Cichanovská dostala od bieloruskej vlády 15 000 dolárov predtým, ako utiekla z krajiny, tvrdí Lukašenko
11 | 10 | 2020 I Marek Molnár

Bieloruské orgány poskytli opozičnej prezidentskej kandidátke Svetlana Cichanovskej 15 000 dolárov, a to tesne predtým, ako odišla z krajiny do Litvy po voľbách 9. augusta, prehlásil prezident Alexandr Lukašenko, informuje portál RT.


Lukašenko na svojom piatkovom rokovaní vlády prezradil, že kandidátka opozície krátko po voľbách požiadala o stretnutie s tamojším ministrom vnútra Jurijom Karajevom a požiadala ho, aby jej umožnil opustiť Bielorusko.

Prezident už predtým uviedol, že poveril špeciálne služby krajiny zabezpečením Cichanovskej, pretože dokonale zapadá do úlohy potenciálneho „obetného baránka“, ktorý bude podnecovať protivládne protesty. Samotná kandidátka zjavne zdieľala podobný sentiment a obávala sa o život.

"Celkovo bola uvedená iba jedna požiadavka: 'Povedzte, prosím, prezidentovi, že chcem opustiť Bielorusko, inak sa stane niečo zlé.' Pochopili sme, že skutočne môžu nastať problémy,“ uviedol prezident a dodal, že potom nariadil, aby bola Cichanovská sprevádzaná s cieľom zabezpečiť jej bezpečný odchod do Litvy.

Rusi tvrdo zaútočili na lietadlo snažiace sa špehovať ich základňu v Arménsku
Ruský systém elektronického boja Krasucha-4 bez varovania „oslepil“ výzvedné lietadlo americkej výroby patriace zrejme Turecku. Uviedol portál Avia.pro. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Imrich Kovačič


Cichanovská potom tvrdila, že jej chýbajú peniaze na to, aby tam mohla žiť a živiť svoje deti, prezradil Lukašenko. Potom nariadil jednému zo „štátnych podnikov“ prideliť na podporu političky paušálnu sumu 15 000 dolárov. Cichanovská bola nesmierne vďačná za podporu a „plakala“, dodal Lukašenko.

Cichanovská doteraz na Lukašenkove tvrdenia nereagovala.

Pretrvávajúce nepokoje v Bielorusku vypukli po sporných prezidentských voľbách 9. augusta. Dlhodobý vodca Lukašenka získal solídne víťazstvo a získal viac ako 80 percent hlasov.

Opozícia však spochybnila výsledok tvrdenia, že bol hrubo sfalšovaný. Cichanovská, hlavná opozičná kandidátka, ktorá získala približne 10 percent hlasov, utiekla z krajiny krátko po voľbách a tvrdila, že voľby vyhrala.

Covid-19 do roku 2021 vtlačí do extrémnej chudoby až 150 miliónov ľudí, varuje Svetová banka
Svetová banka varovala, že v roku 2020 sa má po prvý raz za viac ako 20 rokov zvýšiť extrémna globálna chudoba v dôsledku „mimoriadnej“ krízy, ktorá je spojená s Covid-19, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 10 | 2020 | Marek Molnár