Fínsko malo až päťkrát viac ochorení na Covid-19 ako sa predpokladalo
10 | 10 | 2020 I Diana Zaťková
Najnovšia správa o teste na protilátky odhalila, že skutočný rozsah rozšírenia koronavírusu vo Fínsku radar nezaznamenal z dôvodu nedostatočného testovania počas prvej vlny pandémie, informuje portál RT.




Fínsky inštitút pre zdravie a starostlivosť o zvieratá (THL) začal testovať protilátky začiatkom apríla, keď krajinu ohnisko pandémie zasiahlo prvýkrát. Hoci podiel ľudí s protilátkami "zostal na nízkej úrovni," výsledky naznačujú, že "počas prvej vlny pandémie  došlo k 1,5 až päťkrát viac nakazeným v porovnaní s potvrdenými klinickými prípadmi získanými z Národného registra infekčných chorôb," uvádza sa v stredajšom vyhlásení THL.

Šéf THL pre zdravotnú bezpečnosť Mika Salminen uviedol, že rozdiel v počtoch sa dá do veľkej miery vysvetliť nedostatkom testovacích kapacít počas prvého týždňa vypuknutia pandémie. Rovnako ako mnoho európskych krajín, aj Fínsko sa snaží zvládnuť nový rozmach infekcií spôsobených Covidom-19. V utorok bolo zaznamenaných celkovo 227 prípadov, čo bol rekordne vysoký nárast od začiatku nových prípadov zaznamenaných začiatkom apríla.

Česká vláda uvažuje o Lockdowne
Pandémia v Čechách naberá na obrátkach. Podľa portálu forum24.cz sa situácia vymkla kontrole. Vláda sprísňuje opatrenia, ktorými obmedzuje výučbu v školách a škrtí kultúru i služby. Vylúčené nie je ani úplné „vypnutie“ krajiny, tzv.... Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Natália Sollárová


Premiérka Sanna Marinová uviedla, že situácia sa „rýchlo zhoršuje“ a sľúbila odhaliť nový súbor opatrení proti šíreniu choroby.

THL vo štvrtok tiež uviedla, že počet nových prípadov za posledný mesiac „významne“ vzrástol . "Vo viac ako polovici nových prípadov zostáva zdroj infekcie nejasný," uviedli úradníci.

„Som dokonalý fyzický exemplár“: Trump tvrdí, že porazil Covid-19, pretože je „mimoriadne mladý“
Donald Trump sa opísal ako „dokonalý fyzický exemplár“ a vyhlásil, že svoj boj s Covid-19 prekonal vďaka tomu, že je „extrémne mladý“ a zdravý, čím u svojich kritikov vyvolal šialenstvo, informuje portál RT. Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Marek Molnár