čakanie na etapový triumf, uspel už aj na Giro d'Italia
13 | 10 | 2020 I SITA

 Čakanie slovenského jazdca Petra Sagana z tímu Bora-Hansgrohe na víťazstvo na podujatiach Grand Tour sa skončilo. Tridsaťročný Žilinčan triumfoval v utorkovej 10. etape na pretekoch Giro d'Italia.


Peter Sagan zvládol najlepšie trať dlhú 177 km z Lanciana do Tortoreta a po utorku už má na svojom konte víťazstvo na všetkých troch Grand Tour - Tour de France, Vuelta a Espaňa aj Giro d'Italia. Aktuálne už vyhral 17 etáp na spomenutých vrcholných pretekoch, k dvanástim na Tour a štyrom z Vuelty pridal premiérové na Gire. Peter Sagan ako stý jazdec v histórii dosiahol aspoň jeden triumf na každom podujatí Grand Tour.

Peter Sagan vyhral etapu na Grand Tour po dlhých 461 dňoch, pred utorkom naposledy ovládol 5. etapu na Tour de France ešte 10. júla 2019. Celkovo je to pre neho premiérový triumf v kalendárnom roku 2020.

"Som veľmi šťastný. Konečne sa mi to podarilo. Pokúšal som sa o to od začiatku sezóny. Veľakrát som sa dostal na pódium alebo do najlepšej päťky, ale konečne som ukončil čakanie na víťazstvo od minuloročnej Tour. Dnes som neplánoval sólový únik, no teraz, keď som sa zmieril s druhými, tretími či štvrtými priečkami prišlo konečne víťazstvo. Veľmi ma to teší. Mám radosť aj z toho, že som urobil aj šou a aj získal triumf," cituje Sagana web cyclingnews.com.

Sagan finišoval v Matere na 8. mieste, v závere stratil rýchlosť. Druhý triumf Francúza Démara
Francúz Arnaud Démare si pripísal už druhé etapové víťazstvo na tohtoročných pretekoch Giro d'Italia. Pretekár tímu Groupama-FDJ v 6. etape suverénne o niekoľko dĺžok bicykla zdolal Austrálčana Michaela Matthewsa (Sunweb) a Taliana Fabia Fellineho... Čítať ďalej
08 | 10 | 2020 | SITA


Väčšiu časť utorkovej 10. etapy strávil slovenský jazdec v úniku. Najprv to bolo v skupine, z ktorej však postupne odpadávali cyklisti a napokon prišiel čas pre Sagana. Sólojazdou strávil Peter Sagan posledné kilometre. Nastúpil v na poslednom kopci a už ho nik nedostihol. Peter Sagan sa v bodovacej súťaži priblížil k lídrovi súťaže o cyklámenový dres Francúzovi Arnaudovi Démarovi (Groupama - FDJ) na rozdiel 20 bodov.

Druhý za Saganom prišiel do cieľa s odstupom 19 sekúnd Američan Brandon McNulty z tímu UAE-Team Emirates, tretí finišoval portugalský jazdec Joao Almeida Deceuninck - Quick Step (+23 s) ako líder celkovej klasifikácie. Almeida má v celkovom hodnotení náskok 34 sekúnd pred Holanďanom Wilcom Keldermanom, tretí je priebežne Španiel Pello Bilbao (Bahrain - McLaren) s odstupom 43 sekúnd na lídra.

Už pred štartom utorkovej etapy bol na Gire poriadny chaos, keďže z pelotónu odstúpili tímy Mitchelton-Scott a Jumbo-Visma. Spomedzi jazdcov totiž diagnostikovali koronavírus lídrovi Jumbo-Visma Holanďanovi Stevenovi Kruijswijkovi aj Austrálčanovi Michaelovi Matthewsovi zo Sunwebu. Už skôr sa z rovnakého dôvodu rozlúčil so slávnymi pretekmi aj jeden z favoritov v drese Mitcheltonu-Scott Simon Yates. Nákazu koronavírusom preukázali aj testy v prípade zamestnancov viacerých tímov.