Práca z domu je fajn, nikto však nerieši, že zamestnanca stojí priemerne dve eurá za deň
10 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Elektrina, opotrebovanie techniky, voda, toalety... To sú bežné náklady, ktoré si zamestnávatelia takpovediac "odpisujú". Čo však zamestnanec, ktorý pracuje z domu?


Zaužívalo sa, že práca z domu má neohraničený pracovný čas. Že zamestnanec robí nonstop. a že znáša na svoju ujmu všetky náklady, spojené s výkonom takejto práce. To sa to zamestnávateľom takto "žije"! Náklady na takúto prácu pre nich neexistujú. Téme sa venovala tlačová agentúra Reuters a jej text prevzal portál uzitocna.pravda.sk.

Kto teda zaplatí napríklad za čaj, kávu a toaletný papier? Podľa Holanďanov je odpoveď jasná - šéfovia. Ale koľko majú zaplatiť? Približne dve eurá za pracovný deň, v priemere, ukázal holandský výskum.

Táto suma má pokryť náklady zamestnanca nielen na kávu, čaj a toaletný papier v pracovných hodinách, ale tiež na elektrinu, plyn a vodu spotrebovanú navyše a aj opotrebovanie písacieho stola a stoličky či výpočtovej techniky. To sú položky, za ktoré zamestnanec rozhodne nemusel platiť v kancelárii či na inom pracovisku.

Najzmieňovanejšou zmenou od vypuknutia pandémie bola pre ľudí práca z domu
Najčastejšie zmieňovanou zmenou denného režimu od vypuknutia pandémie nového koronavírusu bola pre Slovákov práca z domu (31 percent), ktorá sa týkala najmä ľudí s vysokoškolským vzdelaním a z Bratislavského kraja. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR


Dve eurá denne sú možno bezvýznamné, ale šesťdesiat eur za mesiac už je dosť. Alebo takmer sedemsto eur za rok. A to je tu naozaj vážny predpoklad, že domáca práca, teda, práca pre zamestnávateľa z domu sa aj po skočení pandémie zachová. Prečo? Ak má zamestnávateľ tridsať zamestnancov z domu, potom ročne na nich ušetrí - podržte sa - 21 tisíc eur.

Holandské úrady už začali výskum inštitútu NIBUD uplatňovať v praxi a s odvolaním sa na jeho závery ponúkli úradníkom pracujúcim z domu „covidový bonus“ 363 eur za tento rok. Práca z domu sa začala zavádzať v marci, keď sa krajina zatvorila (platil lockdown).

Zamestnanci pracujúci z domu by mali mať nárok na príplatky za prácu počas sviatku a víkendu, tvrdí rezort pôdohospodárstva
Zamestnanci pracujúci z domu by pri práci počas sviatku, víkendu alebo v noci mali mať nárok na mzdové príplatky. Ministerstvu práce a sociálnych vecí to počas pripomienkového konania k novele Zákonníka práce odkázal rezort pôdohospodárstva a... Čítať ďalej
02 | 10 | 2020 | SITA


Bonus však ešte nepokrýva napríklad nový nábytok, počítače, telefóny či iné vybavenie, ktoré by podľa NIBUDu mali zamestnanci dostať od svojich zamestnávateľov, ak sú spomínané veci nevyhnutné pre výkon práce.

Španielsko uložilo zamestnávateľom povinnosť platiť za „údržbu“ a vybavenie domáceho pracoviska. Nemecko diskutuje o návrhu zákona, ktorý zakotví práva pracujúcich v režime home office. Francúzsko schválilo zákon chrániaci týchto zamestnancov pred služobnými e-mailami po obvyklej pracovnej dobe. Británia naznačila, že zrejme zmierni pravidlá pre odpočet dane za vybavenie súvisiace s prácou, kúpené počas pandémie.

"Bonus by sa mal určite týkať nákladov zamestnanca, ktoré sú potrebné pre výkon jeho práce,“ tvrdí agentúra Reuters.

Prácu z domu ponúkajú firmy v pracovných inzerátoch čoraz častejšie
Mimoriadna situácia ovplyvňuje aj pracovné ponuky. Zamestnávatelia čoraz častejšie spomínajú aj možnosť pracovať z domu. Analýza portálov Profesia.sk a Platy.sk poukazuje na to, že pandémia môže tento benefit výrazne rozšíriť. Čítať ďalej
23 | 04 | 2020 | SITA