V pondelok pokračuje proces s Kotlebom, odznejú posledné záverečné reči
11 | 10 | 2020 I SITA

Pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku pokračuje v pondelok (12. 10.) hlavné pojednávanie s predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze rozdávania kontroverzných šekov na sumu 1488 eur.


Na pojednávaní je naplánovaná záverečná reč obžalovaného, ako aj tretieho Kotlebovho obhajcu Petra Kupku. Následne plánuje samosudkyňa Ružena Sabová vyniesť verdikt. Naposledy sa vo veci pojednávalo 21. septembra takmer deväť hodín. Súd sa oboznamoval s listinnými dôkazmi, následne bolo dokazovanie ukončené a pristúpilo sa k prednesu záverečných rečí.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz dal návrh, aby samosudkyňa Kotlebu uznala za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Navrhol Kotlebovi trest odňatia slobody v dolnej polovici trestnej sadzby a so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Sadzba v Trestnom zákone za spomínaný paragraf je od štyroch do ôsmich rokov odňatia slobody.

Po hviezdnych výsledkoch prepad. Počty nakazených prudko rastú, Slovensko a Česko zlyhalo
Česká republika má už najviac prípadov nového koronavírusu na 100-tisíc obyvateľov v rámci Európy, Slovensko je v prvej desiatke, píše portál Trend. Po hviezdnych výsledkoch počas prvej vlny pandémie ide o extrémny prepad. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Podľa obhajcu Tomáša Rosinu však v prejednávanej veci bolo odopreté právo Kotlebovi na spravodlivý proces. Obžalovaný sa podľa neho sám dožadoval, aby mu vysvetlili, prečo súd zvažuje zmenu právnej kvalifikácie na zločin. Bolo podľa obhajcu povinnosťou súdu vysvetliť mu, prečo môže byť zmenená právna kvalifikácia inak, ako bola uvedená v obžalobe prokurátora ÚŠP. Iniciatívne sa podľa Rosinu zo strany súdu vykonávali dôkazy, ktoré prokurátor ÚŠP ani nenavrhol.

Kotleba sa mal podľa obžaloby dopustiť trestného činu, keď odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici v marci 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.

Na otvorení pojednávania v marci 2020 samosudkyňa uviedla, že zvažuje posudzovanie Kotlebovho konania podľa prísnejšej kvalifikácie. Voči sudkyni vzniesol Kotleba v lete námietku zaujatosti, tú však Najvyšší súd SR zamietol.