Korona sa zmenila, už nie je nebezpečná. Musíme zmeniť aj náš prístup, šíri sa Nemeckom
13 | 10 | 2020 I Petra Demková

Nemecká televízia ARD odvysielala reportáž o Korone v Nemecku. V rozsiahlejšej reportáži sa venovali súčasnej situácii ale aj presným dátam zozbieraným od marca do dnes. Závery sú jasné: Korona už nie je nebezpečnou chorobou, naučme sa s ňou žiť. Prestaňme strašiť a všetko zatvárať.


Prof. Hendrik Streeck, virológ na Uniklinikum v Bonne v reportáži upozorňuje, že čísla novo-nakazených nám nesprostredkúvajú relevantnú informáciu. Len mizivé percento z počtu pozitívne testovaných potrebuje lekársku pomoc a údaj o pacientoch s ťažkým priebehom je oveľa dôležitejší ako číslo denného nárastu. Upozorňuje, že ani denný prírastok 20000 infikovaných nie je v Nemecku dôvodom na strach. Drvivá väčšina infikovaných nemá žiadne príznaky, alebo len veľmi mierne. Vedec tvrdí, že s Koronou sa jednoducho musíme naučiť žiť, je tu a bude tu a aj v budúcnosti.

Torsten Bauer, riaditeľ pľúcnej kliniky v Berlíne ukazuje priestory nemocnice a hovorí, že už dva týždne je jeho oddelenie pripravené pre pacientov s Koronou prázdne, rovnako ako na iných klinikách v Nemecku. Rovnako ako virológ tvrdí, že pre lekárov sú dôležité počty hospitalizovaných, nie pozitívne testovaných.

Vláda nemá dáta a aj tak rozhoduje. Kto povie pravdu, je nepriateľ a konšpirátor
Všetci sme vedeli, že na jeseň sa očakávala druhá vlna. Tá však zaskočila našu vládu, ako sneh v decembri našich cestárov. Niekto však na vine byť musí a premiér Matovič sa rozhodol, že to bude občan. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Petra Demková


Štatistiky hovoria, že na jar čísla nakazených v Nemecku prudko stúpali. V lete prudko klesli a teraz, na jeseň idú opäť hore, avšak už len mierne. Dôležité sú počty hospitalizácií. Kým na jar skončilo v nemocnici 20% z chorých na Koronu, dnes sú tieto čísla, už od leta, veľmi nízke a nerastú. Nové nárasty infikovaných z jesene už vo všeobecnosti nebývajú dôvodom na hospitalizáciu.

V Nemecku momentálne na tisíckach lôžok na JIS-kách leží len niečo vyše 400 pacientov s Covidom. Od marca zomrelo na Koronu či aj s Koronou v Nemecku cca 9500  pacientov. Toto číslo vyzerá hrozivo, avšak len do momentu, kedy si uvedomíme, že v tejto krajine zomiera každý týždeň od 16 do 20 tisíc ľudí na infarkt a rakovinu. Čo je však najdôležitejšie, ako informuje Andreas Gassen, člen predstavenstva Rady posudkových lekárov v Nemecku, v tomto roku sa nijak štatisticky nezvýšila úmrtnosť oproti minulým rokom. Teda aj vrátane pacientov s Koronou nezomrelo viac ľudí v Nemecku ako po minulé roky.

Pasteurova ušľachtilá vízia (Lawrence Kadish)
Komentár Lawrenca Kadisha (Gatestone Institute) Čítať ďalej
12 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


V najväčšej ekonomike Európy si uvedomujú, že jedinou stratégiou do budúcna, bude ochrániť zraniteľné, rizikové skupiny. Verejnosť by mala dostávať pravdivé informácie, mali by sa uvádzať čísla skutočne chorých a hospitalizovaných s ťažkým priebehom, nie len čísla pozitívne testovaných. Zákazy, lockdown a zatváranie nie je riešením. Jedinou správnou stratégiou do budúcna je ochrana rizikových skupín.

Nemci hovoria, že by sa mali z posledných mesiacov poučiť. Mali by zobrať do úvahy, že v posledných mesiacoch už pacienti na Koronu neumierajú a ak, len veľmi zriedkavo. Najviac ohrození sú starí ľudia a klienti DSS-iek. Je potrebné vedieť ich ochrániť a aj keď sa nikdy nepodarí úplne zabrániť zaneseniu vírusu do domovov sociálnych služieb, je nutné pripraviť také opatrenia, ktoré zabránia ďalšiemu šírenou medzi klientami.

Celú reportáž nemeckej ARD si pozrite, aj s titulkami, tu:



Bill Gates tvrdí, že život sa vráti do normálu až po zavedení druhej generácie vakcín proti Covid-19
Technologický magnát Bill Gates uviedol, že život sa môže vrátiť do normálnych koľají, až keď bude druhá generácia vakcín proti Covid-19 široko dostupná a vírus bude odstránený po celom svete, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Marek Molnár